Etiket Arşivleri: Hugo Ödülü

3 cisim problemi

Çin, Batı ve 3 Cisim Problemi

Trisolaris‘in zeki canlıları büyük bir problemle karşı karşıya: Gezegenleri, üç yıldızın etrafında kararlı olmayan bir yörüngeye sahip. Gezegenin iklimi, yaşama uygun istikrarlı dönemler ile tüm nüfusun uykuya zorlandığı aşırı sıcak veya soğuk dönemler arasında vahşi ve öngörülemez şekilde değişiyor. Durumu daha da kötüleştiren şey ise gezegenin üç yıldızdan birine çarpma ihtimalinin sadece bir zaman meselesi olması. Trisolarlılar, yaşanabilir bir gezegeni …

Devamını gör »

Hudutsuz Bir Düş: Simulakra

Hugo Ödülü sahibi Philip K. Dick, gerek eserleri gerekse de kısacık sürmüş özel yaşamı ile dikkat çekmiş önemli bir bilimkurgu yazarı. İntihara meyilli melankolik kişilik yapısı tüm eserlerinin üzerinde bir gölge gibi gezinirken, ondan ilham almış bilimkurgu çevresini de etkilemeyi sürdürüyor. 54 yıllık yaşamına 44 roman ve 121 hikâye sığdıran PKD, plakçı dükkânı işletmesinin yanı sıra radyo için klasik müzik …

Devamını gör »

Katilbot Günlükleri: Kaçak Protokol

“Bilimkurgunun en sevilen yapay zekâsı yine iş başında.” Kaçak Protokol, Martha Wells’in Katilbot Günlükleri serisinin bol ödüllü Tüm Sistemler Çöktü ve Yapay Koşullanma kısa romanlarının arkasından gelen üçüncü kitabı oldu. Kendisine Katilbot ismini veren ve kendi yönetim modülünü hacklemiş GüvBirim, bu kitapta da yeni ama öncekileriyle bağlantılı bir maceraya çıkıyor. Aslında tek isteği biraz yalnız kalıp eğlence programlarını izlemek ve …

Devamını gör »

Katilbot Günlükleri: Yapay Koşullanma

Yapay Koşullanma, Martha Wells’in Katilbot Günlükleri serisinin ikinci kitabı. İlk kitap 2018 yılının ödüllerini topladıktan sonra ikincisi de bu seneye “Hugo En İyi Kısa Roman” ödülünü alarak başladı. İlk kitabın başarısının bir tesadüf olmadığı da böylece kanıtlandı. Yaramaz bir yapay zeka bilimkurgunun klasik konularından biridir. Bilinç kazanmış asi sibernetik robotlar, akıllı uzay gemileri ve androidler çoğu örnekte isyan ettikten sonra …

Devamını gör »

Katilbot Günlükleri: Tüm Sistemler Çöktü

Kapakta sert görünüşlü bir robot ve üstünde büyük harflerle “Tüm Sistemler Çöktü” yazıyor. Hemen altında ise daha küçük harflerle yazılmış “Katilbot Günlükleri” ibaresi hemen göze çarpıyor. Bir bilimkurgu hayranı için neredeyse her şey kapakta mevcut gibi. Bu kadar iddialı bir kapaktan sonra “içeriği de iyi olmalı” diye düşünmemek elde değil. Martha Wells’in 2017 yılında yayımladığı kısa roman serisi Katilbot Günlükleri’nin …

Devamını gör »

Sıra Dışı Bir Yazar: James Tiptree Jr.

Alice Bradley Sheldon (24 Ağustos 1915 – 19 Mayıs 1987), 1967’den ölümüne kadar kullandığı James Tiptree Jr. mahlası ile bilinen Amerikalı bilimkurgu yazarı. “Yazarlık erkek işidir” önyargısını yıkmış örnek bir yazardır. 1977’ye kadar James Tiptree Jr.’ın gerçekte bir kadın olduğunu bilen kişi sayısı çok azdı. Kendisi aynı zamanda, 1974’ten 1977’ye kadar Raccoona Sheldon nahlasını da kullanmıştır. Tiptree, 2012 yılında The Science …

Devamını gör »
Orson Scott Card

Tiyatrodan Edebiyata: Orson Scott Card

Orson Scott Card Amerikalı romancı, eleştirmen, konuşmacı, deneme ve köşe yazarıdır. Çeşitli türlerde eserleri bulunmasına rağmen en çok bilinenleri bilimkurgu alanındadır. Ender’in Oyunu (1985) ve Ölülerin Sözcüsü (1986) romanları, hem Hugo ve hem de Nebula ödülünü iki yıl art arda kazanarak bu konuda kırılması güç bir rekoru elinde bulundurmaktadır. Ender’in Oyunu, Gavin Hood yönetiminde sinemaya da uyarlanmıştır. Güney Virginia Üniversitesi’nde …

Devamını gör »

Hiçi Destanı #1: Çıkış Kapısı

Frederik Pohl, ülkemizde pek tanınmayan bilimkurgu yazarlarından biri. Ancak 50 yıl gibi çok uzun bir süre bilimkurgu edebiyatının en saygın yazarları arasında kalmayı başarmıştır. Özgün adı “Gateway” olan “Çıkış Kapısı” ise, Frederik Pohl’un tüm dünyada en çok bilinen eseridir. Aynı zamanda bu eser, bilimkurgu tarihinde en çok ödül alan romanlardan biri olma özelliğine de sahiptir. 1977 yılında yayımlanan kitap 1978’de …

Devamını gör »

Jack Vance: Planetary Romance Ustası

ABD’li yazar John Holbrook “Jack” Vance (1916-2013), Kaliforniya Üniversitesi’nde önce madencilik mühendisliği, daha sonra fizik ve nihayetinde gazetecilik eğitimi aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında, gemisi Ticari Deniz Kuvvetleri’nde iki kez torpido ile vuruldu ve bu olayı 1945 yazında Thrilling Wonder Stories dergisinde yayımlanan “The World-Thinker” adlı ilk öyküsünde işledi. 1940’ların sonunda ve 1950’lerin başında, Startling Stories ve Thrilling Wonder Stories başta …

Devamını gör »
David Brin

Bir Bilimkurgu Yazarından Fazlası: David Brin

Bilim insanı ve ödüllü bilimkurgu yazarı Glen David Brin, 6 Ekim 1950’de Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya geldi. Kaliforniya Teknoloji Ensitüsü’ndeki astrofizik eğitiminin ardından, Kaliforniya Üniversitesi’nde Uygulamalı Fizik alanında yüksek lisans ve Uzay Bilimleri alanında doktora yaptı. Kökeni Polonya’da yaşamış bir Yahudi aileye uzanan yazar, şu an San Diego, Kaliforniya’da yaşamaktadır. David Brin, 2010 yılında Institute for Ethics and Emerging Technologies’e katıldı ve …

Devamını gör »