Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket, beşinci sayısıyla birlikte yolu yarıladı. On sayılık bir dergi projesi olan Roket Bilimkurgu, ülkemizde basılı bilimkurgu dergiciliğinin meşakkatli ancak mümkün olduğunu kanıtladı. Bu süreçte hem bilimkurgu türüne olan ilgiyi artırmayı hem de yeni yazarların sesini duyurmayı başardı. Roket, yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Hiçbir yazarın eserine iki sayı üst üste yer vermeyen dergi, her sayısında …
Devamını gör »Dergi
Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 4. Sayısı Çıktı
Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in dördüncü sayısı yayımlandı. On iki öyküden oluşan bu sayıda, okurları Kürtçeden Türkçeye çevrilen bir bilimkurgu öyküsü de bekliyor. Mîran Janbar’ın kaleme aldığı öyküyü Şerif Kaya Türkçeye çevirdi. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın dördüncü sayı için yazdığı önsöz ise şu şekilde: DÖRTLENDİK… Dördüncü sayımızla siz bilimkurgu severlere bir kez daha merhaba diyoruz. Roket’i çıkarırken amaçlarımızdan biri …
Devamını gör »Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 3. Sayısı Çıktı
Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in üçüncü sayısı okurlarla buluştu. “Hiçbir yazarın öyküsü iki sayı üst üste dergide yer almayacak,” kuralı gereği yeni sayıda bir önceki sayıya göre tamamen farklı yazarların öyküsü yer aldı. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın üçüncü sayı için kaleme aldığı önsöz şu şekilde: İLERLİYORUZ… Bilim ve kurgunun birlikteliğinden doğan bilimkurgu; distopya, ütopya gibi birçok anlatısıyla insanlığın geleceğine …
Devamını gör »Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 2. Sayısı Çıktı
Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket’in ikinci sayısı okurla buluştu. İlk sayısı büyük ilgi gören ve baskısı kısa sürede tükenen Roket, yeni sayısıyla bilimkurguseverleri keyifli bir yolculuğa çağırıyor. Plüton Yayın etiketiyle piyasaya sürülen Roket’in ikinci sayısında, dergi editörü Ruhşen Doğan Nar’ın aşağıdaki önsözü karşılıyor okuru. Yolculuk Devam Ediyor Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket’in birinci sayısı kısa sürede tükendi ve …
Devamını gör »Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yola Çıktı
Ruhşen Doğan Nar‘ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin ilk sayısı yayımlandı. Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde: Roket Kalkıyor Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fankiti: Ray
Lagari Bilimkurgu’nun çıkardığı son fankit olan ‘Ray‘, geçtiğimiz günlerde “25 Kitapta Bilim Kurgu” kitabını da okurla buluşturan Zülfikar Yamaç‘a ait bir bilimkurgu eseri. Esere geçmeden önce, fankitin ilk sayfasında yer alan ve Mehmet Fatih Balkı’nın kaleme aldığı ‘Bir Şeyler Üzerine‘ başlıklı kısa önsözden bahsetmek gerek. Yazıdaki şu tespit değerli: “Son birkaç yılda bilimkurgu dünyası oldukça ilerledi ve büyüdü. Birçok antoloji, …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 7. Sayısı Çıktı
Yayın hayatına 2018 yılında başlayan Lagari Bilimkurgu Fanzin, yoluna emin adımlarla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 7. sayısı ile tekrar vitrine çıkan fanzin, yine dopdolu bir içerikle bizleri selamlıyor. Her sayıda olduğu gibi yine bu sayıda da tanıdık birçok yazar bizlere eşlik ediyor ve kalemlerinin bitmek tükenmek bilmeyen mürekkebiyle hayal defterimizin boş sayfalarını doldurmaya koyuluyor. “Bilimkurgu umuttur” parolasıyla yola çıkan fanzinin …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 6. Sayısı Çıktı
Lagari Bilimkurgu, altıncı sayısıyla fanzin okurlarına tekrar merhaba dedi. Geçen aylarda, internet sitesiyle internet yayıncılığına da başlayan Lagari Bilimkurgu, açtığı yolda hız kesmeden ilerliyor. Bilimkurgu Kulübü’nde, Lagari’nin önceki sayıları hakkında yazarken, Lagari’yi Türkiye’nin yayını süren tek bilimkurgu fanzini olarak tanımlıyordum ve daha fazla bilimkurgu fanzininin ortaya çıkmasını diliyordum. Bu süreçte iyi gelişmeler yaşandı, yeni fanzinler ortaya çıktı: Heft Ahter, Golem …
Devamını gör »Fanzin Apartmanı’ndan Fankit İçin Açık Çağrı
Türkiye’de fanzin kültürünün gelişmesi için emek harcayan oluşumlardan biri olan Fanzin Apartmanı, şu karantina günlerinde ilgi çekici bir çağrıda bulundu. Fanzin Apartmanı’nın çağrısı, özellikle eli kalem tutanlar için güzel bir fırsat anlamına geliyor. Eğer elinizde yayımlanmayı bekleyen bir dosya varsa ya da aklınızın bir köşesinde kağıda dökülmeyi bekleyen bir fikir duruyorsa, Fanzin Apartmanı’nın bu çağrısından faydalanabilirsiniz. Fankit‘in ne anlama geldiğini …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 5. Sayısı Çıktı
2018 yılında yayın hayatına başlayan Lagari Bilimkurgu Fanzini yoluna emin adımlarla devam ediyor. Mehmet Fatih Balkı‘nın başını çektiği fanzinin 5. sayısı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. İlk 4 sayıda gördüğümüz yazar çeşitliliği bu sayıda da sürüyor. Serkan Üstündağ, Ruhşen Doğan Nar, Murat Yıldırım ve Gökçe Mehmet Ay‘ın oluşturduğu kemik kadroya bu sayıda Gizem Geçgil, Efsun Etlioğlu, Aşkın Güngör ve Ali Okan Pandar …
Devamını gör »