Etiket Arşivleri: Öykü

tuhaf bir kivilcim kapak

Fahrenheit 451’e Saygı Duruşu: Tuhaf Bir Kıvılcım

Ray Bradbury, bundan tam yetmiş sene önce kendisiyle özdeşleşecek ve bilimkurguda başı çeken eserlerden biri hâline gelecek Fahrenheit 451‘i kâğıda dökerken belki de bu denli etkili bir şey yazdığını tahmin etmemişti. Kitapların yasaklandığı ve itfaiye çalışanlarının toplu kitap yakımında bulunduğu distopik bir geleceği resmeden kitap için zamanında çeşitli özel edisyonlar da yapıldı. Elbette övgüler bununla sınırlı kalmadı, yazarın ve kitabının …

Devamını gör »
yorungede dans

Bilimkurgu Kulübü, Yörüngede Dans’ı Sunar

Kadın yazarlardan bilimkurguya güçlü bir dokunuş! Bilimkurgu Kulübü‘nün dördüncü öykü kitabı Yörüngede Dans, Eksik Parça Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018), İlk (İthaki Yayınları, 2021) ve Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Fihrist Kitap, 2023) seçkilerinin ardından gelen kitap, kadın yazarların kaleminden çıkma on dokuz bilimkurgu öyküsünü bir araya getiriyor. Önsözünü yazar ve çevirmen Sevin Okyay‘ın kaleme aldığı seçkinin derleyiciliğini İsmail Yamanol, editörlüğünü ise …

Devamını gör »
sesli oykuler fikraci emre bozkus

Sesli Öyküler [03×06]: Fıkracı – Emre Bozkuş

Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, Fıkracı öyküsüyle Emre Bozkuş. Meraklı, insanları sakinleştirmek için üretilmiş bir teskin robotu. Ancak tüm iyi niyetine rağmen görevini yerine getirmek için en uygunsuz anları seçiyor ve tabii ortalığın karışması da gecikmiyor. Vakitsiz çıkışları ve sosyal normlardan habersizliği yüzünden çevresindeki herkesi sinirlendirmeyi başarırken, yapay zekâ ile insan doğası arasındaki farklılara da mizahi bir pencere aralıyor. …

Devamını gör »
gelecegi gorenler bilimkurgu oyku yarismasi acikbeyin bilimkurgu kulubu

Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması Başvuruları Başladı

“Geleceği hayal edemeyen, onu inşa edemez!” Türkiye Cumhuriyeti gençlerinin bilimkurgu okuma oranı oldukça yüksek olmasına rağmen, bu eşsiz edebiyat türünü yazmaya olan ilgi maalesef beklenenin çok altında kalıyor. Ancak şunu çok iyi biliyoruz: Geleceği hayal edemeyen onu inşa edemez. Bu nedenle, bilimkurgu edebiyatında Türkçe içerik üreten yazar sayısını artırmak için sizin katkınıza ihtiyacımız var! Bilimkurgu; düşünen, soran, sorgulayan bir sanat …

Devamını gör »
sesli oykuler anlam satan android - murat k besiroglu

Sesli Öyküler [03×05]: Anlam Satan Android – Murat K. Beşiroğlu

Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, Anlam Satan Android isimli öyküsüyle Murat K. Beşiroğlu. 2011 tarihli TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması‘nda üçüncülüğe layık görülen ve Dünyalılar adlı seçkide de kendine yer bulan öykü, felsefe kitabı satmakla görevlendirilmiş yapay zekâ sahibi bir robotun gündelik yaşamına ve insanlarla kurduğu sorunlu ilişkiye odaklanıyor. Ceren Demirkılınç’ın seslendirmesi, Varlık Ergen’in düzenlemesiyle. Keyifli dinlemeler.

Devamını gör »
mutlaka okunmasi gereken bilimkurgu oykuleri

Mutlaka Okunması Gereken Bilimkurgu Öyküleri #1

Bilimkurgu, köklü bir tür olarak varlığını sürdürüyor. Hemşerimiz Samsatlı (günümüzde Adıyaman’ın bir ilçesi) Loukianos’un “Gerçek Bir Öykü” adlı eseriyle temellerini attığı tür, altın çağını 20. yüzyılda yaşadı. Bu dönemde tür dönüşüm geçirdi ve özellikle ABD olmak üzere pek çok ülkede genişleyip serpildi. Bilimkurgu edebiyatına dair birçok alt tür 20. yüzyılda ortaya çıktı. Türün en iyilerini belirleyen ödüller de yine bu …

Devamını gör »
sesli oykuler oda kadri kerem karanfil

Sesli Öyküler [03×04]: Oda – Kadri Kerem Karanfil

Sesli Öyküler serimizin bu yeni bölümünde, Kadri Kerem Karanfil‘in nostaljik öyküsü Oda var. Geleceğin dünyasına doğmuş iki çocuk, kitaplarla dolu bir odaya girdiğinde âdeta büyülenir. Onlar için bu odadaki her şey, keşfedilmeyi bekleyen bir gizemden farksızdır. Ancak bu heyecanlı maceraları, huysuz bir ihtiyara yakalanmalarıyla ansızın bozulur. Yaşlı adamın sert tavırları başta çocukları ürkütse de, çok geçmeden eski dünyanın büyülü kapıları yavaş yavaş aralanacak …

Devamını gör »
roket 5

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 5. Sayısı Çıktı

Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket, beşinci sayısıyla birlikte yolu yarıladı. On sayılık bir dergi projesi olan Roket Bilimkurgu, ülkemizde basılı bilimkurgu dergiciliğinin meşakkatli ancak mümkün olduğunu kanıtladı. Bu süreçte hem bilimkurgu türüne olan ilgiyi artırmayı hem de yeni yazarların sesini duyurmayı başardı. Roket, yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Hiçbir yazarın eserine iki sayı üst üste yer vermeyen dergi, her sayısında …

Devamını gör »
yukari giden o canim yolculuk sesli

Sesli Öyküler [03×03]: Yukarı Giden O Canım Yolculuk – Kurt Vonnegut

Sesli Öyküler serimizin yeni bölümünde Kurt Vonnegut‘ın unutulmaz kara mizah öyküsü Yukarı Giden O Canım Yolculuk var. Keskin zekâsı ve hiciv dolu kalemiyle Vonnegut, öteden beri özlemini çektiğimiz ölümsüzlüğün gerçeğe dönüştüğü bir geleceği resmediyor. Evet, ölümsüzlük bulunmuştur bulunmasına ancak çok geçmeden nüfus patlaması yaşanmış, mahremiyet de tarihe karışmıştır. Artık onlarca insanın tek göz odada yaşaması, her yerde karşılaşılabilen sıradan bir …

Devamını gör »

80’li Yılların Black Mirror’ı: William Gibson’dan Yanan Krom

“Her şey bir sahneden ibaretti, gelecekteki yaşamı sahnelemek üzere özenle seçilmiş bir dizi dekordu.” 1948 yılında ABD’nin Güney Carolina eyaletinde doğan William Gibson, aynı zamanda Kanada vatandaşı. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarından biri olarak anılıyor. Bu namını elbette siberpunk türüne olan katkılarına borçlu. Türün yaratıcılarından biri olarak görülmesine sebep olan Neuromancer adlı kitabı bilimkurgu türünün başyapıtları arasında gösteriliyor. 1984 yılında …

Devamını gör »