Gürcistan’dan Mars’ta Şarap Üretme Projesi

Mars’ta kar yağıyor olması muhtemel. Tabii bu kar çok ama çok cılız bir şey. Yine de insanların Mars’ı kolonize etmeye başladığı dönemlerde oluşacak iklimsel değişimler orayı belki de pembe, kızıl, kirli beyaz bir kış cennetine çevirebilir. Marslılar ısıtmalı fanusunda oturup dışarıdaki tuhaf manzarayı izlerken canları şarap içmek isteyebilir. Ancak şarap Dünya’da kaldı, tıpkı ozon tabakası, sağlıklı kemik sistemleri, doğal genler gibi. Yine de Karadeniz’e kıyısı olan bir ülke, Gürcistan, bu işe çözüm aramayı hedefliyor. Yani en azından şarap konusunda…

Gürcistan 8000 yıllık bir şarap geleneğine sahip. Şarap üreten en eski ülkelerden biri. Şimdilerde uzay ve şarapla ilgilenen bilim insanlarını, Mars kolonicileri için nasıl şarap üretileceği konusuna odaklamış durumdalar. Bu projenin adı IX Millenium. Gürcistan’ın şarap yapımcılığı konusundaki dokuzuncu milenyumuna bir gönderme. Proje, Mars’ta üzüm yetiştirmek için ne tür bir tarım alt yapısına ihtiyaç duyulduğunu araştıracak pek çok aşamaya sahip. En önemli adım ise Mars’a en uygun üzüm çeşidini bulmak. Mars yüzeyi vahşi radyasyona, korkunç toz fırtınalarına ve amansız ısı değişimlerine maruz kalıyor.

Gürcistan’ın Uzay Araştırmaları Ajansı’nı kuran Nikoloz Doborjginidze, “Eğer bir gün Mars’ta yaşayacaksak Gürcistan da katkı sağlamalı,” diyor. “Şarabı dünyaya atalarımız armağan etti, şimdi aynısını Mars’ta da yapabiliriz.” Gerçi şarabın kökenleri hâlâ tartışmalı ama Gürcistan elinde oldukça sağlam deliller bulunduruyor: M.Ö 6000 yılından kalma şarap lekeli bir çömlek.

Yeni uzay-şarabı projesi bu senenin sonlarına doğru başkent Tiflis’teki bir otele yerleştirilecek dikey seralar ile başlatılacak. Tabandan tavana zarflar toprak ve üzüm, çilek, roka tohumları doldurulacak. Hidroponik ışıklar ve minimum insan müdahalesi altında yetişmeye bırakılacaklar. Bu sayede araştırmacılar Mars’ta gerçekleştirilecek bir kontrollü tarım senaryosunu simüle etmiş olacaklar. Bu esnada da Gürcü şarap uzmanları hangi üzüm türlerinin Mars’ın ağır şartlarına karşı dayanıklı olabileceğini araştıracak. Önümüzdeki yıllarda, Tiflis İşletme ve Teknoloji Üniversitesi Mars yüzeyini simüle edecek bir ortam tasarlamayı planlıyor. Toprak örneklerini sıfır derecenin altına, yüksek karbon monoksit düzeylerine ve seyreltilmiş hava koşuluna maruz bırakacaklar.

Bu araştırmalardan muhtemelen 2022’ye kadar işe yarar bir şey çıkmayacak. Gelgelelim şimdiden bilim insanları beyaz şarabın Mars’a en ideal şarap türü olduğu konusunda bir tahminde bulunuyorlar. Levan Ujmajuridze Washington Post’a verdiği röportajda, “Beyaz şaraplar virüslere karşı daha dayanıklı oluyor,” demişti. “Radyasyona karşı da dayanıklı olacağını düşünüyorum. Yüzeyleri radyasyonu yansıtabilir.”

Bu araştırmalar meçhul bir gelecekte Marslılar’a üzüm yetiştirme olanağını sunabilir ama yine de şarabı fermente etme, şişeleme vesaire işler Marslılar’ın kendi hünerine kalacak. Şimdilik kimse düşük yer çekimli bir ortamda fermentasyonun nasıl gerçekleşeceği konusunda emin değil. Yine de NASA bilim insanları bunun gerçekleşebileceğini söylüyor. Üstelik Gürcistan’ın bu şarap atılımı uzaya yönelik ilk tarım projesi değil. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ekipler şimdiden salatalık yetiştirmeye başlamış. Çin ise Chag’e 4 isimli uzay aracı ile Ay’da patates ve kabağa benzeyen bir bitki yetiştirmeyi planlıyor. Hatta Budweiser, “Mars’taki ilk birayı” yapabilmek adına uzaya üç defa arpa tohumu yollamış ve Ardmore scotch viski Uluslararası Uzay İstasyonu’nda üç yıl bekletilmiş. İçki geri döndüğü zaman tadı yanmış lastiğe ve de antiseptik pastillere benziyormuş.

Hazırlayan: Tuğrul Sultanzade

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Gunes-Sistemi

Güneş Sistemi’mizin Gezegenleri Nasıl Keşfedildi?

Antik çağlarda gökbilimciler, birbirlerine göre sabit bir konumda duruyor gibi görünen yıldızlarla diğer gezgin yıldızlar …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin