bloodshot

Valiant Comics Evreni #1: Bloodshot

DC ve Marvel Comics şu sıralar genellikle filmleri sayesinde çok popüler iki çizgi roman şirketi. Bu şirketler için süper kahraman edebiyatının kurucuları ve en büyük temsilcileri diyebiliriz. Ancak DC ve Marvel hikayeleri son zamanlarda birbirlerini tekrarlaması hoşuma gitmemeye başladı. Artık kelimenin tam anlamıyla “sıkıldık”. Tabii arada Captain America: Steve Rogers (Kaptan Amerika’nın hatıralarının değiştirilmesi sonucu Hydra ajanı olduğu ve Hydra içinde devrim yapmaya çalıştığı seri) veya Injustice gibi görece daha iyi seriler çıkabiliyor ama bunların daha çok beğenilmesinin sebebi alışılmışın dışında hikayeler anlatmaları.

Ben bu yüzden Kara Bilim, Saga, Spawn, Outcast veya Reborn gibi yaratıcı Image hikayelerine, Sandman gibi karanlık Vertigo serilerine ve Dark Horse Comics’in gizemli Hellboy evrenine kaydım. Ama bugün sizinle tanıştırmak istediğim Valiant Comics bana süper kahramanları yeniden sevdiren yayınevi oldu. Valiant Comics ile tanışmamı sağlayan ise bu evreni yavaş yavaş dilimize kazandıran Büyülü Dükkan ve Bloodshot‘un ilk cildini bana ödünç veren çok değerli bir arkadaşım. Buradan ona tekrardan teşekkür ediyorum.

1989’da Marvel’dan ayrılan bir grup tarafından kurulan Valiant Comics‘in çizgi romanları için tam olarak süper kahraman hikayeleri diyemeyiz aslında. Farklı güçleri olan kahramanlar var, fakat bunlar maske takıp süper kötülerle çatışan tipler değil. Buna en iyi örnek bugün size bahsedeceğim Bloodshot. Bloodshot devlet için çalışan bir asker. Kitabın başında emekli olduğunu ve eski bir arkadaşı tarafından son bir göreve gelmesi için ikna edildiğini görüyoruz. Kulağa çok klişe geliyor değil mi? Aslında gerçek çok farklı. Gerçeğin ne olduğunu söyleyeceğim ama okuma zevkinizi baltalamak istemediğim için tam burada spoiler uyarısı veriyorum. Tabii ki çok büyük bir spoiler vermeyeceğim, ama yine de Bloodshot’ın Büyülü Dükkan tarafından dilimize kazandırılan ilk cildini okumadıysanız dikkatli olun.

Evet, uyarımızı verdiğimize göre devam edebiliriz. Çizgi romanın ilerleyen sayfalarında öğreniyoruz ki Bloodshot’ın tüm anıları yalanmış. Devlet içindeki Rising Sprit Projesi, süper askerlerinin görevlerindeki motivasyonunu arttırmak için Bloodshot’ın beynine yalan hatıralar yüklüyormuş. Bunu bizimle birlikte Bloodshot da öğreniyor ve kimlik arayışı başlıyor.

Dilimize çevrilen seri 2012 yılında başlamış olsa da Bloodshot’ın ilk görünümü 1992 yılında Eternal Warrior dergisinin dördüncü sayısında gerçekleşmiş. Valiant Comics evreni diğer çizgi roman evrenlerinin aksine tamamen bilimsel temellere dayanıyor. Örneğin Bloodshot güçlerini kanında dolaşan nano makinelerden alıyor. Nano makineler ona hız, çeviklik ve güçlü duyular kazandırmasının yanında bedenini durmadan tamir ediyor, çeşitli sinyalleri ve polis telsizlerini dinleyebilmesini sağlıyorlar.

Serinin çizimlerine gelirsek, Manuel Garcia ve Arturo Lozzi‘nin çizimlerine kesinlikle bayıldım. Çizimler diğer çizgi romanlara göre daha gerçekçi, üç boyutlu, ama Alex Ross çizimleri gibi abartı değil. Duane Swierczynski‘nin bol aksiyonlu, epik hikayesiyle birleşen çizimler harika bir görsellik sunuyor. Tabii ki hikaye yalnızca vurdu-kırdıdan ibaret değil. Askeri alandaki teknolojik gelişmeler ve bugün gerçekten de yapılan çalışmalar çizgi romana güzelce yedirilmiş.

bloodshot

Bu arada şunu da itiraf etmeliyim ki Bloodshot’ı ilk gördüğümde Deadshot-Bullseye çakması bir karakter diye düşünmüştüm. Ama şu anda çok yaratıcı bir fikir olduğunu düşünüyorum ve ileride Hellboy veya Spawn gibi hak ettiği değeri göreceğini umuyorum. Çünkü Bloodshot aynı bu karakterler gibi süper kahraman çizgi romanlarına yeni şeyler katan bir karakter. Bu tarz karakterler ve hikayeler olmazsa süper kahraman hikayeleri yalnızca birbirlerini takip ve taklit eden hikayeler olarak kalırlar. Böyle bir durumda süper kahramanların şu anki popülerliği de birkaç yıldan uzun sürmez.

Çeviri ve baskı konusunda da birkaç şey söylemek isterim. Öncelikle böyle az bilinen bir seriyi dilimize çevirdikleri için Büyülü Dükkan‘a teşekkür ediyorum. Ayrıca baskı çok kaliteliydi ve cildin sonundaki galeride harika çizimler vardı. Sadece çeviride birkaç küçük hata gördüm. Onlar da kitabın nazar boncuğu olabilir.

bloodshot-1-2

Son olarak güzel bir haber vermek istiyorum. Valiant evrani yakın zamanda beyaz perdeye aktarılacak. Valiant filmlerinin yapımcısının Sony olacak olması insanların kafalarında soru işaretleri oluştursa da (Sony bu işi kıvırabilecek mi, ben de pek emin değilim) filmler Valiant’ın hak ettiği değeri görmesi için çok iyi bir şans olacaktır. Valiant Sinema Evreni 2018’de bir dahaki sefer inceleyeceğim Harbinger çizgi romanının uyarlanmasıyla başlayacak ve Bloodshot filmiyle devam edecek. Harbinger filminde Bloodshot’ı da göreceğiz ve büyük ihtimalle kötü adam rolünde olacak. Bu sebeple Bloodshot’ın Rising Sprit tarafından kontrol edildiği zamanlarını izleyeceğimizi tahmin edebiliriz. Bir dahaki sefer Harbinger ile devam edeceğiz. O zamana kadar mutlu kalın.

Sonraki

Yazar: Sadık Efe Sarıtunalı

Bilgisayarla fazla ilgilenir. Boş zamanlarında ise çizgi roman okur. Bir gram çizim yeteneği olmadığı için çuvalladığı çizgi romanlarından sonra en büyük hayali kendine bir çizer bulup çizgi roman yazarı olmak. En büyük tutkusu ise bilimkurgu.

İlginizi Çekebilir

voyagis cizgi roman

Sümeyye Kesgin’den Voyagis

Muğlalı çizer Sümeyye Kesgin, Amerikan çizgi roman piyasasında ülkemizi temsil eden bir yetenek. Bağımsız çizgi …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et