Etiket Arşivleri: Film

pacific-rim-2025-bilimkurgu-filmleri

Konusu 2025 Yılında Geçen 10 Bilimkurgu Filmi

2024 yılını bitirip 2025 yılına girdik. Yine ve yeniden eskiden bilimkurgu filmlerinde ya da romanlarında gördüğümüz bir yılı yaşamaya başladık. Peki 2025, zamanında çekilmiş bilimkurgu filmlerinde nasıl öngörüldü, hiç merak ettiniz mi? Haydi gelin, konusu 2025 yılında geçen bazı bilimkurgu filmlerini birlikte inceleyelim, senarist ve yönetmenler o dönemde bu yılı nasıl hayal etmiş bir bakalım. The Running Man (1987) Film, …

Devamını gör »
2025 bilimkurgu filmleri

2025’in Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri

Bilimkurguseverler, 2024’te içerik açısından fena olmayan bir sene geçirdi. Dune: Part 2, Furiosa: A Mad Max Saga, Kingdom of the Planet of the Apes, Alien: Romulus ve A Quiet Place: Day One, geçtiğimiz yılın beğenilen yapımları oldu. Bir oyun uyarlaması olan Borderlands ise tam bir fiyaskoydu. Benzer şekilde, Zack Snyder tarafından yaratılan ve “Star Wars gibi büyük bir evrene sahip …

Devamını gör »
colde gecen bilimkurgu filmleri 3

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 3: Anlam ve Keşif Arayışları

Sinemada çöller hem Dünya’da hem uzak gezegenlerde hem de kahramanın iç dünyasında keşfedilmemiş sınırları temsil eder. Çölün alabildiğine genişliği ve ürkütücü boşluğu, kahramanda bir tür önemsizlik ve anlamsızlık hissi uyandırarak onu varoluşsal sorgulamalarla birlikte içsel çatışmalara ya da bir tür kefaret arayışına yöneltebilir. Kahraman çölde yalnız başınadır. Dikkatini dağıtabilecek tüm unsurlardan yoksundur. Düşünmek ve içe dönmek için bolca vakte ve …

Devamını gör »
infinity pool

Infinity Pool: Gerçekte Kimiz?

“Like father, like son.” Babasına çekmiş diye çevirebileceğimiz bu İngiliz deyimi, baba-oğul Cronenberg’e çok uyuyor. Zira filmin yönetmeni oğul Brandon ile baba David’in tarzları birbirini andırıyor. Etik değerleri, ahlaki yozlaşmayı, kişilik çatışmasını sorgularken kendinizi bilimkurgu soslu bir psikolojik gerilim/korku filmi izlerken buluyorsunuz. Yine alışıldığı üzere film, Cronenberg’in alametifarikası olan “beden korkusu” stilinden izler taşıyor ve birazcık da sınırları zorluyor. Genç …

Devamını gör »
colde gecen bilimkurgu filmleri 2

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 2: Mücadele Alanları

Kendinden büyük bir güçle mücadele etmek zorunda kalan bir kahramana sahip olmayan çok az bilimkurgu filmi vardır. Esasında bilimkurgu filmlerinden hoşlanmamızın nedenlerinden biri de bu türden hayatta kalma savaşlarıdır. Antik Yunan tragedyalarından beri zorlu mücadelelere atılıp galip gelen, hikâyenin sonunda da değişip dönüşmüş olan kahramanları çok severiz. Onlar savaş alanlarından galip dönerken bizlere de hediye olarak mis gibi katarsisler getirirler.  …

Devamını gör »
colde gecen bilimkurgu filmleri 1

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 1: Post-Apokaliptik Dünyalar

Böyle Buyurdu Zerdüşt’te “çöl büyür,” der Nietzsche; “vay hâline içinde çöl saklayanın.” Nietzsche’nin büyüyen çölü, temelde modern insanın içindeki boşluğu sembolize eder. Geleneksel değerlerin ve anlamın yitirilişinden kaynaklanan boşluktur bu. Nietzsche’ye göre, boşluğun yerini yeni değerler ve anlamlarla dolduramayan insan, bir anlam kriziyle karşı karşıya kalır. Çöl, anlamsızlıktır. Aynı zamanda anlam arayışıdır. Boşluktur, yalnızlıktır, ümitsizliktir, yok oluştur. Aynı zamanda yeniden …

Devamını gör »
the-substance kapak

The Substance: Bir Feminist Kâbus mu Yoksa Kaçırılmış Bir Fırsat mı?

The Substance, Türkçe adıyla Cevher, hem kadınlık hem de yaşlanma üzerine sert bir eleştiri sunmayı hedeflerken, “cevher” gibi parıldayan bir dış yüzeyin altında çelişkilerle dolu bir yapı barındırıyor. Film, toplumsal güzellik standartlarını sorgularken bir yandan da eleştirdiği bu standartlara görsel bir şov sunarcasına hizmet ediyor. Modern güzellik endüstrisinin karanlık yüzünü sembolik bir maddeyle ortaya koyan yapım, bu maddenin gerçek anlamda …

Devamını gör »
La belle verte

Bir Ağaç Gibi Köküne Dönmek: La belle verte

“Toplum böylesine parçalanmaktansa yeniden bir araya gelmeli. Sadece doğaya bak, hayatın ne kadar basit olduğunu göreceksin. Bir zamanlar olduğumuz yere dönmeliyiz, yanlış tarafa döndüğümüz noktaya. Hayatın ana temellerine geri dönmeliyiz; suları kirletmeden…” Tarkovski’nin kült filmi Nostalghia’da, o meşhur tiradında böyle diyordu Deli. İnsanın kat etmesi gereken en uzun mesafe kendi kökleriyle arasında olandır. Varabileceği en uzak nokta, erişebileceği en üst …

Devamını gör »
Eternal Sunshine of the Spotless Mind kapak

Sil Baştan Aşk: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Bir ilişki bittikten sonra hayatı sıfırlamak, her şeye yeniden başlamak çoğumuzun zaman zaman düşündüğü bir şey. Ancak bu kararın verilmesinin ardından uyanılan ilk sabah yine eski sevgili hatırlanacak, potansiyel yeni sevgilide eskisinin özellikleri aranacak ve en önemlisi de eski sevgili ile gelen alışkanlıklar devam edecek. Dolayısıyla eski sevgiliye dair duygu, düşünce ve anılar bellekte olduğu sürece hayata yeniden başlamak pek …

Devamını gör »

A Quiet Place: Day One

Komedi türündeki TV serisi The Office (2005-2013) ile adını duyuran Amerikalı oyuncu John Krasinski, yazıp yönettiği A Quiet Place (2018) ile dünya çapında bir başarı elde etmişti. Sese aşırı duyarlı, dünya dışı varlıkların insanlığı tehdit ettiği film, karanlık tonlara ve tedirgin edici atmosfere sahipti. Korku ve bilimkurgu mekaniklerini hikâyesine dengeli bir biçimde yediren yapım, son yılların en özgün işlerinden biri …

Devamını gör »