Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından, Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla ilerlemekte olan …
Devamını gör »Röportaj
Kayıp Röportaj #1: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler
Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından, Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla …
Devamını gör »Lütfi Can Üstel ile Röportaj
Öncelikle röportaj için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden ve bilimkurgu ile olan ilişkinizden bahseder misiniz? Bilimkurgu hayranlarının arasında olmaktan her zaman mutluluk duymuşumdur. Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Kendimden bahsedecek olursam, şimdilerde emekliyim. Yaşımı az çok tahmin etmişsinizdir. 70’li yıllarda, televizyon dizisi Uzay Yolu‘nun yani Star Trek‘in delisiydim. Beş ya da altı yaşımdayken gece yatağıma yattığımda, yatağımın bir …
Devamını gör »Fatih Ayan ile Yapay Zekâ ve Türk Edebiyatı Üzerine Bir Söyleşi
Edebiyatist Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Ayan, “Yapay Zekâ ve Türk Edebiyatının Geleceği” hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Söyleşi teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Rica ederim. Edebiyata bir nebze katkımız olacaksa her zaman taşın altına elimizi atarız. Geçtiğimiz günlerde Türk Edebiyatında şaşkınlık yaratan bir olayla karşılaştık. Dedalus Kitap’ın telifsiz olarak adlandırılabilecek dokuz eserin çevirisini yapay zekâ programı DeepL aracılığı ile yaptığını …
Devamını gör »Zoolog Arik Kershenbaum ile Dünya Dışı Yaşam Üzerine Bir Söyleşi
Eğer bir bilimkurgu hayranıysanız, eserlerde üretilen uzaylıların insana benzediğini fark etmişsinizdir. İlginç alın kırışıklıklarını veya sivri kulaklarını bir yana bıraktığımızda temel insansı özellikleri hep ön plandadır. Bize benzemediklerinde ise tanıdık ve bazen de rahatsız edici şeyler gibi görünürler; mesela böcekleri, sürüngenleri veya kalamarları andırırlar. Bu durum, Hollywood yaratıcılarının sınırlı hayal gücünden ya da eserler için ayrılan bütçe sorunlarından kaynaklanıyor olabilir …
Devamını gör »Özgen Berkol Doğan’ın Ailesi ile Röportaj
2007’de bir uçak kazasında kaybettiğimiz fizikçi Özgen Berkol Doğan’ın adını taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, aynı zamanda önemli bir kültür merkezi. Özgen Berkol Doğan’ın babası Prof. Dr. Nevzat Doğan, “Berkol bize böyle bir görev yükledi,” diyor Edebiyatla, bilimle, bilimkurguyla ilgilenip de Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’ni bilmeyen yoktur. Çünkü bu değerli kurum, çoktan kütüphane olmanın ötesine geçip bilimkurgu, fantazya, …
Devamını gör »Müfit Özdeş ile Röportaj
Yazmaya nasıl başladınız? Özellikle sizi bilimkurguya yönlendiren etkenler nelerdi? Okumayı çok küçük yaşta öğrenmiştim, büyükbabamdan. Eve her gün birkaç gazete girerdi. Bu gazetelerdeki harf denilen kargacık burgacık şekillerle onları okuyanların ağzından çıkan sesler arasındaki ilişki beni büyülüyordu. Sonunda büyükbabama musallat oldum, o harfi niye şöyle bu harfi niye böyle okudun diye. Böylece sora sora, kurallarını bile tam öğrenemeden beş yaşında …
Devamını gör »Muammer Kıranoğlu ile Röportaj
Merhabalar. Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizi tanıyabilir miyiz? Ben teşekkür ederim. Tabii neden olmasın? İstanbul’a özlem duyan birisiydim. Doğduğum şehir bir süre beni besledi, büyüttü. Orası Giresun. Karadeniz’in şirin bir şehri. Denizle güzelleşen, yeşilliğiyle insanı büyüleyen bir yer. Ama yetersizdi benim için. En kötü tarafı artık 90’lardan sonra tutuculuğun, her yerde olduğu gibi yobazlığın artarak devam …
Devamını gör »Sabri Gürses ile Röportaj
Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Kitaplarla bir kütüphane-evin içine doğarak tanıştım. Annemle babam sosyolog, yazar, TİP üyesi iki toplumcu, sosyalistti. Babam evden kaçıp okumaya gelmiş İstanbul’a, Sahaflar Çarşısı’nda, Elif Kitabevi’nde çalışmış. Annem de şiir yazarken babamın sınıfta kitap okumasına kapılmış, gitmiş, kaçıp evlenmişler, sonra …
Devamını gör »Gökcan Şahin ile Röportaj
Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Bilimkurgu Kulübü okurlarıyla beni bir kez daha buluşturduğunuz için ben teşekkür ederim. Kitaplarla olan geçmişimde birkaç hikâye var aslında. Okumayı beş yaş civarında kendi kendime öğrenmişim ve günlük gazetelerle evdeki ansiklopedilere sarmışım. Sonrasında uzun süre kurgudan ziyade bilgi içerikli …
Devamını gör »