Etiket Arşivleri: Güneş Sistemi Öyküleri

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #4

Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Kimileri yalnızca bir kez, kimileri ise farklı yayınevlerinden pek çok kez basıldı fakat hepsinin ortak noktası şu anda ulaşılamıyor olmaları. Evet, konu nadir bilimkurgu kitapları. Daha önce üç yazı ile tekrar basılması gereken bilimkurgu kitaplarını sıralamıştık. Yazı dizimizin önceki bölümlerinde toplamda 34 kitaptan bahsetmiştik. Aradan geçen 2.5 yıllık zaman diliminde bu kitapların 12’sinin yeniden yayımlandığına şahit olduk. Umuyoruz ki ilerleyen …

Devamını gör »

Bilimkurguda Plüton

1930 yılında keşfedilen Plüton, Güneş Sistemi ailesinin en uzak ve en küçük gezegeni sıfatını yıllar boyunca taşımıştı. 2006 yılında gezegenlik tacı elinden alınıp cüce gezegenliğe tenzil-i rütbe yapılsa da o halen çoğu kişi için gönüllerin gezegeni. Uluslararası Astronomi Birliğinin (International Astronomical Union) kriterlerine göre yıldızının etrafında dönmesine rağmen yörüngesinin civarını temizleyecek ölçüde güçlü kütle çekimine sahip olamayan gök cisimleri “cüce …

Devamını gör »

Asimov’un Editörlüğünde Ortaya Çıkan Bir Antoloji: Güneş Sistemi Öyküleri

Güneş Sistemi Öyküleri

“Sadece boyunu posunu kıstas alırsan insan önemsiz bir yaratıktır. Ama hayal gücünü de hesaba katarsan evrenden bile büyüktür.” -Robert F. Young. Türkiye’de daha önce yayımlanan yabancı yazarlara ait bütün öykü antolojilerine şu başlıkta değinmiştik. Bu derleme  ise biraz özel bir yere sahip. Zira derleyen kişi bizzat Isaac Asimov. Güneş sistemimizde bulunan gezegenler, kuyruklu yıldızlar ve astreoidleri zeminine oturtan 13 öyküyü bir …

Devamını gör »

İlham Verici Bir Yazar: Poul Anderson

Poul Anderson kapak

“Hiçbir problem bilmiyorum ki ne kadar karmaşık olursa olsun, doğru açıdan bakıldığında daha da karmaşıklaşmasın.” Bilimkurgu edebiyatının ünlü yazarlarından Poul Anderson, bir İskandinav ailenin çocuğu olarak 1926 yılında Pensilvanya, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya geldi. 2. Dünya Savaşı’nın başlamasına kadar ailesiyle bir süre Danimarka’da yaşadı. Ancak savaşın başlamasıyla birlikte Anderson Ailesi Amerikaya dönüş yaptı. Anderson, Minnesota Üniversitesi’nin fizik bölümünden 1948 yılında …

Devamını gör »

Yabancı Yazarların Türkiye’de Yayımlanan Bilimkurgu Antolojileri

yabancı bilimkurgu antolojileri

Bu özel dosya, yabancı bilimkurgu yazarlarının ülkemizde yayımlanmış antolojilerini tanıtmak ve çeşitli yazarları tek kitapta okumaktan hoşlananlara seçenekler sunmak için hazırlanmıştır. Günümüzde, türün dev yazarlarını bir araya getiren antolojilerle pek fazla karşılaşamasak da geçmişte kayda değer üretimlere imza atıldığını söyleyebiliriz. Elbette bu rakamlar da tatmin edici değil; ama en azından bir şeyler yapıldığını görmek güzel. Baştan belirtelim ki bu dosyada yer verilen …

Devamını gör »