Türk Medyasının Mars Suyu ile İmtihanı

Mars’ta sıvı halde bulunan suyun haberini sağır sultan bile duydu, ama büyük keşfin Türk basınına yansımaları yine bir ton garipliği gözler önüne serdi. Ne yazık ki, ana akım medya organlarının topluma pompaladığı yönlendirilmiş bilgi kirliliğinin haddi hesabı yok. Aşağıda, NASA’nın açıklamalarıyla beraber Türk medyasının işlediği küçük günahları inceleyeceğiz.

Birincilik Ödülünü ‘Stephen Hawking’ Haberine Veriyoruz

2 Ekim Cuma günü Hürriyet, Milliyet, Sözcü, Haberler, Mynet gibi milyonlarca okuyucu tarafından takip edilen haber yayın organlarından bir Stephen Hawking haberi servis edildi. Habere göre Stephen Hawking “Dünya dışı varlıklar insanlığın sonunu getirebilir. Uzaylılar doğal kaynaklarımızı ele geçirmek için bizi yok etmeye kalkabilirler.” açıklamasında bulunmuş. İyi de bu haber zaten 2010 yılında yayınlanmıştı! Mars’la ilgili haberlerin kamuoyu tarafından ilgiyle karşılanmasıyla birlikte, bu bayat açıklama Türkiye’deki en büyük haber yayın kuruluşlarından biri aracılığıyla daha fazla para kazanmak için servis edildi. İlginç bir şekilde sözü geçen yayın kuruluşlarının hiçbirinde haberin hangi ajans tarafından alındığı yazılmamış.

16a7asw

Stephen Hawking’in 5 yıl önceki görüşleri ise başlı başına ayrı bir tartışma konusu. 9 Gezegenlik mini minnacık güneş sistemimizde bile akışkan halde suya sahip dip dibe sıralanmış iki gezegen bulundu. Sanırım Mars’taki son gelişmelerin ardından Hawking de bu teorisinden geri adım atmış olacak. Doğal kaynaklar için uzaylıların dünyayı istila etme fikrine ise diyecek söz bulamıyorum. Jüpiter büyüklüğünde tamamiyle elmastan oluşmuş gezegen bile bulundu. Neden bizim ozon tabakası çoktan delinmiş, elden düşme gezegenimize ihtiyaç duysunlar ki? (Daha ayrıntılı tartışma için okuyunuz: Peaceful Civilization Hypothesis)

İkincilik Ödülü Cumhuriyet Gazetesi’nin

Mars’taki suyun sırrı çözülmüş. Vay anasına! Nasıl oluyor da su -22°C’de donmuyormuş. E bunu da Fizikçi Blaise Pascal zamanında söylemişti. Yani 1600’lü yıllarda… Mars’taki atmosferik hava basıncı, Dünya’dakine göre oldukça düşük olduğu için su çok soğuk derecelerde bile sıvı halde bulunabiliyor. Aynı şekilde Mars’taki su +10°C’de kaynamaya başlıyor. Aynı etkiyi en basit laboratuar ortamında bile sağlamanız mümkün. Ne yazık ki, milyonlara sağlanan bu bilgide de herhangi bir merak konusu veya yeni keşfedilmiş bir sır bulunmuyor. Fiziğin evrensel kuralları bir kez daha medyamızı zor durumda bırakıyor.

Konuyu toparlayacak olursak, elbette Ahmet Hakan’ın başına gelenler oldukça endişe verici. Kendisine geçmiş olsun. Bu çirkin saldırı sebebiyle Türk Gazeteciler Cemiyeti farklı şehirlerde protesto etkinlikleri düzenledi. Gazetecilerimize yapılan baskılar malum. Ama bir ara dönüp kendi yaptıkları işlerin meşruiyetine de bakmaları gerekmez mi?

Hazırlayan: Sercan Leylek

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

barsoom dizisi john carter fihrist

Barsoom Dizisi: 6. Kitap Mars Dehası’na Girerken

20. yüzyılın bilimkurgu dünyasında deyim yerindeyse taşları yerinden oynatan ve sonra onları daha güzel yerlere …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et