Çizgi Roman

nathan never kapak

Spagetti Bilimkurgu: Nathan Never

İtalyan çizgi roman endüstrisi, ABD ve Japonya ile başı çekenler arasında yer alıyor. Tıpkı spagetti western filmlerinde olduğu gibi Teksas, Tommiks tarzı çoğu vahşi batı çizgi romanları da İtalyan kökenli. Hatta öyküsü Amerika’da geçen çok sayıda çizgi romanın menşei aslında İtalya. Benzeri şekilde western dışındaki türlerde de İtalyan çizgi romanlarını görmek mümkün. Bunlardan biri de bilimkurgu türündeki Nathan Never. Nathan …

Devamını gör »
karanlik bilimkurgu mangalari

Karanlığıyla İçine Çeken 8 Bilimkurgu Mangası

Bilimkurgu, evrendeki tüm olasılıkları kapsayacak kadar geniş bir hikâye yelpazesine sahip. En sevilenlerinin ise karanlık tarafa meyletmesi şaşırtıcı değil. Akira, Genma Wars, Giant Robo gibi mangalar, zifiri karanlık olmasa da bugün birer kült olarak anılıyor. Bazı mangalar da politik yolsuzlukların, psişik denemelerin ve gizli toplulukların ötesine geçerek her şeyi zifiri karanlık hâle getirmeyi amaçlıyor. İşte o zifiri karanlık bilimkurgu mangaları …

Devamını gör »
J. Michael Straczynski

J. Michael Straczynski’den 5 Bilimkurgu Çizgi Romanı

J. Michael Straczynski, bilimkurgu camiasında Babylon 5 dizisinin yaratıcısı olarak bilinse de aynı zamanda Amerikan çizgi roman piyasasının önde gelen yazarlarından biridir. Hem olay örgüsü hem de üslup olarak şiir gibi çizgi romanlar yazmasıyla tanınır. Ayrıca her serisine bilimkurgu bakış açısıyla yaklaşmıştır. İşte kendisinin mutlaka okumanız gereken 5 çizgi romanı… Rising Stars Yazarın magnum opusu, 1999-2005 yılları arasında 24 sayı …

Devamını gör »
origin1

Animesi Olmayan Okunası 8 Bilimkurgu Mangası

Manga ile animenin uzun yıllara dayanan bir akrabalık ilişkisi var. Animeye adapte edilmesi için bir manganın popüler olması yeğleniyor, ancak bazen sadık hayranlar bir cevher yakaladıklarında animeye uyarlanması için ellerinden geleni yapıyor ve şükür ki kimi zaman yapımcılar buna kayıtsız kalmıyor. Animenin tanıtım bütçesinin yüksekliği ve sosyal medyada yayılımı gibi faktörler onu her zaman mangadan daha popüler hâle getiriyor. Bu …

Devamını gör »
voyagis cizgi roman

Sümeyye Kesgin’den Voyagis

Muğlalı çizer Sümeyye Kesgin, Amerikan çizgi roman piyasasında ülkemizi temsil eden bir yetenek. Bağımsız çizgi romancılığın kalesi Image Comics’te yaptığı işler, özellikle bu tarz çizgi romanların hayranı olan bizleri gururlandırıyor. Kesgin şimdi de tamamen kendisinin yazıp çizdiği bir bilimkurgu serisiyle okuyucu karşısına çıkıyor. İlk sayısı geçtiğimiz ay yayımlanan Voyagis, uzak bir galaksideki uzaylılar tarafından keşfedilen bir Voyager sondası ile başlıyor …

Devamını gör »
vietnam-savasi-cizgi-roman

Vietnam Savaşı Temalı Bilimkurgu Çizgi Romanları

Muhtemelen tarihteki bütün savaşlar dehşet verici ve travmatiktir. Ancak medya ve iletişim teknolojilerinin gelişimine paralel olarak tam televizyonların evlere girdiği, haberleşmenin ilk kez bu kadar kolaylaştığı bir dönemde yaşanan Vietnam Savaşı’nın yarattığı travma, tüm dünyada ama özellikle de Amerikan halkında çok derindir. Vietnam Savaşı, dünya tarihinde çok kendine has bir vakadır. İkinci Dünya Savaşı ile birlikte güçlü olanın savaşı kazanacağı anlayışı …

Devamını gör »
jean giraud moebius

Bir Bilimkurgu Vizyoneri: Moebius

Jean Giraud‘nun ya da kullanmayı tercih ettiği lakabı ile Moebius‘un eserlerine bugün bakan herhangi bir bilimkurgu veya fantastik hayranının etkilenmemesi mümkün değil, ancak kendisinin asıl önemi yaşadığı dönemi düşündüğümüzde ortaya çıkıyor. Günümüzde işlerine epey aşina sayılırız. Eserlerindeki detaylı, gerçekçi endüstriyel çizgiler ve dünya dışı havası veren fantastik öğelerin karışımı, 1980’lerden beri neredeyse standart olmuş durumda; dolayısıyla da Moebius’un bu tarza …

Devamını gör »
akira manga

Okumanız Gereken 10 Bilimkurgu Mangası

Bilimkurgu, tüm kurgu dünyasında en popüler türlerden biri. Bilimkurgu deyince çoğunluğun aklına Star Wars veya çizgi roman evrenleri gelir. Bilimkurgu animesi dersek de tartışmasız bir şekilde Fullmetal Alchemist veya Steins;Gate… Yine de hayranların neyi gerçek bilimkurgu olarak algıladıklarına bakılmaksızın, birçok hayranın türü sevdiğini ve internette favorilerini belirttiğini anlamak önemli. Dışarıda tonlarca harika bilimkurgu mangası var. İşte MyAnimeList kullanıcılarının oylarına göre …

Devamını gör »
son 15 yilin en etkili 15 cizgi romani

Son 15 Yılın En Etkili 15 Bilimkurgu Çizgi Romanı

Spekülatif kurgunun “New Weird” isimli bir alt türü var. Altın Çağ’dan Yeni Dalga’ya uzanan yolculuğun sonraki aşaması diyebileceğimiz bu akım, yazarların kendilerini fantastik ve bilimkurgunun klişeleşmiş temalarından sıyırıp farklılaşmalarını, bilimkurgu üretmek için hikaye anlatmayı değil, hikaye anlatmak için bilimkurgudan faydalanmalarını, kısaca tuhaflığı spekülatif edebiyatın bayrağı olarak sahiplenmelerini öngörüyor. Türün öncülerinden China Miéville, ülkemizde de popüler olan bir yazar. Eserlerini okuduysanız …

Devamını gör »
Sweet Tooth

Sweet Tooth: Büyükler İçin Bambi

Küçüklüğünüzü hayal edin. Mesela ana sınıfındasınız. Okulda film günü, bir sürü ufaklık kutu gibi televizyon ekranının önüne diziliyorsunuz. Öğretmenlerinizin sizin için seçtiği film Bambi, kahramanlarının sevimli bir geyik, tavşan ve kokarca olduğu klasik bir çocuk animasyonu. Ne kötü gidebilir ki? Beklediğinizin aksine orman son derece karanlık bir yer. İçinizi ısıtan arkadaşlıkların yanında ürkütücü kuşlar, korkunç mahluklar, hepsinden kötüsü de insanlar …

Devamını gör »