Etiket Arşivleri: Öykü

A Boy and His Dog

Bir Harlan Ellison Öyküsü: A Boy and His Dog

Elli küsur yıl sonra bir bilimkurgu metninin çarpıcılığını koruması sık rastlanan bir durum değil. Yazdıkları kadar kişiliğiyle de provokatif biri olan Harlan Ellison’ın nükleer kıyamet sonrası bir dünyayı anlattığı A Boy and His Dog öyküsü, o zaman için kuşkusuz çok çarpıcı, kışkırtıcı bir metindi. Bu konu sonrasında defalarca işlenmesine rağmen hâlâ da öyle. Her şeyden önce, edebi anlamda matematiği tıkır …

Devamını gör »
sesli oyku ilk temas ismail yamanol

Sesli Öyküler [03×02]: İlk Temas – İsmail Yamanol

Yok oluşun eşiğindeki bir gezegenden tek bir canlı kurtarma şansınız olsaydı ne yapardınız? Bu kararı hangi değer yargılarına göre verirdiniz? Görevden dönen ve binlerce maden işçisi taşıyan 2,5 megatonluk dev uzay gemisinin yorgun mürettebatı, yakaladığı cılız bir sinyalin peşine düşecek ve kendilerini korkunç bir açmazın içinde bulacaktır… “Yeryüzü Müzesi” seçkisinde de okurla buluşan İlk Temas, İsmail Yamanol’un “İlk Üçleme” adını …

Devamını gör »
dinozor oykuleri kapak

Tarih Öncesinden Geleceğe: Dinozor Öyküleri

“Başa sarılan bir filmdi zaman.” Bilimkurgu edebiyatının önde gelen yazarlarından Ray Bradbury, 1920’de Amerika’da doğdu. Tüm hayatını yazmaya adadı ve pek çok türde eser kaleme aldı. Fahrenheit 451, Mars Yıllıkları, Resimli Adam, Sonbahar Ülkesi, Güneşin Altın Elmaları gibi kültleşen kitaplarına ek olarak sayısız öykü, roman, şiir, deneme ve makale yazan Bradbury’nin adını edebiyat tarihine yazdırdığını söylemek mümkün. Yazarlık hayatı kısa …

Devamını gör »
sesli oykuler - omelas i birakip gidenler

Sesli Öyküler [03×01]: Omelas’ı Bırakıp Gidenler – Ursula K. Le Guin

Uzun bir aradan sonra Sesli Öyküler serimizin üçüncü sezonuyla tekrar karşınızdayız. Üçüncü sezonun açılışı için seçtiğimiz öykü ise ölümsüz yazar Ursula K. Le Guin‘in Omelas’ı Bırakıp Gidenler‘i oldu. Ursula K. Le Guin’in 1973 tarihinde kaleme aldığı eser, 1974’te En iyi Kısa Kurgu dalında Locus Ödülü’ne aday gösterilmiş, yine aynı yıl En İyi Kısa Öykü dalında Hugo Ödülü‘nü kazanmıştı. Omelas, huzur ve mutluluk içinde …

Devamını gör »
Omelas ve Um-Helat

Edebi Bir Karşılaştırma: Omelas vs Um-Helat

Ursula K. Le Guin‘in kısa hikâyesi Omelas’ı Bırakıp Gidenler (The Ones Who Walk Away from Omelas)¹, uzun zamandır ahlaki ikilemleri ve toplumsal değerleri derinlemesine inceleyen ve ahlak felsefesi, hukuk kuramı gibi derslerin çoğunda ‘okunulması gereken eser‘ olarak kendine yer bulur. On yıllar sonra N.K. Jemisin, The Ones Who Stay and Fight adlı bir kısa hikâye yazmıştır. Bu hikâye, Le Guin’in …

Devamını gör »

Hugo Ödülleri’ne Bir Bakış

İlk kez 1953 yılında verilen ve o tarihten bu yana her yıl tekrarlanan Hugo Ödülleri, bilimkurgu alanında düzenlenen en prestijli organizasyondur. Hugo Ödülleri, Dünya Bilimkurgu Konvansiyonu (“Worldcon”) üyeleri tarafından yönetilir ve oylanır. Hugo Ödülleri, Worldcon Fikri Mülkiyet (WIP) adlı California merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun ticari hizmet markasıdır. WIP, Dünya Bilimkurgu Topluluğu’nun (World Science Fiction Society / WSFS) Marka Koruma …

Devamını gör »
tbd 2024

TBD 2024 Bilimkurgu Öykü Yarışması Başvuruları Başladı

Türkiye Bilişim Derneği‘nin bu yıl yirmi altıncısını düzenlediği Bilimkurgu Öykü Yarışması için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2024 olarak açıklandı. 26 yıldır bilimkurguseverlere düşlerini ve düşüncelerini sergileme fırsatı veren TBD, Türkiye’de bilimkurgu üretimi açısından önemli bir boşluğu dolduruyor. Güçlü jürisiyle geniş bir katılımı değerlendirip büyük bir organizasyonun altından kalkarken, öyküleri de kitaplaştırarak türün hayranlarına sunuyor. Bunun yanı sıra bilişim sektörüne bilimkurgu vizyonu aşılamasıyla da önemli bir …

Devamını gör »
nefes rivayetleri

Ölümsüz Bir Anlatı: Nefes Rivayetleri

“Mitler, her ne kadar bazen bir karakterin yaşamını konu alsa da toplumsal bilinçdışının bilince yansımasıdır. Bu nedenle aktarılan mitik öykü bireyin değil toplumsalın öyküsüdür ve onun taleplerini dile getirir.” Homo Narrans – İsmail Gezgin Anlatıcılık geleneği insanlık tarihi kadar eskidir. İlk çağlardan bu yana doğayı seyreden atalarımız, durmadan deveran eden âlemin varlık maksadına dair çıkarımlarda bulunmuş ve nesiller boyunca çeşitli …

Devamını gör »
roket 4

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 4. Sayısı Çıktı

Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in dördüncü sayısı yayımlandı. On iki öyküden oluşan bu sayıda, okurları Kürtçeden Türkçeye çevrilen bir bilimkurgu öyküsü de bekliyor. Mîran Janbar’ın kaleme aldığı öyküyü Şerif Kaya Türkçeye çevirdi. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın dördüncü sayı için yazdığı önsöz ise şu şekilde: DÖRTLENDİK… Dördüncü sayımızla siz bilimkurgu severlere bir kez daha merhaba diyoruz. Roket’i çıkarırken amaçlarımızdan biri …

Devamını gör »
bilimkurgu uzay kitap

Yerli Bilimkurguda Kök Öyküler

Bilimkurgu öyküleri, kendini tekrar eden öykü yazma sürecimden sıkıldığım, neden öykü yazıyorum ki, diye söylendiğim, kim okuyor bu öyküleri, diye yakındığım bir dönemde beni tüm sıkıntılarımdan çekip almıştı. Zamanla benim için bir nevi inziva alanına dönüştü. Gücünü bilimden ve edebiyattan alan; bir ucu bilinmeyen bir geleceğe, diğer ucu hayale dokunan bu dünya beni içine çekti. Öykü okumaktan yeniden keyif almamı …

Devamını gör »