Etiket Arşivleri: Koloni

mars express

Mars’ta Dedektiflik Hikâyesi: Mars Express

Jérémie Périn’in ilk uzun metraj animasyonu Mars Express, bilimkurgu ile animasyonun mükemmel bir harmanı. Yalnızca görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda insan ve makine arasındaki ilişkiyi, teknolojiyle dönüşen toplumu ve bireysel çatışmaları da derinlemesine ele alıyor. Mars Express için geleceğin karmaşık dünyasında geçen bir dedektiflik hikâyesi diyebiliriz. Ancak yapım, zengin temaları ve çarpıcı görselliği eşliğinde Mars’ta geçen bir suç …

Devamını gör »
mars-one-kapak

Bir Hayalin Ardından: Mars One

Mars binlerce yıldır hep ilgimizi çekti. İlk kayıtlı gözlem Aristoteles tarafından M.Ö. 356 yılında yapıldı. Galileo, teleskobunu Mars’a doğrulttuğunda ise takvimler 1609’u gösteriyordu. Aynı zamanda bu, Mars’ın bir teleskop aracılığıyla yapılan ilk gözlemi olarak da tarihe geçti. Teleskobun yaygınlaştığı 19. yüzyılla birlikte Mars’a yönelik yapılan gözlemlerin de sayısı arttı. Özellikle bir dönem Mars, deyim yerindeyse astronominin süper starıydı. Çünkü teleskoplarını …

Devamını gör »
gelecegin cilgin projeleri

Geleceğin En Çılgın 10 Projesi

İnsanlık olarak tarih boyunca pek çok büyük projeye giriştik. Hem gezegenin dört bir yanında devasa yapılar inşa ettik hem de yeni yöntemlerin ışığında sürekli sınırlarımızı zorladık. Ancak belki de en heyecan verici olanları henüz gerçekleştirmedik. Kim bilir, gelecekte hayal dahi edemeyeceğimiz mega yapılara imza atabilir, uygarlığımıza yön verebilecek devrimci projelere yelken açabiliriz. Uzay asansörlerinden yapay yıldız sistemlerine, Dyson kürelerinden Shkadov …

Devamını gör »

Esperanto ve Bilimkurgu

Bir zamanlar bilimkurgusal öngörülerde bulunulurken, farklı kültürlerden gelen insanların gelecekte birbirleriyle Esperanto dilinde veya onun kurgulanmış başka bir versiyonunda konuşacakları varsayılırdı. Esperanto, 1887’de Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından yaratıldı. Son derece basit ve kısa sürede öğrenilebilen gerçek bir dildi. Erken dönem bilimkurguda Esperanto, ‘fütürizm‘ diye haykıran yeni bir dil teknolojisiydi. İyi ama günümüz dünyasında pek çok insan uluslararası dil olarak İngilizce, …

Devamını gör »

Kolonizasyon Robotları Uzay Keşfinin Anahtarı Olabilir

Gelecekte bizler için ötegezegenleri dünyalaştıracak ve buralarda bizlere uygun yapılar inşa edecek kolonizasyon robotları üretmeyi başardığımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ancak bunun için aşmamız gereken çeşitli zorluklar var. NASA’nın 188 cm boyunda ve 136 kg ağırlığındaki beyaz zırhlı insansı robotu Valkyrie, Iron Man ile stormtrooper karışımı bir görünüme sahip. Ancak o bir asker değil, insanların uzayda yaşam alanları inşa …

Devamını gör »
gelecegin kiyafetleri

Gelecekteki Olası Mars Kolonisinin Modasına Bir Bakış

İnsanı zaman düzleminde hayal ederken, kıyafetleriyle birlikte hayal etme eğilimine sahibiz. On dokuzuncu yüzyıl için silindir şapkalar, on altıncı yüzyıl için inci pembe incili kaftanlar, tarih öncesi için leopar kürkü, vesaire… Peki gelecek? Gelecek uçsuz bucaksız ve son derece ürkütücü. Muhayyilede, geleceğin insanları zalim sayılabilecek ölçülerde elegant ama bir o kadar da sade kıyafetler ile canlanıyor. Peki gerçekten gelecekteki insanların …

Devamını gör »
the silver globe - Na srebrnym globie kapak

Gümüş Küre’nin “Acısı”

Gümüş Küre (Na srebrnym globie, 1988) bilimkurgu sinemasının en nadide örneklerinden biri. Bunun en büyük nedeni de yönetmen Andrzej Zulawski’nin klasik yönetmenlerden farklı olması. Zulawski, Polonya sinemasının “üçüncü kuşak” yönetmenleri arasında sayılır. Yani 2. Dünya Savaşı sonrası Polonya sinemasının önemli figürleri arasındadır. Zulawski, Ukrayna’nın Lviv kentinde 1940’ta doğar. Sinema kariyerine Andrzej Wajda’nın asistanı olarak atılır. Çektiği ikinci film olan Diabeł …

Devamını gör »

Elon Musk’ın Bilimkurgu Tutkusu ve Muskizm

Bilimkurgudan ilham alan Elon Musk, şirketlerini çok özel bir gelecek vizyonu etrafında şekillendirdi. Tesla ve SpaceX CEO’su, ürünlere ve araçlara bilimkurgudan isimler vererek ve hatta bilimkurguyu gerçeğe dönüştürmek istediğini ilan ederek türe olan sevgisini düzenli olarak dile getiriyor. Bununla birlikte ilham kaynakları, Musk’ın bazı eylemleriyle aynı fikirde olmayabilir. Harvard Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Jill Lepore, bir podcast’te Musk’ın yeni bir …

Devamını gör »
voyagers kapak

Vahşi Duygular: Voyagers

İlk yüksek bütçeli yapımı The Illusionist (2006) ile önemli bir çıkış yakalamayı hedefleyen Neil Burger, Christopher Nolan’ın benzer temaya sahip The Prestige’i karşısında istediği amaca ulaşamamıştı. Kimi zaman Hollywood’da benzer konuya sahip filmleri aynı yıl içerisinde görebiliyoruz; söz konusu durum, yapımların bir “kıyas” yarışı içine girmesine sebebiyet veriyor. Dolayısıyla iyi olan kazanıyor. Nihayetinde Amerikalı yönetmen, bir roman uyarlaması olan Divergent …

Devamını gör »
uzayda ilk bebek ne zaman dogacak

Dünya Dışında İlk Bebek Ne Zaman Doğacak?

Güneş Sistemimizdeki bazı gök cisimlerini kolonileştirmek için bir sürü büyük plan var. Geçtiğimiz birkaç yıl, bu tür operasyonların maddi lojistiği hakkında çok konuşuldu ve varsayımlarda bulunuldu. Peki ama yıldızlara olan yolculuktan ne kadar uzaktayız? Dünya dışında insan üreyebilecek mi? İlk bebek Dünya dışında bir noktada doğduğunda, insanlığın Afrika’dan çıkışı kadar önemli bir dönüm noktası olacak. Böyle bir doğum, insan türü …

Devamını gör »