Genel

Another World

Oyun Dünyasında Bir Dönüm Noktası: Another World

1991 yılında Fransız oyun geliştiricisi Eric Chahi tarafından tasarlanan ve Delphine Software tarafından yayımlanan Another World (Avrupa’da Out of This World olarak bilinir), sinematik bir platform aksiyon-macera oyunu olarak piyasada büyük etki yarattı. Minimalist anlatımı, yenilikçi grafik teknikleri ve etkileyici atmosferi ile oyun, yıllar boyunca kült statüsünü korumayı başardı. Another World, genç bir bilim insanı olan Lester Knight Chaykin’in yanlış …

Devamını gör »
modern insan yanilgi

“Modern” İnsan bir Yanılgı mıdır?

“Her çağın insanı kendini ‘modern’ diye tanımlar; bu durum insanlığın tarih boyunca kendini geçmişten üstün görme eğilimini yansıtır. Ancak Mark Twain’in İnsan Nedir? kitabında değindiği gibi, “İnsan, kendisini yaratan koşulların bir ürünüdür; neyse odur, ne olacaksa da o olacaktır.” Öyleyse, teknolojik sıçramalar ve kültürel devrimler modern insanı ‘daha iyi’ bir varlık mı yapar, yoksa Twain’in ima ettiği üzere, değişen yalnızca …

Devamını gör »
sepultura_chaos ad kapak

Sepultura’dan Bir Bilimkurgu Albümü: Chaos A.D.

Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi. Brezilya denince akla ilk gelen elbette futbol. Pele, Ronaldo, Ronaldinho gibi âdeta bir sanatçı edasıyla futbol oynayan nice oyuncunun ülkesi. Dünya Kupası’nı tam beş kez kazanan bu ülke, Rio Karnavalı’yla da dünya çapında ünlü. Tabii Brezilya denince akla müzik de geliyor. 80’leri kasıp kavuran Lambada hâlâ kulaklarımızda. Bunun dışında Brezilya’dan çıkan bir …

Devamını gör »
teknolojik tekillik

Teknokapitalist-Politik Tekillik #1

Tekillik (singularity), teorik fizikçilerin ve bazı fütürologların sıkça kullandığı bir kavram. Kökeni 18. yüzyılın sonlarına uzanıyor. Pierre-Simon Laplace, o dönemde yerçekimi yoğunluğuna bağlı olarak bazı dev gök cisimlerinin kendi ışıklarını yutup kararabileceği konusunda spekülasyon yapıyor ve böylece kara delik kavramını ilk kez ortaya atıyor. Ancak bu isimsiz kavram, teorik fizik alanındaki gelişmelerin hız kazanacağı 20. yüzyıla kadar unutuluyor. 1950’lerde John …

Devamını gör »
yorungede dans

Bilimkurgu Kulübü, Yörüngede Dans’ı Sunar

Kadın yazarlardan bilimkurguya güçlü bir dokunuş! Bilimkurgu Kulübü‘nün dördüncü öykü kitabı Yörüngede Dans, Eksik Parça Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018), İlk (İthaki Yayınları, 2021) ve Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Fihrist Kitap, 2023) seçkilerinin ardından gelen kitap, kadın yazarların kaleminden çıkma on dokuz bilimkurgu öyküsünü bir araya getiriyor. Önsözünü yazar ve çevirmen Sevin Okyay‘ın kaleme aldığı seçkinin derleyiciliğini İsmail Yamanol, editörlüğünü ise …

Devamını gör »
the dig

Döneminin Çok Ötesinde: The Dig

Özellikle 1970’lerden itibaren bilimkurgu sinemasına en büyük katkıları George Lucas ve Steven Spielberg yaptı desek abartmış olmayız. Indiana Jones serisinde de birlikte çalışan ikili, başta Star Wars ve E.T. gibi kendi özgün yapımlarıyla tür sinemasına sayısız katkıda bulundu. İkili, 90’larda bu kez de bir bilimkurgu oyunu için bir araya geldi. Yazımızın konusu olan The Dig, LucasArts tarafından 1995 yılında piyasaya …

Devamını gör »
yaziyi pdf e cevirme

Bir Yazıyı Nasıl PDF’ye Çevirip e-imzayla Daha Etkili Hâle Getirebilirsiniz?

İşletmeler sürekli süreçlerini kolaylaştıracak, güvenliği pekiştirecek ve verimliliği artıracak yollar ararlar. Belgeleri ele alma şeklinde çığır açan teknolojilerden biri elektronik imzalardır. Genelde e-imza diye bilinirler. Size özeldirler ve belgenin gerçekliğini doğrularlar. Bu yazıda PDF’lere nasıl e-imza ekleyeceğinizi ve PDF’leri imzalarken e-imza kullanmanın avantajlarını bulabilirsiniz. Ama e-imza başlıklarına geçmeden önce, çeşitli işletim sistemlerinde yazıyı PDF yapma yöntemlerine göz atacağız. Online araçları …

Devamını gör »
eve online battle kapak

EVE Online’ın Dünya Rekoru Kıran Savaşları

6 ile 7 Ekim 2020 tarihleri arasında, EVE Online‘ın o güne kadarki en büyük savaşı gerçekleşti. 14 saatten fazla süren ve “Fury at FWST-8” adı verilen bu sanal savaşa, 114 farklı ittifaktan 9000’in üzerinde oyuncu katıldı. Bu, yalnızca EVE Online‘daki değil, tüm video oyunu tarihindeki en büyük PvP (Oyunculara karşı oyuncuların mücadele ettiği) savaş olarak kayıtlara geçecekti. Kısa sürede Fury …

Devamını gör »
korku bilimkurgu muzik

Derin Uzaydan Derin Korkulara Müzikal Yankılar

Sinema salonunda gerilimli bir sahne izlerken ansızın yükselen tiz keman sesleri sizi yerinizden sıçratıyorsa bunun tesadüf olmadığını bilmelisiniz. Korku ve bilimkurgu, sinema tarihinde sık sık yan yana gelmiş, hatta iç içe geçmiş türlerdir. Mary Shelley’nin Frankenstein’ı, ilk bilimkurgu eserlerinden biri olmasının yanı sıra, gotik korkunun da mihenk taşlarından kabul edilir. Ama Frankenstein yalnız değildir. İnsanlığın bilinmeyene duyduğu korku bilimle birleştiğinde, …

Devamını gör »
bilimkurgu gelecek

Teknolojik Bir Dünyada Bilimkurgunun Geleceği

Bilimkurgu, insanlığın teknolojiye olan ilgisinin ve aynı zamanda korkularının bir yansıması olarak ortaya çıkmış ve zamanla da teknolojiyle iç içe geçen edebi ve sinematik bir tür hâline gelmiştir. Teknolojinin hızla evrildiği ve hayatın her alanına nüfuz ettiği günümüzde ise bilimkurgu sadece edebiyatın veya sinemanın bir dalı olarak değil, aynı zamanda toplumsal değişimlerin bir göstergesi ve fütüristik tahayyüllerin eleştirel bir aracı …

Devamını gör »