Etiket Arşivleri: Beyin

Hiç Bilinmeyen Yeni Bir Renk Keşfedilebilir mi?

Bu sorunun yanıtı çok kısa: Hayır, hiç bilinmeyen yeni bir renk keşfedemeyiz. Çünkü renk bir algıdır ve bu algıyı üreten beynimizde üç ana renk ve bunların bileşimi olan üç ara renkten başka bir renk algısı oluşturamayız. Ve bir de bunların ara tonları var tabii… Renk algımızı sınırlayan şey ışığın yapısından çok türümüzün sinir ağındaki (beyindeki) sınırlılıklardır. Gündüzcü primatlar olan biz …

Devamını gör »

Çinli Bilim İnsanlarından Telekinezi Hamlesi

telekinezi

Zihin gücüyle eşyaları oradan oraya hareket ettirebilmek muazzam bir beceri olsa gerek, ama şu an için biz sıradan ölümlüler bu beceriye vakıf değiliz. Ancak yakında işler değişebilir ve bilim sayesinde telekinezi gerçekliğe dönüşebilir. Şimdilerde Çinli bir grup bilim insanı, telekineziyi gerçek kılabilmek için metamateryaller üzerinde çalışmalar yürütüyor. Metamateryaller, doğadaki malzemelerde bulunmayan özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanan yapay malzemelerdir. Örneğin, ışık …

Devamını gör »

Günün Birinde Dünyayı Zihnimizle Kontrol Edebilecek miyiz?

yapay zeka

On yıllardır düşüncelerle bilgisayarları kontrol etme fikri bilimkurgunun konusuydu. Ancak şimdi heyecan verici bir buluşun neredeyse kıyısındayız. Soru şu: Bu, sorunları çözmekten ziyade daha fazlasına mı yol açacak? Bilimkurgu bazen geleceğe güzel bir rehber olabilir. Upgrade (2018) filminde kahramanımız Gray Trace ensesinden vurulup felç kalıyor, eşi ise öldürülüyordu. Çok geçmeden Trace’e, ünlü teknoloji yenilikçisi Eron Keen tarafından tasarlanmış ve yeniden …

Devamını gör »

Alternatif Bir X-Men Hikayesi: Kaybolan Miras

İnsan beynine dair neler biliyoruz? Ağırlığı, genel itibariyle çalışma düzeni, enerji kaynağı… Hepsi tamam da, sadece bunlardan mı ibaret bütün dünyamızı meydana getiren organ? Bugüne kadar yapılan tüm çalışmalar, insan beyninin yalnızca kısıtlı bir alanının çalışma şeklini izah edebildi. Vücudun bilinçli olarak yönettiğimiz kısımları zaten hareket halinde gözlemlenmeye de açık durumda. Beyin ameliyatı sırasında keman çalan hastanın doktorlara sağladığı kolaylık, …

Devamını gör »

İnsan Beyni ile Evren Arasındaki ‘Benzerlik’ Üzerine

Bilinen evrenin ve insan beyninin haritası yan yana koyulduğu zaman kayda değer bir benzerliğin söz konusu olduğu görülüyor. Haliyle bu görüntüye bakıp da ‘’acaba evren devasa bir bedenin beyni olabilir mi?’’ diyenler oluyor. Ancak bu biraz düşünmekte tembellik etme sonucunda ilk akla gelen fikir. Zira bu benzerliğin sebebi açıklanabiliyor; bu sebep fizik kurallarının evrenin her yerinde aynı olmasından başka bir …

Devamını gör »

Kısa ve Etkili: The Mind, Explained

“The Mind, Explained“, yapımcılığını Vox Media’nın üstlendiği, ilk bölümlerinin Vox Media platformlarından da yayımlandığı ve sonrasında Vox Media, Netflix ortak yapımına dönen 2018 Mayıs çıkışlı Explained’in “beyne” odaklanan versiyonu. Bu mini belgesel serisi 5 bölümden oluşuyor ve her bölüm 20 dakika. Yani işe giderken, işten dönerken ya da bir öğle kahvesine eşlik edebilecek ideal bir süreye sahip. Emma Stone’nun hoş …

Devamını gör »

Beyinden Galaksiye: Neuralink Projesi

Çağımızın en ileri görüşlü ve cesur girişimcilerinden Elon Musk, geçtiğimiz haftalarda yeni çılgın projesinden bahsetti: Beyne elektrotlar yerleştirip insan zihnini bilgisayara bağlamak. Peki bu nasıl mümkün olacak? Beyin-bilgisayar arayüzleri,  beyin kabuğundaki nöronların elektriksel aktivitelerini algılayıp, dijital ortamda bu aktiviteyi tekrar oluşturur. EEG cihazları aracılığıyla, bilgisayar ekranındaki bir oku takip etmek 1977 kadar eski bir tarihte mümkün olmuştur. Doğrudan nöronlara bağlanan …

Devamını gör »

Dejavu Nedir? Bir Olayı Daha Önceden Yaşadığımız Hissi Neden Kaynaklanır?

“Dejavu” (ya da “Deja Vu”), Fransızcada “zaten görülmüş” demektir. Dolayısıyla ne olduğu, isminde gizlidir: O anda gördüğünüz ya da deneyimlediğiniz bir olayı daha önceden gördüğünüzü ya da deneyimlediğinizi sanma ya da hissetme halidir. Siz de mutlaka deneyimlemişsinizdir: “Off, dur, bu ânı sanki daha önceden yaşamıştım, hatırlıyorum.” deyip kafanızın karıştığı olmuştur. Bu olayın nedenleri, halk arasında birçok farklı şekilde izah edilmektedir. …

Devamını gör »

Canlılık Tarihi ve Ağ: Tekilliğe Doğru

Tekillik bir Ağ’dır. İnsandan önce, hatta canlılıktan bile önce evrimleşmeye başlamış devasa bir sistemin varacağı son noktadır. Sonunda tüm evreni kaplayacak ve kaderini belirleyecek olan nihai yapıdır. Nitekim birçok bilimkurgu yapıtında bu şekilde ele alınmıştır. Zaman Yolculuğu ya da Alternatif Tarih gibi bilimkurgunun ana temalarından biri olmasa da literatürde belirgin bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Terminator’deki Skynet orta ölçekli bir …

Devamını gör »

Ölümsüzlüğü Ararken

olumsuzluk

“Önümüzdeki 30 yıl içinde hepimizin sonsuza kadar yaşayabileceğinden eminim.” Bu sözler Rus internet milyoneri Dmitry Itskov’a ait. Itskov, insan beynini bilgisayara yüklemeyi mümkün kılacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklayarak dünya gündemine oturmayı başardı. Bu açıklamanın bilim insanlarından değil de bir iş adamından gelmesi yadırgatıcı olabilir, ancak bu tip bir teknolojinin icadı, herhangi birini dünyanın en zengini yapmaya yetecek potansiyele sahip. …

Devamını gör »