Etiket Arşivleri: Edebiyat

evren insan 4

Bilimkurgunun Anlatısal Öğeleri

Öykümüzün türü, niteliği ya da boyutu ne olursa olsun; ona kuramsal olarak yöneltebileceğimiz dört soru vardır: İlki ne anlatıyor, ikincisi anlatılan kimin başından geçiyor, üçüncüsü nerede geçiyor ve dördüncüsü de hangi zamanda oluyor? Olay, kişi, yer ve zaman öykünün dört temel öğesini oluşturur. Yukarıdaki sorular bu öğeleri karşılar. Olay serüven, kişi kahraman olarak da anılır. Edebiyat araştırmacıları, eleştirmenler bu öğeleri …

Devamını gör »
bilimkurgu distopya umut direnis

Yarının Tohumları: Bilimkurgu, Kolektif Hafıza ve Politik Direniş

Bilimkurgu için sadece teknolojik kehanetler ya da yıldızlararasındaki maceralardan ibaret diyemeyiz. Her şeyden önce insanlığın en büyük varoluşsal sorgularına dair bir düşünme alanı olarak karşımıza çıkar. Bilimkurgunun en derininde yatan damar, özgürlük arzusu ve baskıya karşı durmak için titreşen bir kalptir. Teknolojinin, bürokrasinin, gözetimin her geçen gün daha karmaşık hâle geldiği bir dünyada, bilimkurgu kitapları birer pusula gibi alternatif yollar …

Devamını gör »
duvar kapak

Duvar: Post-Apokaliptik Bir Dünyada Doğaya ve Kendine Dönüş

Avusturyalı yazar Marlen Haushofer’in 1963’te yayımlanan romanı Duvar, kıyamet sonrası dünyada, mutlak bir yalnızlık ve izolasyon içindeyken yaşama tutunmaya çalışan bir kadının hayatta kalma sürecini, yeni gerçekliği kabullenişini, kendini ve doğayı keşfini anlatan bir uygarlık eleştirisi. Birçok eleştirmene göre roman, Avusturya Devlet Edebiyat Ödülü başta olmak üzere edebi yeteneği farklı ödüllerle taçlandırılan Haushofer’in başyapıtı olarak görülüyor. Eser, varoluşu hayatta kalma …

Devamını gör »
yapay zeka yazar

Cixin Liu’ya Göre Yapay Zekânın Edebi Geleceği Belirsiz

Bilimkurgu yazarları yapay zekâdan yardım alacak mı? Üç Cisim Problemi‘nin yazarı Cixin Liu, bu soruya temkinli yaklaşıyor: “Şimdilik hayır, ancak gelecekte olacaklardan emin değilim.” Liu, Aralık ayında Pekin’de düzenlenen bir bilimkurgu forumunda video aracılığıyla, “En azından şimdilik, çalışmalarıma yapay zekâ çıktılarını dâhil etmeyi düşünmüyorum,” demişti. “Ancak, mevcut gelişme hızı göz önüne alındığında, YZ beş ila on yıl içinde güçlü bir …

Devamını gör »

Yörüngede: Dünya ile Boşluk Arasında Şiirsel Bir Döngü

İngiliz yazar Samantha Harvey’e 2024’te Booker Ödülü kazandıran Yörüngede, bilimkurgunun belki de gerçeğe en yakın temalarından biri olan yörüngede yolculuğu, yoğun bir anlatımın derinlik kazandırdığı şiirsel bir dille öykülendiren, belgesel tadında bir roman. Benzer temada işlenen roman veya sinema filmleri, bu tarz öyküleri genellikle büyük bir sorun etrafında hayatta kalma mücadelesi biçiminde temellendiriyor. Hatta gerilim ve çatışma ağırlıklı bir atmosferle …

Devamını gör »
mumkunati yok kapak

Distopik Gelecekte Politik Bir Uyarı: Mümkünatı Yok

“Mükemmel sayılabilecek bir toplum devleti asla var olmayacak!” 1885’te Minnesota’da doğan Amerikalı yazar Harry Sinclair Lewis, 1907 yılında üniversiteden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından çeşitli dergi, gazete ve yayınevlerinde muhabirlik ve editörlük yaptı. Kısa öyküler kaleme aldı ve ilk romanı Our Mr. Wrenn, 1914’te yayımlandı. Asıl çıkışını ise 1920’de yayımlanan Main Street ile yaptı. Ardından gelen Babbitt (1922) ile ününü pekiştirdi. …

Devamını gör »
simulakron-3-kapak

Simülakron-3: Zamanın Ötesinden Bir Simülasyon Evren

1920 doğumlu Amerikalı yazar Daniel F. Galouye’nin 1964’te yayımlanan romanı Simülakron-3, aradan geçen yetmiş yıla rağmen bilimkurgunun güncel sorularını kendi odağına çekmeyi başarabilen bir eser. Simülasyon teorisi farklı disiplinlerin, felsefi ve bilimsel çevrelerin en çok tartıştıkları konulardan biriyken edebiyat ve sinemada da çeşitli izleklerle sıkça kendine yer buluyor. Simülakron-3, özellikle klasikleşmiş bilimkurgu filmlerinin sözü edilen çerçevedeki fikri altyapılarına önemli katkılar …

Devamını gör »
aclik oyunlari boykot direnis bilimkurgu

Bilimkurgu Evrenlerinde Boykot ve Direnişin Anatomisi

İnsanlık tarihi boyunca, adaletsizliğe ve baskıya karşı direniş göstermenin en etkili yollarından biri boykot olmuştur. Belirli bir ürünü, hizmeti, kurumu veya rejimi reddetme eylemi olarak boykot, sessiz ama güçlü bir protesto biçimidir. Günümüzde dijital platformlardan tüketim alışkanlıklarına, politik duruşlardan kültürel tercihlere kadar birçok alanda karşımıza çıkan boykot kavramı, tarih boyunca toplumsal değişimlerin katalizörü olmuştur. Bu güçlü toplumsal araç, bilimkurgu yazarlarının …

Devamını gör »
isikla gelen kader

Ölümün Kodunu Çözmek: Işıkla Gelen Kader

“Öleceğiniz günü bilmek ister miydiniz?” Lucas Viator’un ilk kez “Teo Man” mahlasıyla Sayfa6 Yayınları’ndan çıkan, ancak sonrasında yaşanan bazı gelişmeler sonucu varlığını Storytel’de sesli kitap olarak sürdüren eseri Işıkla Gelen Kader, ilk sayfasından itibaren yüksek gerilimli bir kurgu vaadiyle okuyucuyu içine çekmeyi başarıyor. Üstelik bu vaadini ustaca yapılandırılmış anlatısıyla son sayfasına dek sürdürüyor. Temel sorusu ise son derece yalın ama …

Devamını gör »
olumsuzluk temali bilimkurgu romanlari

Ölümsüzlük Temalı 10 Bilimkurgu Romanı

Ölümsüzlük, bilimkurgu yazarlarını uzun süredir hem teknolojik bir olasılık hem de felsefi bir meydan okuma olarak büyülüyor. Bu yazıda, sonsuza dek yaşamanın ne anlama geldiğine dair kendine özgü yorumlarıyla dikkat çeken 10 bilimkurgu romanını mercek altına alıyoruz. Listedeki eserler sadece ebedi yaşamın mekanik yönlerini değil, aynı zamanda ölümü alt etmenin toplumsal, psikolojik ve etik sonuçlarını da inceliyor. Distopik eleştirilerden dijital …

Devamını gör »