Bilim insanları, Samanyolu‘nun kaotik merkezinde ölümsüzlüğün sırrına vakıf olmuş gibi görünen bir yıldız kümesi keşfetti. Peki ama bu nasıl mümkün olabilir? Ortaya atılan yeni ve şaşırtıcı teorilerden biri, yıldızların evrimine yönelik anlayışımızı kökten değiştirebilecek potansiyele sahip. Eğer teori doğruysa, bu yıldızlar karanlık maddeden besleniyor olabilir ve ileride yapılacak daha ayrıntılı incelemeler, karanlık maddenin ve dolayısıyla da evrenin doğası hakkında yeni …
Devamını gör »Videolar
Bilimkurgu Animelerinde Kadın Temsilleri
Gerek bilimkurgu gerekse anime endüstrisi, erkek izleyiciye yönelik olduğuna dair talihsiz stereotiplerle boğuşuyor. Son yıllarda bilimkurgu ve animenin kitleselleşmesiyle birlikte bu durum değişiyor. En ikoniklerden hak ettiği değeri göremeyen kült klasiklere ve yeni favorilere kadar bilimkurgu animelerinde kadın kahramanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki ama bu kadınlar hikâyelerde nasıl konumlanıyor? Konuşmacılar Ceren Çalıcı ve Pınar Duman, 2. Berkol Bilimkurgu Günleri …
Devamını gör »AçıkBeyin’de Bilim ve Bilimkurgu Söyleşisi
AçıkBeyin YouTube kanalında bilim ve bilimkurgu üzerine keyifli bir söyleşiye imza atıldı. AçıkBeyin‘den Sinan Canan, Evrim Ağacı‘ndan Çağrı Mert Bakırcı ve Bilimkurgu Kulübü‘nden İsmail Yamanol ile Emre Bozkuş, bilim ve bilimkurgu arasındaki derin bağları masaya yatırdı. Bilimin katı gerçekleri ile bilimkurgunun engin olanakları nasıl bir araya gelir? Gelecek nelere gebe? Bilimkurgu, bilimi ve insanlığı ne şekilde etkiler? Türkiye’de bilimkurgu üretimi …
Devamını gör »İnternet Çağında Dergicilik
Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne oldu. Ancak bu topraklarda bilimkurgu dergiciliği, bir nevi rüzgâra karşı koşmak demekti. Kimi birkaç adım atıp pes etti, kimi ise gücünün son damlasına kadar direndi. İnternetin hayatlarımıza girişiyle birlikte dergiciliğin bittiğini söyleyen de var, çok masraflı ve zahmetli bir iş olduğu için pek cesaret edenin …
Devamını gör »Dev Bir Göktaşı Dünya’ya Çarpsa Hayatta Kalabilir miydik?
Geçmişte oldu, gelecekte olmaması içinse hiçbir neden yok! Dinozorları yok eden o devasa göktaşı bugün Dünya’ya tekrar çarpsa neler olurdu? İnsanlık olarak hayatta kalmayı başarabilir miydik, yoksa dinozorlarla aynı kaderi mi paylaşırdık? Yapımcı, besteci ve görsel efekt sanatçısı John D. Bosweell tarafından kurulan YouTube kanalı Melodysheep’in hazırladığı bu kısa belgesel, muhteşem bir görsellik eşliğinde merak ettiğimiz tüm sorulara bilimsel ve …
Devamını gör »Ümit Kireççi ile Bilimkurgu Öykülerinde Mizah
Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 11 Ocak 2024 akşamı Sonsuzluk Odası Öyküleri kitabının yazarı Ümit Kireççi‘yi ağırladı. Eksik Parça Yayınları etiketiyle okura sunulan kitabında Kireççi, bizleri renkli üslubu eşliğinde pek çok ilgi çekici öykünün evreninde keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Moderatörlüğünü İsmail Yamanol‘un üstlendiği söyleşide bilimkurgunun mizahla olan ilişkisi masaya yatırıldı. İyi …
Devamını gör »Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitap Lansmanı
Üçüncü öykü seçkimiz Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ile bilimkurgu edebiyatımıza eser ve yazar kazandırmayı sürdürüyoruz. Genç yaşta yitirdiğimiz Kadri Kerem Karanfil’e ithaf edilen ve henüz ön satıştayken ikinci baskıya gitmeyi başaran kitap, ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküyü bir araya getiriyor. Seçkinin yazarları, 16 Eylül 2023’te Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi çatısı altında …
Devamını gör »Zümrüt Bıyıklıoğlu ile Bilimkurgu Okuryazarlığı Üzerine
Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 10 Kasım 2023 akşamı Bilimkurgu Okuryazarlığı: Bilinmeze Merakın Anatomisi kitabının yazarı Zümrüt Bıyıklıoğlu‘nu ağırladı. Destek Yayınları etiketiyle okura sunulan kitabında Bıyıklıoğlu, bilimkurgu, bilimkurgunun temeli novum, novuma göre bilimkurgu alttürleri, bilimdışı kurgu, bilimkurgunun gerçekten anlaşılıp anlaşılamadığı, yapılan göndermelerin farkına vardığımız bir okuma gerçekleştirip gerçekleştiremediğimiz gibi derinlikli konular …
Devamını gör »Gökhan Cılam ile Kısa Film Yönetmenliği Üzerine
Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 26 Ocak 2023’te Renkler Ülkesi, Farklı Dünyalar, Altın Gelecek, Makine Dünyası gibi kısa filmlerin ödüllü yönetmeni Gökhan Cılam’ı ağırladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sinema eğitimi alan Cılam, yüksek lisans eğitimini Maltepe Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü’nde tamamladı. Öğrenimi boyunca ve sonrasında çektiği kısa filmlerle çeşitli festivallerde ödüller aldı. …
Devamını gör »Bir Zamanlar Gelecek: 2121’in Yönetmeni Serpil Altın ile Söyleşi
Yeni kurulan kültür & sanat platformu Edebiyat Otopsisi, YouTube üzerinde içerik üretmeyi sürdürüyor. Platformun bu videosuna ise aykırı ve cesur yönetmen Serpil Altın konuk oluyor. Emre Bozkuş, Bir Zamanlar Gelecek: 2121 adlı filmiyle birçok festivalden ödülle dönen ve ülkemizi gururla temsil eden Serpil Altın ile sanat hayatı, filmleri, esinlendiği eserler, ailesi ve ilham kaynakları üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştiriyor. İyi …
Devamını gör »