1999 ile 2003 yılları arasında toplam dört sezon olarak ekranlara gelen Farscape, sadece karmaşık hikâyesi ve evreniyle değil, aynı zamanda derinlemesine işlenmiş karakterleriyle de hafızalara kazınmıştır. Bu karakterlerden biri de karizmatik ve asi tavırlarıyla hayranların kalbinde yer edinen Chiana‘dır. Hayatta kalma içgüdüsü, özgürlük arzusu ve duygusal derinliğiyle Chiana, basit bir yan karakter olmanın ötesine geçip dizinin merkezi figürlerinden biri hâline …
Devamını gör »Televizyon
Farscape’in Asabi Komutanı: Ka D’Argo
“Sevdiğiniz her şeyi kaybettiğinizde onurlu bir hayat yaşamak zordur.” 1999-2003 yılları arasında ekranlara gelen Farscape, derinlikli karakterleri ve özenli hikâyesi ile bilimkurgu tarihine geçti. Dizinin önemli figürlerinden biri de hiç şüphesiz Ka D’Argo‘ydu. O yalnızca bir savaşçı değil, aynı zamanda duygusal kişiliği, trajik geçmişi ve güçlü ahlaki değerleriyle unutulmaz bir kahramandı. İlk görüşte onu bir fil ile bir köpeğin karışımı …
Devamını gör »Birinci Sezonuyla Teacup
2024 yılının sonlarına doğru gelirken birçok bilimkurgu dizisi ekranda boy gösteriyor. Aralarında başımızı döndürecek ya da bizi bir nebze etkileyecek dizi sayısı çok az. Kalan çalışmalarsa ya vasat ya da vasat altı. Evdeki hesap çarşıya uymayınca şirketler de iptal düğmesine basmaktan çekinmiyor. Yine de şanslarını denemeye devam ediyorlar. Peacock‘ın yapımını üstlendiği Teacup da onlardan biri. Dizi, korku ve gerilim türlerinin …
Devamını gör »Bilimkurgu Temalı 10 Sitcom
Sitcom (situation comedy), Türkçeye “durum komedisi” olarak çevrilen bir televizyon ve radyo programı formatıdır. Günlük yaşamdan karakterleri ve durumları işleyerek komedi oluşturmayı hedefler. Sitcom’larda genellikle birbirine benzeyen yerleşik mekânlar, sabit karakterler ve komik olay örgüleri kullanılır. Doğrudan kahkaha efekti veya stüdyo seyircisinin gülüşleriyle de tanınır. Sitcom’lar, genellikle 20-30 dakikalık kısa bölümlerden oluşur ve her bölümde bağımsız bir hikâye anlatılır. Hikâye, …
Devamını gör »Farscape’in Devrik Hükümdarı: XVI. Rygel
“Ben kimsenin kuklası değilim!” Rigel’ın gerçekten de bir kukla olduğu düşünülürse, bu protesto repliği oldukça iyi bir espri aslında. Evet, dizide Rigel karakterini bir kukla oynuyor. Jonathan Hardy tarafından seslendirilen, yuvarlak hatlara sahip, çok yönlü, hareketleri gerçekçi ve inandırıcı bir animatronik ve ses kombinasyonu. Tıpkı yine bir kukla olan Pilot karakteri gibi, Rigel da bize canlı bir yaratık olmadığını hemen unutturuyor; ki …
Devamını gör »Dark’ın Mitolojik ve Ezoterik Şifreleri
Dark dizisinde mitolojiye, kutsal kitaplara ve ezoterizme pek çok atıf var. Ezoterizm denince ilk akla gelen metinlerden biri olan Zümrüt Tablet’in de kullanıldığı Dark’ın mitolojik ve ezoterik şifrelerini çözmeye var mısınız? Kimilerinin çok sevdiği, kimilerinin ise karmaşık bulup fazla ısınamadığı Dark hakkında yayımlandığı dönemde çok şey yazıldı, söylendi. Bendeniz de sevenlerinden biri olarak, Bilimkurgu Kulübü için Baran bo Odar ile …
Devamını gör »Farscape’in Hırçın Güzeli: Aeryn Sun
Farscape dizisinin unutulmaz karakterlerinden biri olan Aeryn Sun ile bir barda karşılaşsaydınız, muhtemelen o an barmenle bilek güreşi yapıyor olurdu! Erillikten uzak agresifliği, her an her yerde takınabildiği çekiciliği ve göz korkutuculuğuyla çoğu zaman bir baş belasıydı. Bir Barış Muhafızı olan karakterimizin gururla taşıdığı unvanı ise şöyleydi: Albay Aeryn Sun, Özel Barış Muhafızı Komando Birliği, İkaria Bölüğü, Plyzar Alayı. Tam görev …
Devamını gör »Farscape’in Dünyalısı: John Crichton
“Adım John Crichton. Ben bir astronotum. Gemimle birlikte yanlışlıkla bir solucan deliğinin içine düştüm. Şimdi evrenin uzak bir köşesinde kaybolmuş durumdayım. Burası tamamen garip ve yabancı yaşam formlarıyla dolu. Üstelik çıldırmış bir komutan beni avlamaya çalışıyor. Sadece eve dönmek için bir yol arıyorum. Sesimi duyan var mı?” Nine Network adına Avustralya’da çekilen ve 1999 Mart’ında Sci-Fi Channel’da yayın hayatına başlayan …
Devamını gör »Samanyolu’nun Kalbinde Yatan Sır: Ölümsüz Yıldızlar
Bilim insanları, Samanyolu‘nun kaotik merkezinde ölümsüzlüğün sırrına vakıf olmuş gibi görünen bir yıldız kümesi keşfetti. Peki ama bu nasıl mümkün olabilir? Ortaya atılan yeni ve şaşırtıcı teorilerden biri, yıldızların evrimine yönelik anlayışımızı kökten değiştirebilecek potansiyele sahip. Eğer teori doğruysa, bu yıldızlar karanlık maddeden besleniyor olabilir ve ileride yapılacak daha ayrıntılı incelemeler, karanlık maddenin ve dolayısıyla da evrenin doğası hakkında yeni …
Devamını gör »Doctor Who Sevenlerin İzleyebileceği 9 İngiliz Bilimkurgu Dizisi
Doctor Who‘nun son sezonunda On Beşinci Doktorumuz Ncuti Gatwa, savaşlarla yerle bir olmuş bir gezegene, Naiplik döneminde bir baloya, Beatles’ın kayıt stüdyosuna ve sosyal medya tarafından yönetilen bir uzay kolonisine gitmişti. Dolu dolu geçen bir sezonun ardından dizinin hayranları, uzay ve zamanda tekrar seyahat edebilmek için Noel tatiline kadar beklemek zorunda. TARDIS tekrar cisimlenene dek mizah soslu İngiliz bilimkurgusu ihtiyacınızı …
Devamını gör »