İlham Verici Bir İlk Kitap: Dünya Dışında Kolonileşme

Su ürünleri mühendisliği, dijital medya uzmanlığı gibi farklı alanlarda deneyime sahip olan Özkan Bavlı‘nın ilk kitabı “Dünya Dışında Kolonileşme“, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’tan (KDY) çıktı. Bir popüler bilim kitabı olan Dünya Dışında Kolonileşme’nin ilk kıvılcımı, 2017 yılında İzmir Bilimkurgu Kulübü’nün “Açık Fikir Söyleşileri” etkinliğinde Bavlı’nın yaptığı sunumla atılıyor. “Neden İnsanlar Başka Gezegenlerde Koloni Oluşturmamalıdır?” başlıklı sunum için yaptığı hazırlıklar, bu kitap için atılmış ilk adımlar oluyor.

Yazar, önsözde kitabı yazmaktaki amaçlarından birinin de bilimkurguculara ilham vermek olduğunu belirtiyor:

“Bu kitabın bir fikri savunmasının yanında, bilimkurgu severlere ve bilimkurgu sanatçılarına ilham vereceğine inanıyorum.” (syf. 6)

Eski bir su ürünleri mühendisi olarak Özkan Bavlı, balık yetiştiriciliği için kullanılan, karadan uzakta, deniz veya okyanusun üstündeki tesisleri bir tür uzay üssüne benzetiyor. Kendisinin de aylarca dış dünyadan kapalı bir şekilde, su üstündeki bu tesislerde yaşadığının altını çiziyor. Dışa kapalı ve bağımlı bir ortamda uzun süre yaşadığından dolayı, gelecekte kurulacak bir uzay kolonisinde yaşanabilecek hem maddi hem de manevi sorunları ve zorlukları gözler önüne seriyor.

Kitabın “İnsanlar Başka Gezegenlerde Yaşamayı Nasıl Hayal Ediyorlar?” bölümünde diğer gezegenleri bir kenara bırakın, Dünya’daki yaşamın dahi çok hassas ve kırılgan olduğu belirtilirken, her an gezegenimizdeki yaşamın bazı sebeplerden ötürü yok olabileceği anlatılıyor. Buna acilen bir çözüm bulunması gerektiği söyleniyor. Diğer bölümlerde uzay yolculuğu, toplu yok oluşlar, mikroorganizmalar, uzay sömürgeciliği gibi geniş konulardan bahsediliyor. Az sayfada -130 sayfa- bu kadar derya deniz konuları anlatmak gerçekten zor. Bu yüzden, bazı başlıklar okuyucu doyurmuyor. Sayfa sayısı konuyla ilgili bilgilere yer yer dar geliyor.

Bir başka sorun –bana kalırsa kitabı okurken karşılaşılan en büyük sorun- 130 sayfalık bir bilim kitabında ara başlıklar ve boşluklar yok. Ayrıca kitap “İçindekiler” bölümüne de sahip değil. Kitabı tek seferde okuyup bitirmek mi gerekiyor, diye düşünmüyor değil insan. Dikkatimi çeken başka bir problem ise yazarın sürekli “İleride anlatıyorum” benzeri cümlelerle okura seslenmesi. Bunu her seferinde söylemek okuru biraz rahatsız edebiliyor.

Dünya Dışında Kolonileşme, içinde birçok bilgi barındıran ve insanı düşüncelere sevk eden; ancak aktarılacak bilgileri biraz dağınık şekilde veren bir popüler bilim kitabı. Daha sonraki basımlarda bu sorunların çözülebileceğini düşünüyorum ve yazardan yeni konular hakkında kitaplar kaleme almasını bekliyorum.

Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

uzayda cinsellik ve dogum

Yerçekimsiz Bir Ortamda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü?

Yaşam kaynaklarımızı hızlıca tükettiğimizden mi, Dünya’nın ömrünün bir gün sona ereceğini bildiğimizden mi, yoksa sırf …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et