Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #4

Kimileri yalnızca bir kez, kimileri ise farklı yayınevlerinden pek çok kez basıldı fakat hepsinin ortak noktası şu anda ulaşılamıyor olmaları. Evet, konu nadir bilimkurgu kitapları.

Daha önce üç yazı ile tekrar basılması gereken bilimkurgu kitaplarını sıralamıştık. Yazı dizimizin önceki bölümlerinde toplamda 34 kitaptan bahsetmiştik. Aradan geçen 2.5 yıllık zaman diliminde bu kitapların 12’sinin yeniden yayımlandığına şahit olduk. Umuyoruz ki ilerleyen haftalar ve aylar bizlere diğer bilimkurgu eserlerini de kazandırır ve dilimizde zengin bir bilimkurgu kitaplığına sahip oluruz.

Dördüncü yazımızda da yine unutulmaya yüz tutmuş kimi bilimkurgu romanlarını ve öykü derlemelerini gündeme getireceğiz.

Ve Sonra Hiç Kalmadı – Eric Frank Russell

Ve Sonra Hiç Kalmadı, mizahi bilimkurgunun önemli yapıtlarından biri.

1995 yılında Metis Bilimkurgu serisi içinde yayımlanan Russell’ın novellası, aradan geçen 27 yılda yeni baskı yapmadı. Yazarın ülkemiz sınırları içinde basılan tek kitabı olma özelliğine de sahip olan bu eserin yeniden yayımlanması ve kolay ulaşılabilir olması dileğiyle.

Susuz Deniz – Arthur C. Clarke

Bilimkurgu edebiyatının usta kalemlerinden Arthur C. Clarke imzalı Susuz Deniz, 80’li yılların gözde serisi Baskan Kurgu-Bilim’de yayımlanmıştı.

1984’ten beri yeni baskı yüzü görmeyen romanın ilerleyen süreçte yeniden yayımlanması önem taşıyor. Clarke’ın eserlerinin birer birer İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi içine dahil edilmesi bu kitap için de umutları artırıyor.

İkiz Yıldız – Robert A. Heinlein

ikiz-yildiz-kapak

Amerikan bilimkurgusunun önemli isimlerinden biri Heinlein. Unutulmaz klasiklere imza atan yazarın İkiz Yıldız’ı da aynı kadere sahip olan kitaplardan biri.

1995’te Metis Bilimkurgu içinde kendine yer bulan yapıtı bilimkurgu okurları uzun süredir bekliyor. Sahafların tozlu rafları arasında yüksek rakamlara satılan bu eseri umarız yeniden kitapçı raflarında görebiliriz.

Otomatik Piyano – Kurt Vonnegut Jr.

Kurt Vonnegut Jr.’ın başyapıtı olarak anılan Otomatik Piyano, distopyaseverler için büyük öneme sahip. İlk olarak 1997’de Metis Yayınları’nın dilimize kazandırılmış, 2018’e kadar ise yeni baskı yüzü görememişti.

Ardından April Yayıncılık aracılığıyla kolay ulaşılabilir duruma gelen bu unutulmaz klasik, bir süredir yine baskı sorunuyla karşı karşıya. Can Yayınları’nın yazarın kitaplarını yayımladığı düşünüldüğünde, kısa bir süre sonra yeniden raflarda görünmesi sürpriz olmayacaktır. Ya da belki yine farklı bir yayınevi etiketiyle görebiliriz.

İktidar Mahkumları – Arkadi Strugatski & Boris Strugatski

Rus biraderler Arkadi ve Boris, bilimkurgu edebiyatının Sovyet dünyasındaki en önemli temsilcileri. Yazarların kaleme aldığı Uzayda Piknik, Kıyamete Bir Milyar Yıl, Pazartesi Cumartesiden Başlar, Yokuştaki Salyangoz gibi romanları Bilimkurgu Klasikleri dizisinde güncel olarak yayımlanmaya devam ediyor.

