kafasi karisik darwin amca

Kafası Karışık Darwin Amca ve Bir Doğa Bilmecesi

Bugünlerde en çok tartışılan konulardan birisi, Türk toplumundaki aşı karşıtlığı… Milyonlarca vatandaşın sırası gelmesine rağmen aşı olmadığı haberleri basında epeyce yer alıyor. Koronavirüs salgınına karşı elimizdeki en etkili silah olan aşılar konusunda ne yazık ki toplumun kafası oldukça karışık. Bu kafa karışıklığı ve beraberinde getirdiği aşı karşıtlığı, çoğumuzu şaşırtıyor; ancak aslında ortada o kadar da şaşırtıcı bir durum yok.

Evrim Teorisi’nin eğitim müfredatlarından çıkarıldığı, biyoloji ve fen eğitimi öğretmenlerinin derslerinde evrimi anlatmaktan çekindiği, bilimsel eğitimin yerini gerici eğitimin aldığı bir ülkede doğal olarak ortaya aşı karşıtlığı çıkıyor. Evrim Teorisi’ni bilmeyenlerin -dikkat edin inanmayanların değil- virüsler, mutasyonlar, aşılar konusunda kafasının karışması ve yanlış bilgiler yüzünden aşı karşıtı haline gelmesi normal… (Aşı karşıtlığının çok farklı boyutlarının olduğunu da göz ardı etmemek kaydıyla) Bu noktada toplumun özellikle evrim ve genel olarak bilim konusunda eğitilmesi ve bilgilendirilmesi hayati öneme sahip. Mevcut koşullara ve tüm zorluklara rağmen bilim ve evrim topluma öğretilmeli; çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Hayatta en hakiki kılavuz bilimdir!”. Özellikle çocuklar ve öğrenciler için bilimi kılavuz haline getirmemiz şart.

Kafası Karışık Darwin Amca

Yazar ve editör Ünver Alibey‘in kaleme aldığı ve Bulut Çocuk Yayınları tarafından basılan “Kafası Karışık Darwin Amca ve Bir Doğa Bilmecesi” kitabı çocuklara Evrim Teorisi’ni öğretme ve bilimi sevdirme misyonunu taşıyor. Bu yüzden tam da şu günlerde ihtiyacını fazlasıyla duyduğumuz eserlerden biri. Ünver Alibey’in hem yazıp hem çizdiği eser, dörtlüklerden oluşuyor; yani destan formatına sahip… Kafiyeli dörtlükleri, eğlenceli dili, şakaları ve sade çizimleriyle yazar, çocuklar için nitelikli bir kitap ortaya koymuş. Aslında epey kapsamlı ve zor bir konu olan Evrim Teorisi’ni okurlara didaktik bir dil kullanmadan, eğlenceli bir şekilde sunması kitabın en büyük başarılarından biri. Bu açıdan kitabı çocuklar kadar yetişkinler de zevk alarak okuyabiliyor.

Kitapta rahip olmayı planlayan ve sıradan bir hayatın onu beklediğini düşünen genç Charles Darwin‘in keşif gezisine çağrılmasıyla hayatının değişmesine, Beagle adlı gemiyle Güney Amerika yolculuğuna, yolculuk sırasında yaşadığı maceralara ve tehlikelere, doğanın ona sunduğu çözülmesi zor bilmeceye, bilmecenin üç ana ayağına ve sonunda muhteşem çözümüne tanık oluyoruz. Bir bilim insanının cesaretine, gücüne, merak duygusuna ve zekasına hayran kalıyoruz. Ayrıca, kitabın sonunda çocuklar için matrak bir mini sözlük ve yetişkinler için kitap hakkında yazılar var. Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Biyoloji Öğretmeni Didem Koçak, Adli Antropolog Sinem Hoşsöz kitap üzerine kısa yazılar kaleme almışlar.

Kuzey Kıbrıs ve İtalya, Ya Türkiye?

Kafası Karışık Darwin Amca ve Bir Doğa Bilmecesi” kitabının anlatılması gereken, farklı bir hikâyesi de var. Kitap Türkiye’den önce Kuzey Kıbrıs ve İtalya’da yayımlanıyor. Kuzey Kıbrıs’ta Khora Yayınları, İtalya’da Le Mezzelane Yayınları tarafından okurlara sunuluyor. İşin güzel tarafı her iki ülkede de okurlarca büyük ilgiyle karşılanıyor ve Eğitim Komitelerince okullara önerilen kitaplar arasında yer alıyor.

Türkiye’den baktığımızda gerçekten imrenilecek bir durum. Umarız, “Kafası Karışık Darwin Amca” Türkiye’de de hak ettiği ilgiyi görür ve birçok çocuğa ulaşır. Çünkü bilime, evrime, merak duygusuna, kitaplara, bize hem bilimi hem de edebiyatı sevdiren kitaplara her zamankinden çok ihtiyacımız var.

Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

İlk Doğan Hipotezi: Ya Samanyolu’ndaki İlk Gelişmiş Uygarlık Bizimkisiyse?

1950’de İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında 5 yıldır çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et