Etiket Arşivleri: Kitap

Bir Yaz Gecesi Rüyası: Uzak Dünyalar

uzak dunyalar kapak

Doğu Yücel, ilk eseri Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları (2000)’ndan beri yazdığı eserlerle oldukça dikkat çeken ve spekülatif kurgudaki hüneriyle türler arasında yaptığı geçişleri âdeta sanatsal bir izlenceye dönüştüren yetenekli bir isim. Fantastiğin sınırlarını zorlarken korkuya cesurca adımlar atarak en ilkel duygulardan biriyle âdeta oyunlar oynuyor ve bu da yetmezmiş gibi bilimkurgunun haylaz sorularını da irdelemekten geri durmuyor. Bu noktada …

Devamını gör »

Dünya’dan Uzakta: Yaşlı Adamın Savaşı

Bilimkurgunun alt türlerinden askeri bilimkurgu, daima ilgi çekici olmuştur. Bunun sebebi ise sıklıkla işlenmemesinden ziyade okurların aksiyon beklentisini karşılayabilecek potansiyeli barındırmasdır. Tabii bir de işin mizahi tarafı vardır. Emirin demiri kestiği bu ciddi alanda, askerlerin yaşadığı komik olayları ve sohbetleri görevini yapmış her birey tahmin edecektir. Askeri bilimkurgu denilince de akla ilk olarak usta yazar Robert A. Heinlein’ın Yıldız Gemisi …

Devamını gör »

Ay Zalim Bir Sevgilidir Romanına Çağdaş Bir Bakış

ay zalim bir sevgilidir

Bugünden Geleceğe Bilimkurgu, birçok insan için geleceği öngörmenin ve hatta ona yön vermenin en yaratıcı yollarından biri olarak kabul edilir. Bu türde yazılan eserler, gelecekte karşılaşabileceğimiz teknolojik ve toplumsal değişimlerin ipuçlarını sunar ve okuyucuları farklı olasılıklar üzerinde düşünmeye davet eder (Konu üzerine bir yazı için buraya tıklayabilirsiniz). Ancak bu gerçeği değerlendirirken hesaba katmamız gereken bir şey daha vardır ki bazı …

Devamını gör »

Lütfi Can Üstel ile Röportaj

lutfi can ustel

Öncelikle röportaj için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden ve bilimkurgu ile olan ilişkinizden bahseder misiniz? Bilimkurgu hayranlarının arasında olmaktan her zaman mutluluk duymuşumdur. Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Kendimden bahsedecek olursam, şimdilerde emekliyim. Yaşımı az çok tahmin etmişsinizdir. 70’li yıllarda, televizyon dizisi Uzay Yolu‘nun yani Star Trek‘in delisiydim. Beş ya da altı yaşımdayken gece yatağıma yattığımda, yatağımın bir …

Devamını gör »

Enceladus Kıyameti’nde Uydular Arası Umut Arayışı

Enceladus-Kiyameti

Türk bilimkurgu edebiyatının üretken isimlerinden Gökcan Şahin, romanları ve kısa öykülerinden fark edileceği üzere, türün zenginliğinden faydalanmayı ihmal etmeyen başarılı bir yazar. İlk romanı Suçun Altın Devri’nde yapay zekâyı, ikinci romanı İstanbul Tanrıları: Laplace’ın Son Şeytanı’nda kütleçekim, zaman, bilinç, genetik gibi birçok konuyu sıra dışı bir kurguyla aktaran yazar, üçüncü romanı Enceladus Kıyameti’nde türün yine popüler temalarından biri olan uzay …

Devamını gör »

Ölümsüz Bir Anlatı: Nefes Rivayetleri

nefes rivayetleri

“Mitler, her ne kadar bazen bir karakterin yaşamını konu alsa da toplumsal bilinçdışının bilince yansımasıdır. Bu nedenle aktarılan mitik öykü bireyin değil toplumsalın öyküsüdür ve onun taleplerini dile getirir.” Homo Narrans – İsmail Gezgin Anlatıcılık geleneği insanlık tarihi kadar eskidir. İlk çağlardan bu yana doğayı seyreden atalarımız, durmadan deveran eden âlemin varlık maksadına dair çıkarımlarda bulunmuş ve nesiller boyunca çeşitli …

Devamını gör »

Uzaylıların Dinlenme Noktası: Ara İstasyon

ara istasyon kitap kapak

Bilimkurgu, genel itibariyle gönlü bol bir tür. Alıcısını, işlediği alt türlerle beraber cezbetmesini çok iyi biliyor. Zamanda yolculuk, ışınlanma, uzay operası, distopya, robotlar ve daha birçok temayı bu havuza dâhil edebiliriz. Uzaylılarla ilk temas konusu da çekiciliğini her daim koruyor. İnsanlık, dünya dışı canlıların hayalini kurduğunda ilk temas fikrinin de kıvılcımı çakılmış oldu. Bu kıvılcım yıllar içinde hiç sönmeyecek bir …

Devamını gör »

Arıların Tarihi: Arısız Bir Dünyanın Kederli Çöküşü

Arıların Tarihi

Norveçli roman yazarı ve senarist Maja Lunde’nin ilk yetişkin romanı Arıların Tarihi, 2015’te yayımlandığında dikkatleri üzerine çekti ve çok okunmasının yanı sıra Norveç Kitapçılar Birliği Ödülü’ne de layık görüldü. Yazarın dört kitaplık iklim-kurgu serisinin ilk parçası olan eser, insanlığın kırılganlığını, doğada yitirilen dengenin yol açabileceği kaosu, ebeveyn-çocuk ilişkisindeki çatışmaları, her şeye rağmen devam eden umut arayışını etkileyici bir kurguyla veriyor. …

Devamını gör »

Türkiye’deki Toplumsal Dönüşümün Ütopyası: Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Saatleri Ayarlama Enstitusu

Sanayi Devrimi sonrası yeni siyasal, ekonomik ve toplumsal akımların ortaya çıkması ile edebiyatta da güncele eğilen ütopya eserlerinin sayısı arttı. Türk toplumunda Islahat Fermanı, Meşrutiyet ve ardından çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına paralel olarak benzeri dönüşümleri görmek mümkündü. Doğal olarak Türk edebiyatında da bu gibi yapıtlar üretilmeye başlandı. Bunlardan biri de Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1961’de yayımlanan Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanıydı. 1901 …

Devamını gör »

Çin, Batı ve 3 Cisim Problemi

3 cisim problemi

Trisolaris‘in zeki canlıları büyük bir problemle karşı karşıya: Gezegenleri, üç yıldızın etrafında kararlı olmayan bir yörüngeye sahip. Gezegenin iklimi, yaşama uygun istikrarlı dönemler ile tüm nüfusun uykuya zorlandığı aşırı sıcak veya soğuk dönemler arasında vahşi ve öngörülemez şekilde değişiyor. Durumu daha da kötüleştiren şey ise gezegenin üç yıldızdan birine çarpma ihtimalinin sadece bir zaman meselesi olması. Trisolarlılar, yaşanabilir bir gezegeni …

Devamını gör »