İktidar Mahkumları ise en son 1999’da raflarda yer almıştı. Bu roman da dahil olmak üzere yazarların henüz dilimize kazandırılmamış olan diğer eserlerini de okuyabilmek dileğiyle.

İki Dünya Savaşıyor – Poul Anderson

iki-dunya-savasiyor

Yazı dizimizin önceki bölümlerinde Uzaya Haçlı Seferi adlı romanının da yeniden yayımlanması gerektiğini yazdığımız Anderson’ın bir diğer nadir kitabı ise İki Dünya Savaşıyor.

1995’te Metis Bilimkurgu dizisi içinde okurlarla buluşan novellanın yeni baskı yapması bekleniyor. Bunu hangi yayınevinin gerçekleştireceği ise şimdilik gizemini koruyor.

Güneş Sistemi Öyküleri – Kolektif

Güneş Sistemi Öyküleri

Editörlüğünü bizzat Isaac Asimov’un yaptığı  bu öykü derlemesi bilimkurgu türünün büyük yazarlarını bir araya getiriyor.

ABD’de ilk kez 1979’da yayımlanan eser, ülkemizde ise 1983’te Maya Yayınları tarafından basılmıştı. O günden beri bir daha asla kitapçıların raflarını süsleyemedi ve bulunması zor bilimkurgu kitapları arasına adını yazdırdı.

Dünyalı İstilacılar – Robert Silverberg

Cam Kule ve İçeriden Ölmek gibi kült bilimkurgu yapıtlarına imza atmış olan Silverberg’ün ülkemizde çok uzun zaman önce basılmış olan diğer kitabı ise Dünyalı İstilacılar.

1983’te Baskan Kurgu-Bilim dizisinde kendisine yer bulan kitabın bilimkurgu camiasıyla yeni bir tanışmaya ihtiyacı var. Silverberg gibi bir yazarın eserlerinin daha büyük kitlelere ulaşması bilimkurgunun da ülkemizdeki gidişatı açısından önemli bir gelişme olacaktır.

Kan Damarlarında Yolculuk – Isaac Asimov

Kan Damarlarında Yolculuk

Bilimkurgu edebiyatının en üretken kalemlerinden Asimov’a yazı dizimizin hepsinde yer verdik. 80’li ve 90’lı yıllardaki Asimov kitaplarının Türkçeye kazandırılma furyası 2000’lere çok yansımadı ve uzun süre hiçbir Asimov kitabına ulaşamadık.

Son dönemlerde İthaki Yayınları’nın taşın altına elini sokması Türk okurları yeniden bu büyük bilimkurgu yazarlarıyla buluşturdu. Kan Damarlarında Yolculuk’un da yakın bir zamanda yeniden görünür olması temennisiyle.

Uzay Tacirleri – Frederik Pohl & Cyril M. Kornbluth

Bilimkurgu edebiyatının en meşhur ikililerinden olan Kornbluth ve Pohl birçok yapıta imza attı. 1996’da Metis’in yayımladığı Uzay Tacirleri’nin yeni baskı yüzü görememesi dönemin okurlarının ilgisiyle de doğru orantılı.

33 kitaplık Metis Bilimkurgu dizisindeki pek çok eserin kaderi aynı oldu ve bu kitaplara uzun süre ulaşılamadı. Son yıllarda ülkemizdeki bilimkurgu yayıncılığının gelişmesi bu romanın da yeniden gündeme gelmesini sağlar mı, bekleyip göreceğiz.

Önceki

Yazar: Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Kitap okur, belgesel izler, sinema, felsefe ve bilimkurguyla ilgilenir, öykü yazar. Kayıp Rıhtım'da başladığı yazarlık serüvenine, Fantastik Canavarlar ve Bilimkurgu Kulübü gibi internet sitelerinde ve çeşitli dergilerde devam etmekte. bahridogukan@gmail.com

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu bilgisayar yapay zeka

Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #2

Bilgisayar denince edebiyatta, sinemada ve televizyonda büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte cihaz …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et