Edebiyat

duvar kapak

Duvar: Post-Apokaliptik Bir Dünyada Doğaya ve Kendine Dönüş

Avusturyalı yazar Marlen Haushofer’in 1963’te yayımlanan romanı Duvar, kıyamet sonrası dünyada, mutlak bir yalnızlık ve izolasyon içindeyken yaşama tutunmaya çalışan bir kadının hayatta kalma sürecini, yeni gerçekliği kabullenişini, kendini ve doğayı keşfini anlatan bir uygarlık eleştirisi. Birçok eleştirmene göre roman, Avusturya Devlet Edebiyat Ödülü başta olmak üzere edebi yeteneği farklı ödüllerle taçlandırılan Haushofer’in başyapıtı olarak görülüyor. Eser, varoluşu hayatta kalma …

Devamını gör »
arsiv oyku

Arşiv | Ozan Oğrak (Kısa Öykü)

Ekranın sağ altında duran saate baktığında çıkışına yalnızca beş dakika kaldığını gördü. Belini düzeltmeyi sürekli ertelemesinden ötürü kamburu çıkmıştı, rahatlamak için ellerini arkaya doğru uzatarak gerinmeye başladığında sırtından gelen çatırdama sesiyle iyi bir şey yaptığını düşünürken fazla gerindiği için sağ bacağına kramp girdi. Bir refleksle doğrulup bacağını tutmak istediğinde sandalyesi kayınca kıçının üstüne düştü ve sızlanmaya başladığı esnada arşiv kapısının …

Devamını gör »

Yörüngede: Dünya ile Boşluk Arasında Şiirsel Bir Döngü

İngiliz yazar Samantha Harvey’e 2024’te Booker Ödülü kazandıran Yörüngede, bilimkurgunun belki de gerçeğe en yakın temalarından biri olan yörüngede yolculuğu, yoğun bir anlatımın derinlik kazandırdığı şiirsel bir dille öykülendiren, belgesel tadında bir roman. Benzer temada işlenen roman veya sinema filmleri, bu tarz öyküleri genellikle büyük bir sorun etrafında hayatta kalma mücadelesi biçiminde temellendiriyor. Hatta gerilim ve çatışma ağırlıklı bir atmosferle …

Devamını gör »
mumkunati yok kapak

Distopik Gelecekte Politik Bir Uyarı: Mümkünatı Yok

“Mükemmel sayılabilecek bir toplum devleti asla var olmayacak!” 1885’te Minnesota’da doğan Amerikalı yazar Harry Sinclair Lewis, 1907 yılında üniversiteden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından çeşitli dergi, gazete ve yayınevlerinde muhabirlik ve editörlük yaptı. Kısa öyküler kaleme aldı ve ilk romanı Our Mr. Wrenn, 1914’te yayımlandı. Asıl çıkışını ise 1920’de yayımlanan Main Street ile yaptı. Ardından gelen Babbitt (1922) ile ününü pekiştirdi. …

Devamını gör »
simulakron-3-kapak

Simülakron-3: Zamanın Ötesinden Bir Simülasyon Evren

1920 doğumlu Amerikalı yazar Daniel F. Galouye’nin 1964’te yayımlanan romanı Simülakron-3, aradan geçen yetmiş yıla rağmen bilimkurgunun güncel sorularını kendi odağına çekmeyi başarabilen bir eser. Simülasyon teorisi farklı disiplinlerin, felsefi ve bilimsel çevrelerin en çok tartıştıkları konulardan biriyken edebiyat ve sinemada da çeşitli izleklerle sıkça kendine yer buluyor. Simülakron-3, özellikle klasikleşmiş bilimkurgu filmlerinin sözü edilen çerçevedeki fikri altyapılarına önemli katkılar …

Devamını gör »
bozkir ray bradbury oyku

Bozkır | Ray Bradbury (Kısa Öykü)

“Keşke bi’ çocuk odasına baksan, George.” “Niye, bir sorun mu var?” “Bilmiyorum.” “E, öyleyse?” “Sadece bakmanı istiyorum, o kadar… ya da bir psikolog çağır, o baksın.” “Bir psikolog çocuk odasıyla ne yapabilir ki?” “Ne yapabilir sen de gayet iyi biliyorsun.” Eşi mutfağın ortasında durdu ve evdeki dört kişi için yemek hazırlamakla meşgul olan ocağın uğultusunu dinledi. “Artık çocuk odası eskisi …

Devamını gör »
isikla gelen kader

Ölümün Kodunu Çözmek: Işıkla Gelen Kader

“Öleceğiniz günü bilmek ister miydiniz?” Lucas Viator’un ilk kez “Teo Man” mahlasıyla Sayfa6 Yayınları’ndan çıkan, ancak sonrasında yaşanan bazı gelişmeler sonucu varlığını Storytel’de sesli kitap olarak sürdüren eseri Işıkla Gelen Kader, ilk sayfasından itibaren yüksek gerilimli bir kurgu vaadiyle okuyucuyu içine çekmeyi başarıyor. Üstelik bu vaadini ustaca yapılandırılmış anlatısıyla son sayfasına dek sürdürüyor. Temel sorusu ise son derece yalın ama …

Devamını gör »
bilim insani bilimkurgu roman

Yazarları Bilim İnsanı da Olan 5 Bilimkurgu Romanı

“Bildiğini yaz” tavsiyesi yazarlar için iyi, bilimsel geçmişi olan yazarlar içinse daha da iyi bir öneridir. Bazı iyi ve düşündürücü bilimkurgu hikâyeleri, konunun uzmanları tarafından kaleme alınmıştır. Bu yazıda vereceğimiz beş örnek, okyanusun derinliklerinden uzayın ve zamanın en uç noktalarına kadar uzanıyor. Yazarları ise ya üniversitelerde akademik görevler üstlenmiş ya bilimsel alanda yoğun yayınlar yapmış ya da bilim camiası tarafından …

Devamını gör »
izleyici oyku

İzleyici | Barışcan Hatunoğlu (Kısa Öykü)

KISALTMALAR DİZİNİ S.S.U.K.M: Savaştan Sonra Ulusal Koruma Muhafızı S.S.U.K.D: Savaştan Sonra Ulusal Koruma Doktoru VAGON: Taşıyıcı Gemi OCMAH: Yeni Dünya Π: OCMAH’ın Yaratıcısı Y.M: Yapay Zekâ Modülü Sıcaklık: 51°C, Atmosferdeki Kloroflorokarbon oranı: %27, Dünya Nüfusu: 1.504.434, Yıl: S.S. 49. BÖLÜM 1: “Kumların Ardındaki Hayat “Rüzgâr, toz bulutlarıyla geçmişin son şarkısını söylüyor.” Zafira, eskiden kalma alışkanlıklarını bırakmamıştı. Her sabah uyandığında laboratuvarında …

Devamını gör »
olumsuzluk temali bilimkurgu romanlari

Ölümsüzlük Temalı 10 Bilimkurgu Romanı

Ölümsüzlük, bilimkurgu yazarlarını uzun süredir hem teknolojik bir olasılık hem de felsefi bir meydan okuma olarak büyülüyor. Bu yazıda, sonsuza dek yaşamanın ne anlama geldiğine dair kendine özgü yorumlarıyla dikkat çeken 10 bilimkurgu romanını mercek altına alıyoruz. Listedeki eserler sadece ebedi yaşamın mekanik yönlerini değil, aynı zamanda ölümü alt etmenin toplumsal, psikolojik ve etik sonuçlarını da inceliyor. Distopik eleştirilerden dijital …

Devamını gör »