Etiket Arşivleri: Star Trek

sign

Popüler Bilimkurgu Filmlerinden Bazı Mantık Hataları

Karmaşık konular ve karakterler, birçok bilimkurgu eserinde bazen görmezden gelinen bazen de şaşkınlıkla karşılanan mantık hataları ile karşımıza çıkıyor. Bu iddialı yapımların arkasındaki isimler bir şeyleri gözden kaçırıyor ya da umursamıyor olabilir, ancak sıkı bilimkurgu hayranları söz konusu boşlukları doldurmaya çalışırken çoğunlukla bitap düşüyor. Aşağıda, bilimkurgu filmlerindeki hikâye boşluklarından ve dikkat çekici mantık hatalarından derleme bir liste göreceksiniz. Filmin akışı …

Devamını gör »
Gene Roddenberry ve Isaac Asimov

Gene Roddenberry ile Isaac Asimov’un Star Trek Tartışması

Tupac-Biggie, Ali-Frazier veya Apple-Microsoft kavgalarını unutun; bir dönem bilimkurgu çevrelerinde Isaac Asimov ile Gene Roddenberry arasındaki tartışma konuşuluyordu... Kasım 1966’da, Star Trek‘in prömiyerinden iki ay sonra, ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, o dönemdeki birçok bilimkurgu dizisinde rastlanan bilimsel yanlışlar hakkında sert bir makale yazdı. Gene Roddenberry, TV Guide‘de yayımlanan bu yazıya oldukça içerledi. Cevaben Asimov’a, Star Trek‘i olabildiğince gerçeğe uygun …

Devamını gör »

Star Trek’teki Ataların Kısa Tarihi

Star Trek: Discovery‘nin son sezonunda ekip, geleceği tehdit eden bir yapay zekâyla ya da galaksi dışından ölümcül bir güçle uğraşmıyor; Star Trek evreninde karşımıza çıkan çoğu türün neden az çok insana benzediğine dair temel gizemleri araştırıyor. Sezonun ilk bölümü Red Directive‘de, kadim Atalar tarafından kullanılan teknolojinin gizemi araştırılıyor. Peki kim bu Atalar? Jean-Luc Picard, türler arası uzaylı DNA’sının sırları hakkında …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Bıçkın Delikanlısı: Karl Urban

Karl-Heinz Urban, 7 Haziran 1972’de Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da doğdu. İki ebeveyni de çok zengin insanlardı. Babası Jürgen Urban deri fabrikası sahibiydi. Annesi Kari Urban ise çiftlik ve mandıra sahibi bir ailenin kızıydı ve sinema sektöründe çalışıyordu. Babası, Genç Karl Urban’ın kendi izinden gitmesini ve vakti geldiğinde işlerin başına geçmesini umuyordu. Ancak Karl annesinin izinden gitti ve küçük yaşlarda tiyatroya …

Devamını gör »
star trek - Tomorrow is Yesterday kapak

Bir Star Trek Kehaneti: Tomorrow is Yesterday ve Ay’a Yolculuk

Daha önceki yazılarımızdan birinde bilimkurgu için şu ifadeleri kullanmıştık: “Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha …

Devamını gör »

Feminist Bilimkurgunun Ölümsüz Yazarı: Vonda N. McIntyre

70 yaşında hayatını kaybeden Vonda N. McIntyre, 1970’lerin başında Ursula K. Le Guin, Joanna Russ ve Samuel Delany gibi hümanist yazarlardan ilham alan isimlerin başında geliyordu. Düşyılanı (Dreamsnake, 1978) ile Nebula ödülünü kazanan ikinci, en iyi roman dalında Hugo ödülünü kazanan üçüncü kadın oldu. Düşyılanı, iyileştirici zehir verme yeteneğine sahip genç bir şifacı olan Snake’in hikâyesini anlatıyordu. Snake, genetik olarak …

Devamını gör »

Stargate’i Sevenlerin İzleyebileceği 11 Dizi

Stargate hayran kitlesi her yıl büyük bir hızla büyüyor; aileye yeni katılanlar Jack O’Neill, John Sheppard, Everett Young ve ekiplerinin maceralarını keşfediyor. Ancak Stargate SG-1’ın 214 bölümünü ve iki devam filmini, Stargate Atlantis’in 100 bölümünü ve Stargate Universe’ün de iki sezonunu izleyip bitirenler, benzer içerikte neler izleyebilecekleri konusunda kendilerini boşlukta hissedebiliyor. Peki ama aynı kalitede oyunculuk sunan, benzer evren inşasını …

Devamını gör »
Star Trek Strange New Worlds

İkinci Sezonuyla Star Trek: Strange New Worlds

İlk sezonuyla izleyiciye özlediği Star Trek ruhunu hatırlatan Star Trek: Strange New Worlds, ikinci sezonuyla da aynı çizgide bir seyir sunuyor. İlk sezondan farklı olarak karakterlere daha fazla odaklanan yeni sezonda, her bölüm o bölümde karşılaşılan olayların merkezinde bulunan mürettebatın bakış açısından anlatılıyor. Aslında Star Trek gibi bir evrende, tek tek karakterlere ve onların duygularına eğilmek bir risk oluşturabilir. Zira …

Devamını gör »
picard sezon 3

Üçüncü Sezonuyla Star Trek: Picard

Star Trek, kırk yılı aşkın bir süredir büyük başarı yakalayan The Wrath of Khan‘ın gölgesinde yaşıyordu. Hâlâ yaygın olarak Star Trek’in en iyi iki saati olarak kabul edilen Kirk ve Spock’ın bu ikinci büyük beyazperde macerası, sonraki tüm Star Trek’lerin kıyaslandığı yüksek standart olma özelliğini koruyordu. Ama artık, Star Trek: Picard‘ın heyecan verici üçüncü sezonuyla birlikte ciddi bir rekabet oluştuğu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz 10 Siyahi Karakter

Bilimkurgu, Amerikan pop kültürünün dayanıklı ve uzun ömürlü bir öğesi. Ütopik (ya da distopik) geleceklerin tasvirini sunarak, gerçeklik doğasını sorgulayarak, insanlığın evrimini ya da yok oluşunu ve yarattığı teknolojiyi sorgulayarak sinemadaki yerini koruyor. Gerilim, korku, süper kahraman ve hatta komedi türleriyle sorunsuz bir şekilde birleşerek sinemada unutulmaz anlar sunuyor. Ana akım sinema, siyahilerin temsili açısından pek de tatmin edici bir …

Devamını gör »