Etiket Arşivleri: Homo sapiens

insan

İnsanın Anlam Arayışı Üzerine

“Eğer insanı gerçekte olduğu gibi ele alırsak bu onu kötüleştirir. Ama onu olması gerektiği gibi ele alırsak, olabileceği kişi olmasına yardım ederiz.” – Goethe İnsan nedir? İnsanlığı bir arada tutan değerler nelerdir? Her şeyden önce ne eksik ne de fazla, gerçeğimizi olduğu gibi kabul etmeliyiz. Bu bizim onayımız, kabulümüz dışında olan bir durum. Beğensek de beğenmesek de; evrimsel gelişimimiz sırasında …

Devamını gör »
insan tur irk

Günümüzde İnsan Türü Tek Bir Irk mıdır? Geçmişte İnsanlarda Irklar Var mıydı?

Evet, günümüzde insanlar biyolojik olarak tek bir ırktır. Evet, geçmişte insanların farklı ırkları mevcuttu. Biyolojide ırklar, siyasettekinden farklı tanımlanmaktadır ve insana özgü bir kavram değildir. Her şeyden önemlisi biyolojide ve antropolojide “ırk” kavramı, sadece insanlarda değil, bilimin genelinde terk edilmekte olan, büyük oranda işlevini yitirmiş ve yanıltıcı bir kavram olarak görülmektedir. Biyoloji dahilinde ırklar, birtakım izolasyon mekanizmaları ile tanınırlar. Bir …

Devamını gör »
insansilar

Antropolojik Bir Bilimkurgu: İnsansılar

Size öyle bir kurgudan bahsedelim ki paralel evrenler, kuantum fiziği ve antropolojiyi başarılı bir şekilde birleştirsin; çift yarık deneyinden ve neandertal fosilinin isimlendirilişinden tutun da kuantum bilgisayarlarına kadar bir sürü bilgi içersin. Bunlar, bir bilimkurgu okurunu heyecanlandırmaya yeter de artar bile. İşte Robert J. Sawyer’ın 2003 Hugo Ödülü’nü kazanan ve Abis Yayıncılık tarafından dilimize kazandırılan “Neandertal Parallax” üçlemesinin ilk kitabı …

Devamını gör »

Geleceğimize Işık Tutan Fütüristler #3: Yuval Noah Harari

Geleceğimize ışık tutan fütüristler dizisinin bu üçüncü yazısında 1976 doğumlu bir tarihçi olan Yuval Noah Harari’nin düşünce dünyasını ele almak istiyorum. Kendisini tarihçi ve filozof olarak tanımlayan yazarı, geleceğe dair kritik insani ve sosyal meseleleri kitaplarında akıcı bir üslupla ele alması nedeniyle fütüristler yazı dizime dahil ettim. 2002’de Oxford Üniversitesi’nde tarih doktorasını tamamlamış olan Yuval Noah Harari, halen Kudüs İbrani …

Devamını gör »

Pozitivist Perspektiften İnsanın Makineleşmesi Üzerine Bir Savunma

Sıkça sorabileceğiniz sorular en sonda olacaktır, direkt oraya inmeniz de mümkündür. Öncelikle savunmama başlamadan önce birkaç kilit bilgiyi sekiz maddede listelemek istiyorum ki yazımda kullandığım üslup ve gittiğim yol iyi anlaşılsın. 1) Herkesin malum olduğu üzere insanlardan önce dinozorlar vardı, yüz milyonlarca yıl hüküm sürdüler. Onlardan önce de böceklerin ve kabukluların hükümranlığını gördü Dünya’mız. Eğer daha da geriye bakacak olsaydık …

Devamını gör »
homo bene

Yeni Bir İnsan: Homo Bene

İnsanın doğayı kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmeye başlaması buzul devrinin sona ermesinden bugüne en az otuz bin yıldır devam ediyor. İnsan önce büyük av hayvanlarını yok etti. Tarih ilerledikçe, daha da etkili bir avcıya dönüştü. Bir aslan on avlanma girişiminden sadece birinde başarılı olurken, insan geliştirdiği avlanma teknikleri sayesinde yüzde yüz başarılı hale geldi. Aslan zayıf, hasta, yaşlı ve yavruyu avlarken; insan, …

Devamını gör »
homo deus kapak

Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tahmini

1976 doğumlu İsrailli tarihçi Yuval Noah Harari‘nin 2014 yılında yayımlanan “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” isimli kitabı büyük ses getirmişti. 2017 Haziran itibariyle tam kırk beş farklı dile çevrilen kitap, Homo sapiens’in geçmişini oldukça özgün ve anlaşılır bir tarzda anlatıyordu. Popüler bilim alanında son yılların en başarılı eserlerinden biri olan Sapiens, ülkemizde de çok tutuldu ve hâlâ çok satanlar listelerinde ilk sıralarda …

Devamını gör »
büyük tarih

Büyük Tarih

Tarih dersleri, Homo sapiens’in Afrika’dan göç etmesiyle başlar. İnsanın evrim süreci hızlıca anlatılır, birden kendimizi Taş Çağı’nda buluruz. Sonrasında ise Bakır, Demir Çağı, yazının bulunuşu, Milat, İlkçağ-Orta Çağ-Yeniçağ şeklinde doğrusal bir kronoloji önümüze serilir. Liseye kadar adım adım izleriz bu takvimi…. Sydney, Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi, Tarih çalışmaları konusunda oldukça önemli bir adım attı. Üniversite bünyesinde kurulan “Büyük Tarih” Enstitüsü, insanın …

Devamını gör »
küresel ısınma

Eski Havalar

Havalar artık eski havalar değil… Kimyacı Svante Arrhenius 1896 yılında buz çağlarını sera etkisiyle açıklayıncaya kadar, insanların karbondioksit üreterek üzerinde yaşadığı dünyanın iklimini değiştirebileceği kimsenin aklına gelmemişti. Evet, insanoğlunun kentlerde ve sanayi bölgelerinde havayı kirlettiği, birtakım hayvanların soyunu tükettiği, bazı gölleri ve ırmakları çirkef çukuruna çevirdiği biliniyordu. Ama yaradanın ölümlü kulları olan bizler, koskoca gezegenin iklimini nasıl değiştirebilirdik? Böyle bir olasılık, …

Devamını gör »