Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları yazı dizimizin ilk 2’sinin üzerinden 5 aylık bir süreç geçti. Yazılarda bahsi geçen toplam 24 kitaptan 3’ünün geçtiğimiz aylarda farklı yayınevleri tarafından yeni baskılarla bilimkurgu okurlarına sunulduğunu gördük. Darısı diğer 21 kitaba diyor ve yazı dizimizin 3. bölümünü yayımlıyoruz. Yine birbirinden iyi bilimkurgu öykü ve romanları çeşitli nedenlerle basılamamakta ve türün okurlarını derinden üzmektedir. Dileğimiz, yayınevlerinin bilimkurguya olan ilgisini arttırmak ve yıllardır hasretle beklediğimiz bu kitaplara bir an önce kavuşmak.
Bu yazı dizimizde bilimkurgunun usta kalemlerinden Stanislaw Lem ve Philip K. Dick’e yer vermedik çünkü her iki yazarın bütün eserleri Alfa Yayınları çatısı altında yayımlanmaya devam ediyor. Eğer bir aksilik çıkmazsa bu durum bu şekilde devam edecek ve hem Lem’e hem de PKD’ye doyacağız. Bunu not düştükten sonra listemizdeki kitaplara doğru yelken açabiliriz. Bu yazı dizimizde toplamda 10 kitaba yer verdik. Umarız her biri yeniden yayımlanır ve doya doya okuruz.
Morel’in Buluşu – Adolfo Bioy Casares
Edebiyatın usta kalemlerinden Borges’in yakın dostu olan Adolfo Bioy Casares’in kaleme aldığı roman ilk olarak 1948 yılında yayımlandı. 70 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdüren bu klasiğin Türkiye kariyeri hiç de parlak değil.
İlk olarak 1990’da Gece Yayınları tarafından basılan roman, sonrasında 1998’de Mitos Yayınları’ndan çıkmıştı. Ardından dönem dönem Helikopter Yayınları bassa da, günümüzde yine tükenmiş kitaplar arasında bulunuyor. Çok fazla kişinin bilmediği bu bilimkurgu klasiği umarız yakın bir dönemde yeniden basılır.
Milenyum İnsanları – J.G. Ballard
Bilimkurgunun aykırı kalemlerinden ve Yeni Dalga akımının öncülerinden olan Ballard, öykü ve romanlarıyla Türk okuruna uzak kalan yazarlardan biri. Birçok kitabı yayımlanmasına rağmen her biri ilk baskıda kalıyor ve geniş okur kitlelerine ulaşamıyor.
Oysa ki Ballard, insanın iç uzayını merkeze alan hikayeleriyle türü şaha kaldıran kişilerden biri. Milenyum İnsanları da 2005 yılında yayımlanmasına rağmen yeni bir baskı yapmadı. Dileriz bu distopik klasik bir an önce yeniden basılır ve hak ettiği değeri görür.
Görevimiz Uzay Boşluğu – Frank Herbert
Dune Serisi ile hem dünyada hem de Türkiye’de geniş okur kitlelerine ulaşan Frank Herbert’ın seri dışında yazdığı nadir bilimkurgulardan biri olan Görevimiz: Uzay Boşluğu.
Sarmal Yayınları’ndan 1998’de çıkan kitabı günümüzde bulmak bir hayli zor. Herkesin dileği yeni bir baskı ve bu büyük yazarı başka eserleriyle de tanımak.
Uzak Dünyanın Şarkıları – Arthur C. Clarke
2001, Rama ve Çocukluğun Sonu gibi kült bilimkurgu romanlarıyla tanıdığımız bilimkurgu edebiyatının büyük kalemlerinden Arthur C. Clarke’ın ülkemiz sınırları içinde yalnızca 1 kez basılan ve sonrasında kaybolan kitaplarından bir diğeri.
1999’da Sarmal Yayınları tarafından çıkan bu romanı İthaki’nin Bilimkurgu Klasikleri dizisinde görmek dileğiyle.
Pısırıklar Çağı – Frederik Pohl
Yazı dizimizde seri kitaplara yer vermediğimizi 2. yazımızda belirtmiş ve seri kitapları orada topluca balirtmiştik. Hiçi Destanı da o seriler arasında yer alıyor. Buna ek olarak Frederik Pohl’ün başarılı tekil romanları da bulunuyor.
1998’de Metis Bilimkurgu dizisi kapsamında yayımlanan Pısırıklar Çağı mizahla bilimkurguyu harmanlayan okuması keyifli bir kitap. Yakın zamanda bir yayınevinin dikkatini çekmesi dileğiyle.
İçeriden Ölmek – Robert Silverberg
(Yeni Baskısı Yapıldı)
Yeni Dalga’nın önde gelen yazarlarından olan Silverberg’ün türün sınırlarında gezindiği ve yayımlandığı dönemde birçok tartışmayı da beraberinde getirdiği ilginç kitaplarından biri İçeriden Ölmek. İthaki Yayınları’ndan 2011’de çıkan kitabın baskısı tükenmiş durumda.
Yazarın bir diğer klasiği Cam Kule ile birlikte Bilimkurgu Klasikleri dizisi kapsamında basılması söz konusuydu fakat yıllardır yeni bir gelişme yok.
Hedef Beyin – Isaac Asimov
Bilimkurgunun en üretken kalemlerinden olan Asimov’a 3. yazımızda da yer vermezsek olmazdı. Yayın haklarıyla ilgili problemlerin devam ettiği bilgisine sahip olsak da, bilimkurgu okurları olarak sabırsızlığımızı dile getirmek en büyük hakkımız.
Yazarın tekil romanlarından Hedef Beyin ilk olarak 1988’de Altın Kitaplar’dan çıkmıştı. 32 yıldır yeni bir baskısı bulunmuyor.
Kobaylar Kampı – Thomas M. Disch
Bilimkurguda Yeni Dalga akımının öncü yazarlarından olan fakat Türkiye’de adını çok az insanın duyduğu Thomas M. Disch’in yalnızca 1 romanı Türkçeye çevrildi bugüne dek. 1998’de Metis Bilimkurgu’dan çıkan Kobaylar Kampı, geleceğe dair korkutucu bir distopya anlatısı ortaya koyuyor.
Yazarın daha çok tanınması ve başta bu eseri olmak üzere diğer eserlerini de dilimizde görmek dileğiyle.
Gizli Göz – Kolektif
İçinde birçok bilimkurgu yazarının öykülerini barındıran Gizli Göz, 1999’da Karizma Yayınları tarafından yayımlandı. Eskiden derleme olarak yayımlanan birçok bilimkurgu eseri görebiliyorken, günümüzde hasret kalmış durumdayız.
Umarız Gizli Göz ve daha birçok kolektif bilimkurgu kitaplarının dilimizde yeniden okuma şansına erişiriz.
Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri – Kolektif
Ve geldik listenin son sırasına. Herkes tarafından “malum kitap” olarak adlandırılan, sadece bilimkurgu camiası için değil, son yılların en büyük edebiyat facialarından biri olan bu kitap, yalnızca 1 kez basıldı. İthaki Yayınları’nın yanlış bir strateji ile yayımladığı kitap, bir daha asla basılamayacak denmişti.
Bilimkurgu Klasikleri serisini toplayan okurların adeta kanayan yarası olan ve kara borsada fiyatları uçuşa geçen bu eserin günün birinde yeniden basılması hepimizin en büyük temennisi.