Orson Scott Card Amerikalı romancı, eleştirmen, konuşmacı, deneme ve köşe yazarıdır. Çeşitli türlerde eserleri bulunmasına rağmen en çok bilinenleri bilimkurgu alanındadır. Ender’in Oyunu (1985) ve Ölülerin Sözcüsü (1986) romanları, hem Hugo ve hem de Nebula ödülünü iki yıl art arda kazanarak bu konuda kırılması güç bir rekoru elinde bulundurmaktadır. Ender’in Oyunu, Gavin Hood yönetiminde sinemaya da uyarlanmıştır. Güney Virginia Üniversitesi’nde …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Orson Scott Card
Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri
Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …
Devamını gör »Zamanın Efendileri
Zaman yolculuğu bilimkurgu edebiyat ve sinemasının sevilen konularından biri. Literatürde ilk örneğine Samuel Madden’ın 1733 tarihli 20. Yüz Yıl Hatıraları adlı eserle rastlanıyor. İstanbul, Moskova, Paris ve Roma gibi şehirlerden 1997 ve 1998 yıllarından 1728 Britanya’sına gönderilmiş mektuplardan oluşuyor. Teknolojinin bile çok değişmediği görülen 20. Yüz Yıl mektuplarında daha çok yazarın politik ve dini gelişmelerle ilgili spekülasyonları konu ediliyor. İstanbul’la …
Devamını gör »Bir James Cameron Bilimkurgusu: The Abyss
Kanadalı yönetmen James Cameron, okyanusların derinliklerine tutku ile bağlı olan bir isim. Terminator, Ailens, Titanic, Avatar gibi önemli yapımlara imza atan Cameron, 2012’de bu tutkusunu cesareti ile birleştirir ve Avustralyalı mühendisler tarafından yaratılan Deepsea Challenger adlı denizaltıya atlayıp dünyanın tabanı olarak adlandırılan Mariana Çukuru’na dalar. Cameron, Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve yaklaşık on bir kilometre derinliğe sahip bu noktaya, son elli …
Devamını gör »Bilimkurguda Tanrı Figürleri
“Bir kez bilincin üzerine yükseldi mi, geleneksel dinin tanrısı yalnızca bilimkurgu kaynakları tarafından temsil edilebilecek bir çeşit bulut haline gelir.” – Harold Bloom Arthur C. Clarke‘ın Çocukluğun Sonu adlı romanının bir yerinde “insanlık tanrılarından vazgeçti” ifadesi yer alır. Fakat aynı romanda bu kayıptan sonra dünyanın egemenliğini devralan iyi niyetli uzaylılar da Üst Zihin (Overmind) adını verdikleri ve gezegenden gezegene atlayarak gelişmiş …
Devamını gör »Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Romanı
“Bir romanın değerini nihai olarak ona duyduğunuz sevgi belirler.” E. M. Forster, Roman Sanatı Forster’in bu sözüne uyarak listeye sadece çok sevdiğim, defalarca okumaktan bıkmadığım romanları aldım… Listedeki her romanı en az dört kez okumuşluğum vardır. (Bazılarını ondan fazla kez…) Bu romanlar sadece bilimkurgu sayılmaz, birçoğunu bilimkurgu sevmeyenler bile rahatlıkla okuyabilir. Listede Isaac Asimov’un üç kitabı bulunmakta, çünkü hiç birini feda …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Sosyal ve Politik Yönü
Bir çok insan hala bilimkurgunun işe yaramaz, değerlendirmeye değmez bir kaçış edebiyatı olduğunu düşünüyor. Doğru, bazı bilimkurgu eserleri sadece vakit geçirmek veya eğlendirmek için yazılmış olabilir; ama hepsi değil. Özellikle bilimkurgunun kaşıç edebiyatı olduğunu söyleyenlere J.R.R. Tolkien’in fantezi edebiyatı için kullandığı cevap verilebilir: “Kaçma ihtimali en çok gardiyanları telaşlandırır!” Bununla beraber iyi bilimkurgu eserleri okuyucusunu düşündürür, “eğer şöyle olursa, olsa …
Devamını gör »Evrim Ağacı’nda Yayımlanan Bilimkurgu Kulübü Röportajı
Konular: Bilimkurgu Kulübü’nün ortaya çıkış hikâyesi, amacı ve projeleri. Türkiye’de bilimkurgunun yeri ve önemi. Türk bilimkurgu edebiyatına ve sinemasına bir bakış. Türk toplumunun bilimkurgu algısı. Bilimkurgunun bilime ve uygarlığa etkisi. Soruları Hazırlayan: Çağrı Mert Bakırcı (Evrim Ağacı) Cevaplayan: İsmail Yamanol (Bilimkurgu Kulübü) Düzenleme Tarihi: 13 Aralık 2014 Evrim Ağacı: Öncelikle bizi kırmadığınız ve sorularımıza yanıt verme inceliği gösterdiğiniz için teşekkür …
Devamını gör »