Etiket Arşivleri: Antimadde

Kuantum Dalgalanma: Enerji Yoktan Var Olabilir mi?

kuatum dalgalanma

Kuantum fiziği dâhilinde Kuantum Dalgalanma (veya Kuantum Çalkalanma, İng: “Quantum Fluctuation”), uzayın belli bir noktasında, Werner Heisenberg’ün tanımladığı Belirsizlik İlkesi dâhilinde, enerji miktarındaki geçici değişmedir. Bu olay, enerji korunumu ilkesinin ihlal edilebileceğini göstermektedir. Ancak bu ihlal; sadece çok küçük zaman aralıklarında olabilmektedir. Buna rağmen fizikçiler, bu ihlalin yapıldığı anda var olan koşullara bağlı olarak sürenin uzatılabileceğini ve hatta evreni yaratabilecek …

Devamını gör »

Star Trek’in Büküm Sürüşüne Ne Kadar Yakınız?

Star Trek‘in olağanüstü uzay uçuşunu yapabilmek için uzay-zamanı bükebilmeye, eylemsizlik ve kütle çekim kuvveti üzerinde kontrole, çok daha fazla enerji gücüne ve bu enerjiyi güvenli bir şekilde kullanabilmek için sosyal bir disipline ihtiyacımız var. Peki, bunu başarmak için ne kadar ilerleme kaydettik? Öncelikle yukarıdaki teknik hedefler on yıllar önce bilimkurgu olmaktan çıktı. Doğrusu, bu durum ne yazık ki bir keşfin …

Devamını gör »

Samanyolu’nun Merkezinden Gelen Gizemli Sinyal

Daha önceki yazımızda karanlık maddenin ne olabileceğinden ne işe yaradığından ve ne kadar yaygın olduğundan bahsetmiştik. Şimdi ise, Physics of the Dark Universe dergisinde yayınlanan bir araştırma, karanlık maddenin yok edilebileceğini söylüyor. Karanlık maddenin yok oluşunun bırakacağı iz, bu gizemli maddenin neyden oluştuğunu çözmemize yardımcı olabilir; Harvard Üniversitesi’nden birkaç araştırmacı Samanyolu Galaksisi’nin kalbinde bu izi bulduklarını iddia ediyor. Hangi materyalden …

Devamını gör »