Son yıllarda Türkiye’de bilimkurgu kategorisinde pek çok yeni kitap basıldı. Bunda yayınevlerinin türe olan ilgisinin artmasına ek olarak, bilimkurgu yayıncılığı yapan platformların çoğalması ve dünyaca ünlü pek çok filmin bilimkurgu olarak sınıflandırılmasının da payı var. Büyük yönetmenlerin büyük filmleri bilimkurguyu yüceltirken, yayıncılık sektöründe de türün adı yeniden görünür oldu. İthaki Yayınları’nın yaklaşık 10 yıl önce, 2015’te başlattığı “Bilimkurgu Klasikleri” serisi …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Baskı
Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #4
Kimileri yalnızca bir kez, kimileri ise farklı yayınevlerinden pek çok kez basıldı fakat hepsinin ortak noktası şu anda ulaşılamıyor olmaları. Evet, konu nadir bilimkurgu kitapları. Daha önce üç yazı ile tekrar basılması gereken bilimkurgu kitaplarını sıralamıştık. Yazı dizimizin önceki bölümlerinde toplamda 34 kitaptan bahsetmiştik. Aradan geçen 2.5 yıllık zaman diliminde bu kitapların 12’sinin yeniden yayımlandığına şahit olduk. Umuyoruz ki ilerleyen …
Devamını gör »Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #3
Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları yazı dizimizin ilk 2’sinin üzerinden 5 aylık bir süreç geçti. Yazılarda bahsi geçen toplam 24 kitaptan 3’ünün geçtiğimiz aylarda farklı yayınevleri tarafından yeni baskılarla bilimkurgu okurlarına sunulduğunu gördük. Darısı diğer 21 kitaba diyor ve yazı dizimizin 3. bölümünü yayımlıyoruz. Yine birbirinden iyi bilimkurgu öykü ve romanları çeşitli nedenlerle basılamamakta ve türün okurlarını derinden üzmektedir. Dileğimiz, …
Devamını gör »Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #2
Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Eserleri’nin ilk yazısının geniş bir yankı uyandırması ikinci bir yazının yazılmasının elzem olduğunu gösterdi. Bir üçüncü yazıya ihtiyaç olur mu sorusunun cevabı ise “kesinlikle”dir, çünkü bilimkurgu yayıncılığında ülkemizin eskiye nazaran oldukça güçlü zamanlardan geçtiğini söylemek mümkün. İçinde bulunduğumuz dönemde yeniden bir yükseliş içinde olduğunu da ilk yazıda dile getirmiş, fakat yine de yetersiz bir seviyede olduğunu …
Devamını gör »Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #1
Türkiye’de bilimkurgu yayıncılığının geçmişi 1950’li yıllara dek dayanır. O yıllarda Çağlayan Yayınevi tarafından çıkarılan 10 kitaplık “Yeni Dünyalarda” serisi ile dünyanın önde gelen bilimkurgu yazarları Türkçede ilk kez okunur. 70’li yıllara gelindiğinde Okat Yayınevi’nin 16 kitaptan oluşan “Uzay Serisi” karşılar okuru, 80’li yıllarda ise Baskan Yayınları’nın 25 kitaplık “Kurgu-Bilim Dizisi” ile birlikte bilimkurgu iyiden iyiye ülke okurunun zihninde yer etmeye …
Devamını gör »Yazarlık ve Yayıncılık Üzerine
İster grup olarak bir evren tasarımı oluşturmuş ve üzerine öyküler, romanlar inşa etmiş olun… İster bireysel olarak var ettiğiniz öykü veya romanları yayın aşamasına taşıma vakti gelmiş olsun. Ürettiğimiz şeyin “ne kadar iyi” olduğuna karar verebilmek, önümüzdeki ilk zorlayıcı duygusal engeli oluşturur. Bize kişisel olarak tatmin edici gelen, kendi çocuğumuz gibi gördüğümüz bir eseri başkalarının beğenisine sunmak genellikle en çetin …
Devamını gör »Kıstırılmışlığın Anlatısı: THX 1138
“Savaş barıştır, özgürlük köleliktir, bilgisizlikse kuvvettir.” – George Orwell / 1984 Yasama, yürütme, yargı fonksiyonlarının belirli bir zümrenin (tek bir partinin) elinde bulunduğu, baskı unsurunun yoğunca kullanıldığı rejim biçimine totaliter rejim denir. Totaliter rejimin özü devletin kendini oluşturan bireylerin varoluş alanını belirleme yetkisinde yatar. Sanattan bilime, dinden kültüre kadar her şey devletin isteği doğrultusunda şekillenir; bireyin her türlü davranışı inceleme …
Devamını gör »