Orson Scott Card

Tiyatrodan Edebiyata: Orson Scott Card

Orson Scott Card Amerikalı romancı, eleştirmen, konuşmacı, deneme ve köşe yazarıdır. Çeşitli türlerde eserleri bulunmasına rağmen en çok bilinenleri bilimkurgu alanındadır. Ender’in Oyunu (1985) ve Ölülerin Sözcüsü (1986) romanları, hem Hugo ve hem de Nebula ödülünü iki yıl art arda kazanarak bu konuda kırılması güç bir rekoru elinde bulundurmaktadır. Ender’in Oyunu, Gavin Hood yönetiminde sinemaya da uyarlanmıştır.

Güney Virginia Üniversitesi’nde İngilizce profesörü olan Card, yaratıcı yazarlık üzerine iki kitap yazdı ve atölye çalışmaları yürüttü. Yine “Writer’s of Future” yarışmasında hakem olarak görev aldı. Çok sayıda bilimkurgu eserinin yanında politika, din ve sosyal içerikli yazı ve makalelere imza attı. Kitaplarında kendi adı dışında Frederick Bliss, Brian Green, P.Q. Gump, Dinah Kirkham, Scott Richards ve Byron Walley mahlaslarını kullandı.

Card, yazarlık kariyerine şair olarak başladı, Brigham Young Üniversitesi’nde Clinton F. Larson ile birlikte çalıştı. Tiyatro eğitimi sırasında özellikle senaryolar üzerine eğildi. Genellikle kurgu eserleri tiyatroya uyarlamakla uğraştı. Tek perdelik kendi oyununu sahneledikten sonra edebiyata yöneldi ve The Worthing Serisi‘ni yazmaya başladı. Brezilya’daki misyonerlik görevinin ardından Utah Valley Repertory Tiyatrosu‘na geçti. Provo’daki açık hava tiyatrosunda iki yaz boyunca “The Castle” adlı oyunu sahneledi. Aynı dönemde BYU Yayınları’nda editörlük görevine getirildi. 1976’da Salt Lake City’ye taşındı. İlk bilimkurgu eseri olan “Gert Fram” adlı kısa öyküsü, Byron Walley mahlasıyla Temmuz 1977’de yayınlandı.

BYU Yayıncılık’ta çalışırken, “Ender’in Oyunu” adlı kısa bir hikaye yazdı ve birkaç yayınevine gönderdi. Daha sonra romana dönüşüp ödüllere boğulacak eserin genel fikrini oluşturan bu kısa hikaye, 1997’de Analog Science Fiction and Fact’da ilk kez okurla buluştu. 1981’de Utah Üniversitesi’nin İngilizce bölümünde Master yaptı ve Notre Dame Üniversitesi’nde doktora programına başladı. Ancak 1980’lerin başındaki durgunluk, yeni kitap sözleşmelerinin geleceği belirsiz bir şekilde ertelenmesine neden oldu. 1983’te Compute dergisinde editör olarak iş başı yaptı. O yılın Ekim ayında, Alvin Maker Üçlemesi için yeni bir sözleşme imzalayarak tekrar serbest yazarlığa geri döndü. “Ender’in Oyunu” (1985) ve devamı olan “Ölülerin Sözcüsü” (1986) hem Hugo hem de Nebula Ödülünü kazandı. Sonrasında birçok devam kitabı yazarak hikayeyi uzun soluklu bir seriye dönüştürdü.

Ender romanlarının öncesinde geçen formik savaş romanlarını ise Aaron Johnston ile birlikte yazdı (Earth Unaware”, “Earth Afire”, “Earth Awakens” ve “The Swarm”). Bu alt seri, birçok detayla birlikte Mazer Rackham’ın hikayesini anlatıyordu. Ayrıca, “Filo Okulu” adlı yeni bir prequel serinin de ilk romanı olan “Filonun Çocukları” yayımlandı. Diğer eserleri arasında The Tales of Alvin Maker, Pastwatch: The Redemption of Christopher Columbus, The Homecoming Saga ve bir Xbox oyunu olan ve Shadow Complex’ten esinlenen Empire ikilemesi vardı. Robota romanında Star Wars sanatçısı Doug Chiang ile, Lovelock romanında ise Kathryn H. Kidd ile çalıştı. 2017 yılında, Extinct adlı bir dizinin yapım çalışmalarında da bulundu.

Yazar, kurgunun hemen her türünde eserler verdi. Lost Boys, Treasure Box ve Enchantment bunlara örnek olarak sıralanabilir. Diğer çalışmaları arasında James Cameron’un The Abyss filminin romanlaştırılması ve Marvel’in Ultimate Iron Man çizgi roman serisi de vardı. 1990’ların başında klasikleşmiş Loom, The Secret of Monkey Island ve The Dig gibi bilgisayar oyunlarının diyaloglarını kaleme aldı. 1983 yılında “Saints” adlı bir roman yazdı. 2000’de, The Women of Genesis serisinin ilk romanını yayımladı. Seri Sarah (2000), Rebekah (2002) ve Rachel ve Leah (2004) kitaplarından oluşuyordu. 2005 sonbaharında Card, InterGalactic Medicine Show isimli bir kısa öykü antolojisi de hazırladı.

Editörlüğünü Card’ın üstlendiği ve bilimkurgunun önde gelen yazarlarından öyküler içeren Masterpieces: The Best Science Fiction of the Century adlı antoloji, Bilimkurgu Klasikleri kapsamında “Yüzyılın En iyi Bilimkurgu Hikayeleri” adıyla İthaki Yayınları tarafından dilimize çevrildi. Bu antoloji, yazarın kendi seçimi olan 27 hikayeyi içeriyordu. Başta Ender serisi olmak üzere eserlerinin birçoğu, 6:45 Yayınları tarafından dilimize kazandırıldı.

Kaynak

Yazar: Hamdi Güzeliş

Makine Mühendisi. Dağların, newage müziğin ve bilimkurgunun uzun yıllardır tutkunu. "Turk Seti Team" üyesi.

İlginizi Çekebilir

Bilimkurgu Romanlarından Unutulmaz Açılış Cümleleri

Bir kitabın ilk cümlesi, şüphesiz ki en önemli cümlesidir. Ve tabii okuru selamlama niteliği de …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et