Etiket Arşivleri: Yapay Zeka

wild robot

Alışılmışın Dışında Bir Yapay Zekâ Temsili: The Wild Robot

Peter Brown’un yazdığı ve illüstrasyonlarını yaptığı The Wild Robot, çocuk edebiyatına yönelik bir bilimkurgu eseri ve 2024 yılında animasyon formatında izleyiciyle buluştu. Hikâye, Universal Dynamics’e ait bir kargo gemisinin fırtına sırasında kaybettiği ROZZUM robotlarından biri olan Roz’un, ıssız bir adaya sürüklenmesiyle başlıyor. Roz, burada bilinç ve öğrenme süreci açısından bir dönüşüm geçirerek kendi varoluşuna dair yeni anlamlar keşfediyor. Yapay zekâ …

Devamını gör »
sinema ve yapay zeka

Yapay Sinema

Çip teknolojisinin gelişimiyle birlikte 70’lerin ikinci yarsından sonra evlere girmeye başlayan “kişisel bilgisayarlar” büyük bir devrim niteliğindeydi. Daha önce bankacılık, finans ve iş çevresi tarafından kullanılan bilgisayarlar, bir binanın tek bir katını kaplayacak büyüklükteydi. İşlemci güçlerinin oldukça düşük olması ve birden fazla işlemin aynı anda yapılması gerektiği için aynı anda birçok bilgisayarın birbirine bağlı olması gerekiyordu. Zaman içerisinde “merkezi işlem …

Devamını gör »
bilimkurgu gelecek

Teknolojik Bir Dünyada Bilimkurgunun Geleceği

Bilimkurgu, insanlığın teknolojiye olan ilgisinin ve aynı zamanda korkularının bir yansıması olarak ortaya çıkmış ve zamanla da teknolojiyle iç içe geçen edebi ve sinematik bir tür hâline gelmiştir. Teknolojinin hızla evrildiği ve hayatın her alanına nüfuz ettiği günümüzde ise bilimkurgu sadece edebiyatın veya sinemanın bir dalı olarak değil, aynı zamanda toplumsal değişimlerin bir göstergesi ve fütüristik tahayyüllerin eleştirel bir aracı …

Devamını gör »
zombi ayna

Aynadaki Zombi Biz miyiz?

Bilimkurgu, uzun yıllar boyunca popüler kültürün alt sınıflarında değerlendirilen, akademik ciddiyetten uzak, çoğu zaman sadece eğlence amaçlı bir tür olarak görüldü. Klasik edebiyat, insan psikolojisini ve toplumsal dinamikleri merkezine alırken, bilimkurgu genellikle “kaçış edebiyatı” olarak damgalandı. Ancak bu algı, 20. yüzyılın sonlarından itibaren değişmeye başladı. Postmodernizmin sanat, felsefe ve edebiyat üzerindeki etkisiyle birlikte bilimkurgu da daha karmaşık bir çerçeve kazandı. …

Devamını gör »
yilan robot ouroboros

Donuk Yapay Zekâ

Aşağıdaki metin bir internet gazetesinden alınmıştır; Türkçe Pop’un Önemini Gösteren Etkenler Toplumsal Değişimlerin Göstergesi: Türkçe pop müzik, toplumdaki değişimleri yansıtan bir ayna görevi görmektedir. Aşk, ayrılık, hüzün gibi evrensel temaların yanı sıra, sosyal ve politik mesajlar içeren şarkılar da bu müzik türünde sıklıkla yer almıştır. Kültürel Birlik: Farklı coğrafyalardan ve sosyoekonomik geçmişlerden insanları bir araya getiren Türkçe pop müzik, ortak …

Devamını gör »
yapay zeka iyimser bilimkurgu

İyimser Bilimkurgu ve Aydınlık Bir Gelecek

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan Future of Life Institute (Yaşamın Geleceği Enstitüsü), son on yıldır nükleer silahlar, iklim değişikliği, yapay zekâ ve diğer gelişen tehditler üzerine insan refahını savunmak için kampanyalar yürütüyor. Teknolojik gelişmeleri medyada sıkça karşılaştığımız distopik vizyonlardan uzaklaştırmaya çalışan grup, tartışmalar yapay zekâya geldiğinde inatçı bir düşmanla karşılaşmak zorunda kalıyor. Terminatör ile… “Yapay zekâ riskinden bahsetmeye ilk başladığımızda, bu …

Devamını gör »
dunya disi yapay zeka kapak

Dünya Dışı Yapay Zekâya Dair Spekülasyonlar

“Uzun yıllardır uzaylıların bizim gibi olacağını varsaydık, ancak bunun yerine anlaşılmaz bir yapay zekâ biçimi olduklarını düşünmek hiç de mantıksız değil,” diyor İngiliz astronom Lord Martin Rees. Dünya’da doğal seçilimle birlikte zeki yaşamın ortaya çıkması dört milyar yıldan fazla sürdü, ancak gezegenimizin ölümüne milyarlarca yıl daha var. Bu süre zarfında zekâ tamamen yeni yönlerde gelişebilir. Biz insanlar Darwinci evrimin sonuna …

Devamını gör »
yapay zeka din kapak

Yapay Zekâ ve Din

Bildiğimiz, aşina olduğumuz dünya değişiyor ve teknoloji bu değişimin merkezinde yer alıyor. Yapay zekâ, din de dâhil olmak üzere yaşam tarzımızı değiştirme konusunda önemli bir rol oynuyor. Korku ve kabullenme, başlangıcından itibaren hep yapay zekâya verilen karşılıklar olageldi ve dini aktörler arasında da bu durum farklı değil. Vatikan gibi bazı dinsel otoriteler yapay zekâdan bir şeytan çıkarma robotu yaratma fikrini …

Devamını gör »
Truth-Terminal-becomes-the-first-AI-crypto-millionaire

Yapay Zekâ Ajanları Uyanıyor

Bütün hikâye Truth Terminal (Gerçeklik Terminali) isimli X sohbet botunun “GOAT” adında bir kripto para tasarlamasıyla başladı. GOAT birkaç gün içinde yüz milyon doları aşan piyasa değerine ulaştı ve hâliyle insanlar meseleyi merak etmeye başladı. Olan şuydu: Yapay zekâ araştırmacısı Andy Ayrey, iki yapay zekâ (YZ) ajanının birbiriyle sohbet etmesini sağlayan bir ortam yaratmıştı. YZ ajanlarının sohbetleri ortaya verimli sonuçlar …

Devamını gör »
terminator ve yapay zeka

The Terminator, 40 Yıldır Yapay Zekâya Bakış Açımızı Şekillendiriyor

26 Ekim 2024 tarihi, James Cameron‘ın kült bilimkurgu filmi The Terminator‘ın 40. yıl dönümüydü. İnsanlığın kalbine ikna edilemeyecek, pazarlık yapılamayacak inatçı makineler korkusunu salan film, bir karakterin de repliğiyle ifade etmek istersek “biz ölene kadar durmayacak” robotlarla popüler anlamda ilk karşılaşmamızdı. Filmde, süper zekâ sahibi bir yapay zekâ (YZ) olan Skynet, nükleer bir savaş başlatarak dünyaya diz çöktürüyor ve kontrolü …

Devamını gör »