Jérémie Périn’in ilk uzun metraj animasyonu Mars Express, bilimkurgu ile animasyonun mükemmel bir harmanı. Yalnızca görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda insan ve makine arasındaki ilişkiyi, teknolojiyle dönüşen toplumu ve bireysel çatışmaları da derinlemesine ele alıyor. Mars Express için geleceğin karmaşık dünyasında geçen bir dedektiflik hikâyesi diyebiliriz. Ancak yapım, zengin temaları ve çarpıcı görselliği eşliğinde Mars’ta geçen bir suç …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Mars
En Uçuk Komplo Teorileri #7
Her seferinde, “Yok daha neler!” diye devam ettirdiğimiz yazı dizimizin yedinci bölümüne ulaştık. Biz yazarken yorulsak da bunları hayal eden ve hatta gerçekmiş gibi ileri süren insanlar bir türlü yorulmuyor. Evet, yine uçuk komplo teorileri ile karşınızdayız. O hâlde lafı daha fazla uzatmayalım ve aklın sınırlarını zorlayan komplo teorilerini derlediğimiz yazı dizimize kaldığımız yerden devam edelim… Robin Williams, İlluminati Kurbanıydı! …
Devamını gör »Astronomi ve Mitoloji #5: Mars
Güneş Sistemi’nin kızıl gezegeni Mars, mitolojilerde savaş tanrılarıyla özdeşleştirilir. Nergal, Ares, Mars, İndra, Tyr gibi tanrılar aynı zamanda yıkımı ve ateşi de temsil eder… Kızıl rengini yüzeyinde yoğun olarak bulunan demir oksitten alan Mars, ezelden beri savaş tanrılarıyla ilişkilidir. Herhâlde insanlığın ortak belleğinde kendine yer bulan bu eşleştirmede, Mars’ın ateşi ve kanı çağrıştıran renginin de rolü vardır. Mars denince akla …
Devamını gör »Su Her Zaman Hayat Vermez, Bazen Ölüm de Getirir!
Su… Her zaman yaşam ile suyu iç içe düşünürüz. “Yaşamın koşulu” diye tanımladığımız kriterleri belirlerken en başta suyu sayarız. Halbuki “yaşamı” tam olarak tanımlayamadığımız için, su koşulunu şart koşmanın da anlamı yoktur. Bu durum, yaşam için oksijen kriterini şart koymakla benzerdir. Fakat yaklaşık (2.5 milyar yıl önce) Büyük Oksitlenme Olayı‘na neden olan fotosentezin evrimini hatırlamamız lazım. Atmosferde oksijen oranının yükselmesi …
Devamını gör »Maceracı Bir Bilimkurgu Alt Türü: Kılıç ve Gezegen
Kılıç ve Gezegen kavramı, ilk olarak Amerikalı bilimkurgu editörü Donald A. Wolheim tarafından altmışlı yıllarda ortaya atılmış olsa da kökenleri 1880’lere kadar uzanmaktadır. Alt türün adı, ileri teknolojiye sahip gezegenlerde ya da uzay ortamında kılıç gibi ilkel aletlerle yüz yüze dövüşen insanlardan gelmektedir. Zaten adı ziyadesiyle açıktır ve muhtemelen aklınıza gelebilecek en ünlü örneği Yıldız Savaşları’dır. Orada da kılıcın üstün …
Devamını gör »Güneş Sistemi’mizin Gezegenleri Nasıl Keşfedildi?
Antik çağlarda gökbilimciler, birbirlerine göre sabit bir konumda duruyor gibi görünen yıldızlarla diğer gezgin yıldızlar arasında ayrım yapabiliyordu. Ayrıca bu sabit gibi duran yıldızların, yani gezegenlerin diğer yıldızlar gibi yanıp sönmediği, parlaklığının yıl boyunca değiştiği ve ekliptik denilen Güneş ve Ay’ın izlediği aynı yolda ilerledikleri de tespit edilmişti. Böylelikle söz konusu gezegenlere özel bir statü atfedildi ve eski uygarlıklar, çıplak …
Devamını gör »Uzay Keşfinin Geleceğini Değiştirebilecek Bilimkurgu Fikirleri
Geçen yıl küçük bir helikopter Mars’ın üzerinde uçtu, NASA uzay aracı bir asteroide çarptırıldı ve James Webb Uzay Teleskobu evren hakkında büyüleyici yeni bilgiler ortaya çıkardı… Uzun yıllar önce bilimkurgu fikirleri gibi görünen bu görevlerin hayata geçirilmesi yıllarca araştırma ve test gerektirdi. Teknolojik ilerlemeler ve bilimsel buluşlar, kozmosu gözlemlememizin ve araştırmamızın şeklini değiştirdi. Uzay keşfi gelecek on yıllarda nasıl değişecek …
Devamını gör »Bir Hayalin Ardından: Mars One
Mars binlerce yıldır hep ilgimizi çekti. İlk kayıtlı gözlem Aristoteles tarafından M.Ö. 356 yılında yapıldı. Galileo, teleskobunu Mars’a doğrulttuğunda ise takvimler 1609’u gösteriyordu. Aynı zamanda bu, Mars’ın bir teleskop aracılığıyla yapılan ilk gözlemi olarak da tarihe geçti. Teleskobun yaygınlaştığı 19. yüzyılla birlikte Mars’a yönelik yapılan gözlemlerin de sayısı arttı. Özellikle bir dönem Mars, deyim yerindeyse astronominin süper starıydı. Çünkü teleskoplarını …
Devamını gör »Barsoom Dizisi: 6. Kitap Mars Dehası’na Girerken
20. yüzyılın bilimkurgu dünyasında deyim yerindeyse taşları yerinden oynatan ve sonra onları daha güzel yerlere oturtan ünlü kurgu yazarı Edgar Rice Burroughs’un Barsoom dizisi, kendi döneminin ilk “çok ama çok satan” kitaplarıydı. Bu denli çok satılması, elbette ki tesadüf değildi; Barsoom dizisinin adeta bir bilimkurgu klasiği olmasının en önemli sebeplerinden biri, Burroughs’un bu eserlerde kelimenin gerçek anlamıyla hem bilimi hem …
Devamını gör »Mars, İnsan Çöpüyle Dolmaya Başladı
50 yılı aşkın bir süredir Mars yüzeyi araştırılıyor. Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Ofisi’ne göre, Mars’a 14’ten fazla görevde 18 insan yapımı nesne gönderildi. Çoğu devam etmekte olan bu görevler sırasında insanlık, gezegenin yüzeyine birçok enkaz bıraktı. Virginia Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi Çağrı Kılıç, Mars ve Ay gezginlerini (rover) izlemenin yollarını araştırıyor. 2022’nin Ağustos ayında Mars gezgini Perseverance’ın inişi …
Devamını gör »