Etiket Arşivleri: Anime

sword-art-online kapak

Sword Art Online #3: ALFheim Arkı

Sword Art Online, 2012’de yayımlandığında anime dünyasında büyük yankı uyandıran serilerden biri oldu. VRMMORPG (Virtual Reality Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) konseptini başarılı bir şekilde işleyerek izleyicilere heyecan verici bir dünya sundu. Aincrad Arkı’nın ölüm kalım savaşı ve hikâye içindeki gerilim, serinin popülerleşmesinde büyük rol oynadı. İlk sezonun ikinci yarısına geçildiğinde de ALFheim Arkı ile serinin tonunun büyük ölçüde değiştiğini …

Devamını gör »
Sword Art Online

Sword Art Online #2: Güçlü Başlayan Bir Serinin Sıradanlaşması

2012 yılında anime dünyasına damgasını vuran Sword Art Online, sanal gerçeklik ve varoluşçu sorgulamalarla izleyicileri kendine çeken bir yapım oldu. Serinin ilk sezonu, ilk yarısında, Aincrad olarak bilinen ölümcül sanal dünyada geçen hayatta kalma mücadelesiyle büyük bir heyecan yarattı. Ancak, hikâyenin ikinci yarısında başlayan Alfheim Online (ALO) bölümü, ivmeyi dramatik biçimde düşürdü. İlk sezondaki hayatta kalma gerilimi, ALO’da klişe bir …

Devamını gör »
Dandadan

Dandadan’da Bilimkurgu ve Doğaüstünün Uyumu

Hikâye anlatıcılığının en ilginç yönlerinden biri, iki farklı türü tek bir öyküde harmanlayabilmektir. Dandadan doğaüstü ve bilimkurgu türlerini, birini diğerine feda etmeden doğal ve akıcı bir olay örgüsü içinde bir araya getiriyor. Üstelik bu harmanlamayı shounen bir yapımda gerçekleştiriyor. Dandadan hayaletler, uzaylılar, bol miktarda aksiyon ve komedi sahnelerinin yer aldığı ustaca işlenmiş bir dünyaya sahip. Uzaylıların ve hayaletlerin varlığına inanıp …

Devamını gör »
Sword Art Online

Sword Art Online #1: Bir Oyun Değil, Yeni Bir Gerçeklik

Bazı animeler vardır, başladığınız anda sizi içine çeker, öyle ki kendinizi o dünyada yaşarken hayal etmekten alıkoyamazsınız. Sword Art Online tam olarak böyle bir yapım. 2012’de yayımlandığında, anime dünyasında iz bırakacak bir fenomene dönüşmesi uzun sürmedi. VR MMORPG kavramını, ölüm kalım mücadelesiyle harmanlayarak izleyicilere hem aksiyon dolu hem de psikolojik olarak düşündürücü bir deneyim sundu. Ancak, SAO’nun başarısı yalnızca bir …

Devamını gör »
Assassination Classroom

Eğitimin En Ölümcül Hâli: Assassination Classroom

“Bir insanın öğretme arzusu duymasının iki sebebi vardır. Ya başarılarını aktarmak ya da başarısızlıklarını geride bırakmak istiyordur.” Yūsei Matsui tarafından yazılıp çizilen Assassination Classroom (Ansatsu Kyoushitsu / Suikast Sınıfı), bir grup ortaokul öğrencisi ile onların bir yıl boyunca öğretmenliğini yapacak olan, ahtapot benzeri sarı bir yaratığın sıra dışı hikâyesini konu alıyor. Bilimkurgu, aksiyon, dram ve komedi türlerini ustalıkla harmanlayan yapım, …

Devamını gör »
Legend of the Galactic Heroes izleme sirasi

Legend of the Galactic Heroes İzleme Sırası

Legend of the Galactic Heroes (LotGH), anime dünyasında gizli bir hazine olarak kabul edilir. İzleyen herkes büyük bir hayranı olmuş ve onu diğer animelerden ayrı bir yere koymuştur. Eser gerçekten de bir başyapıttır. Siyaset ve yönetimle ilgili derin soruları ele alır. Dürüst bir diktatör mü daha iyidir, yoksa yozlaşmış bir demokrasi mi? Animede her iki taraf için de farklı argümanlar …

Devamını gör »
elfen-lied

Karanlık, Kanlı ve Erotik: Elfen Lied, Gerçekte Neyi Temsil Ediyor?

Anime dünyasında bazı yapımlar, yayımlandıkları dönemde büyük bir hayran kitlesi toplasa da zaman içinde eleştirilerin hedefi hâline gelir. Elfen Lied de tam olarak böyle bir yapım. Şiddeti, çıplaklığı ve duygusal yoğunluğuyla hafızalarda yer eden seri, aynı zamanda izleyicileri derin etik sorularla da yüzleştiriyor. Ancak eleştiriler ve övgüler arasında sıkışan bu anime, gerçekten neyi temsil ediyor? Elfen Lied, insanlık ile Diclonius …

Devamını gör »
japon siberpunk

Japon Siberpunk’ına Giriş Kılavuzu

Japon siberpunk‘ı tekno-fütürizm ağırlıklı doğası gereği doğru bir başlangıcı hak ediyor. Lakin doğru yerden başlayabilmek göründüğü kadar kolay olmayabilir. “Robot Ghosts and Wired Dreams: Japanese Science Fiction from Origins to Anime” adlı antolojinin editörleri tarafından da belirtildiği gibi, “Siberpunk, Japonya’da bilimkurgu manga ve Japon animasyonu ile beslenmiş bir kültür alışkanlığına anında hitap etti.” Sonuçta, türün temel metinlerinden bazıları —özellikle Ridley …

Devamını gör »
bilimkurgu animelerinde kadin temsilleri

Bilimkurgu Animelerinde Kadın Temsilleri

Gerek bilimkurgu gerekse anime endüstrisi, erkek izleyiciye yönelik olduğuna dair talihsiz stereotiplerle boğuşuyor. Son yıllarda bilimkurgu ve animenin kitleselleşmesiyle birlikte bu durum değişiyor. En ikoniklerden hak ettiği değeri göremeyen kült klasiklere ve yeni favorilere kadar bilimkurgu animelerinde kadın kahramanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki ama bu kadınlar hikâyelerde nasıl konumlanıyor? Konuşmacılar Ceren Çalıcı ve Pınar Duman, 2. Berkol Bilimkurgu Günleri …

Devamını gör »
karanlik bilimkurgu mangalari

Karanlığıyla İçine Çeken 8 Bilimkurgu Mangası

Bilimkurgu, evrendeki tüm olasılıkları kapsayacak kadar geniş bir hikâye yelpazesine sahip. En sevilenlerinin ise karanlık tarafa meyletmesi şaşırtıcı değil. Akira, Genma Wars, Giant Robo gibi mangalar, zifiri karanlık olmasa da bugün birer kült olarak anılıyor. Bazı mangalar da politik yolsuzlukların, psişik denemelerin ve gizli toplulukların ötesine geçerek her şeyi zifiri karanlık hâle getirmeyi amaçlıyor. İşte o zifiri karanlık bilimkurgu mangaları …

Devamını gör »