Etiket Arşivleri: Ender’s Game

Harrison Ford’lu 8 Bilimkurgu Filmi

Amerikalı oyuncu Harrison Ford, Hollywood tarihindeki en büyük isimlerden biri ve yıllar boyunca eleştirmenler tarafından da sevilen birçok gişe rekortmeni filmde yer aldı. Elbette bunlardan birkaçı bilimkurgu türündeydi. Bu filmlerden bazıları son yıllarda genel izleyici tarafından unutuldu, ancak diğerleri türün en popüler serilerinden ikisine, Star Wars ve Blade Runner’a ait. Ünlü oyuncu, burada yer almayan birkaç bilimkurgu filminde daha oynadı. …

Devamını gör »
insanlarin dunyayi kurtardigi bilimkurgu filmleri

İnsanlığın Dünyayı Kurtardığı Bilimkurgu Filmleri

Dünya… Evimiz, gezegenimiz, yuvamız. Kim bilir, belki de evrende yaşam ihtiva eden tek gezegen. Burası bizim yuvamız ve şimdilik gidecek başka hiçbir yerimiz yok. Maalesef bazen hırsla, bazen savunma içgüdüsüyle, bazen de açgözlülükle dünyamıza korkunç zararlar veriyoruz. Çevre kirliliğine yol açmamız, iklim değişikliğini tetiklememiz, türlü hayvan ve bitkilerin soyunu kurutmamız gibi geri dönüşü olmayabilecek yıkımlar yaratıyoruz. Ancak bir başka gerçek …

Devamını gör »
starship troopers bocek

Bilimkurguda Böcekler

Böcekler bilimkurgu yazarlarını ve okurlarını öteden beri büyülemiştir. Türün ilk zamanlarından bu yana, pulp dergilerde ve düşük bütçeli B filmlerinde dünyalılar böcek gözlü yaratıklarla savaşır durur. Böcekler, uzaylı biyolojisi tiplemeleri için mükemmel adaylardır. Kediler ve köpekler ara sıra uzaylı yaratıklar rolünde karşımıza çıksalar da, onları kendimize daha yakın hissettiğimizden olsa gerek, genelde insanların yanında yer alan yoldaşlarımız rolüne bürünürler. Böceklerse …

Devamını gör »
Artificial Intelligence

İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #3

İnsanlığın iyilik dolu temennilerle hareket ettiği ve asıl korkutucu kötülüğün bilinmeyen “öteki”nden kaynaklandığı algısı malum. Bu çok köklü bir yanılgıdır ve görünüşün tavrı belirleyeceği anlayışıyla hareket ederek büyük ihtimalle bizi yanlış kararlar vermeye sürükleyecektir. Bu yanılgı, tarih boyunca yazageldiğimiz hikâyenin daimi parçalarından ve hâliyle sinemada da örneklerine sıklıkla rastlıyoruz. “İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri” yazı dizimizin üçüncü bölümü sizlerle… …

Devamını gör »
independence day resurgence 7

Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri #3

“Gişede umduğunu bulamayan bilimkurgu filmleri”  listemizin üçüncü ve son bölümüyle karşınızdayız. Geçtiğimiz iki bölümde yapım aşamasında başarılı olmasına rağmen, gişede hüsran yaşamanın daha ziyade tanıtım ve diğer başka faktörlerle alakalı olduğunu birçok yapım nezdinde görmüştük. Kült haline gelen kimi yapımların henüz gişedeyken dibe battığına ama haklarının sonradan teslim edilerek bahsi mertebeye geldiklerine; bazı filmlerin ise yeniden çekimleriyle orjinal versiyonlarına kıyasla …

Devamını gör »
Orson Scott Card

Tiyatrodan Edebiyata: Orson Scott Card

Orson Scott Card Amerikalı romancı, eleştirmen, konuşmacı, deneme ve köşe yazarıdır. Çeşitli türlerde eserleri bulunmasına rağmen en çok bilinenleri bilimkurgu alanındadır. Ender’in Oyunu (1985) ve Ölülerin Sözcüsü (1986) romanları, hem Hugo ve hem de Nebula ödülünü iki yıl art arda kazanarak bu konuda kırılması güç bir rekoru elinde bulundurmaktadır. Ender’in Oyunu, Gavin Hood yönetiminde sinemaya da uyarlanmıştır. Güney Virginia Üniversitesi’nde …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasının Çocuk Kahramanları

Çocuklar dünyanın başrolündeler. Gelecek onlara ait olacak. Bizim yaktığımızı, bizim yıktığımızı, bizim bozduğumuzu onlar düzeltecek. Bu dünyayı onlar daha yaşanılır bir hale getirecek. Böyle büyük bir sorumluluğa sahip olan çocukların, özellikle de bilimkurgu sinemasında yer almaları daha bir anlamlı geliyor bize. Şimdi gelin, çocuk kahramanların rol aldığı bilimkurgu filmlerine birlikte bir göz atalım. 1. Super 8 (2011) J.J. Abrams’ın yazıp …

Devamını gör »

Yeni Amerikan Bilimkurgusunun Karakteri Üzerine

Sinema teknolojisindeki yenilikler ve farklı boyutlara ulaşıp ucuzlayan teknik imkânların büyük etkisiyle, en gösterişli ve en politik sinema türü olan bilimkurgu hızla yükselişe geçti. Bu yeni bilimkurgunun her şeyden önce daha ‘inandırıcı’ olmaya çalıştığı tespitini yapabiliriz. Örneğin geçtiğimiz dönemin en iyi film listelerinin birçoğunda başlarda yer alan Gravity’nin temel özelliği simülatif bir film olmasıydı ve film izleyicilerine uzay boşluğunda olmayı etkileyici …

Devamını gör »

Evrim Ağacı’nda Yayımlanan Bilimkurgu Kulübü Röportajı

Konular: Bilimkurgu Kulübü’nün ortaya çıkış hikâyesi, amacı ve projeleri. Türkiye’de bilimkurgunun yeri ve önemi. Türk bilimkurgu edebiyatına ve sinemasına bir bakış. Türk toplumunun bilimkurgu algısı. Bilimkurgunun bilime ve uygarlığa etkisi. Soruları Hazırlayan: Çağrı Mert Bakırcı (Evrim Ağacı) Cevaplayan: İsmail Yamanol (Bilimkurgu Kulübü) Düzenleme Tarihi: 13 Aralık 2014 Evrim Ağacı: Öncelikle bizi kırmadığınız ve sorularımıza yanıt verme inceliği gösterdiğiniz için teşekkür …

Devamını gör »