Etiket Arşivleri: Jurassic Park

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Replikler

bilimkurgu filmlerinden replikler

Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha farklı, daha imkansız, “daha cesur yeni dünyalar” tasvir eder. …

Devamını gör »

İnsanların Hayvanlara Karşı Mücadele Ettiği 10 Bilimkurgu Filmi

The Empire of the Ants

Bugün hangi insana, “Sence en korkunç ölüm şekli nedir?” diye sorarsanız, çoğunlukla yanmak ve boğulmak seçeneklerinin ardından alacağınız yanıt yırtıcı bir hayvan tarafından parçalanmak olacaktır. Bu son derece acı verici ve uzun sürebilen ölüm şekli, her yıl yaklaşık 50 bin insanın başına geliyor. İnsanlık olarak doğanın kucağından uzaklaştığımızdan beri bir hayvana yem olma riskimiz çok düşük. Ancak genlerimize işlendiğinden olsa …

Devamını gör »

Bir Efsanenin Sonu: Jurassic World Dominion

“Bir şey sona ermek için başlamıştır. Serüven uzamaya gelmez, ona anlam veren ölümüdür yalnız.” – Jean Paul Sartre İlk Jurassic Park (1993) üçlemesinden sonra Jurassic World (2015) üçlemesi de Jurassic World: Dominion (2022) filmi ile son yolculuğuna uğurlandı. Her ne kadar Jurassic World (2015) adeta ilk filmin yeniden yapımı (remake) gibi olsa da, üzücü bir şekilde Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) üzerine hiçbir …

Devamını gör »

Şimdiye Kadarki En Gerçekçi Dinozor Belgeseli: Prehistoric Planet

BBC Doğa Tarihi Stüdyoları, yepyeni bir belgesel ile karşımızda. Zamanının çok ilerisinde bir yapım olan Walking With Dinosaurs (1999), uzun yıllar önce izleyenleri büyülemişti. Dinozorları film canavarları olarak değil, üreyen ve nefes alan birer organizma olarak resmederek iz bırakmıştı. Ardından Planet Dinosaur (2011) ile tekrar seyirci karşısına çıkan seri, maalesef beklenen kitleye ulaşamamıştı. Öncekine nazaran görsel efektleri de bir devrim niteliğinde …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz 10 Pratik Efekt

THE FLY

Bilimkurgu sineması, biz hayranlarına düzinelerce enteresan ve tehlikeli yapım sundu. Üstelik üretildikleri dönem düşünüldüğünde bazıları son derece iyi ve inandırıcıydı. Pratik efektler saçma görünebilir, ama en kötüleri bile bilgisayarla yapılmış efektlerden iyidir. Çünkü onlar, filmlerin yapımında makineden çok insan emeği geçtiği zamanları hatırlatır. Neyse ki pratik efektlerden en çok nasibini alan film türü biilimkurgudur ve görülmeye değer birçok örnek vardır. …

Devamını gör »

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

sert vs hafif bilimkurgu

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »

En Fazla Oscar Almayı Başaran 12 Bilimkurgu Filmi

oscar-bilimkurgu

Oscar ödül törenlerinde bilimkurgu filmlerini istediğimiz kadar sık göremesek de, geçmiş yıllarda pek çok ödül almayı başaran örnekler de çıkmadı değil. 27 Mart 2022 Pazar günü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 94’üncüsü düzenlenen Akademi Ödülleri, Hollywood’un en iyi aktörlerini, yönetmenlerini, senaristlerini, editörlerini, bestecilerini, kostüm ve özel efekt tasarımcılarını ve ses teknisyenlerini ödüllendirme hedefiyle yola çıkan ve artık izlenme sayıları …

Devamını gör »

İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #1

Bilimkurgu filmleri ekseriyetle izleyicisine bir mesaj vermeye çalışır. Genellikle de bu mesaj, insanları yaklaşan bir tehlikeye karşı uyarmaktır. Bu yaklaşan tehlike bazen bir uzaylı istilası, bazen tüm dünya nüfusunu yeryüzünden silecek yeni bir hastalık, bazen de teknolojinin ta kendisidir. İster yapay zekâ olsun, ister robotlar, isterse de bambaşka bir makine türü, filmler daima tehlikenin insanlara yönelik olduğu bakış açısıyla ilerler. …

Devamını gör »

Sinema Teknolojisine Katkı Sunan 10 Bilimkurgu Filmi

avatar sinema teknoloji

Bir bilimkurgu eserine prestij kazandıran en önemli şeylerden biri gelecek tahminlerinin tutarlılığı olsa gerek, mesela gelecekte icat edilecek bir şeyin tasvirini yapmak gibi. Bazı bilimkurgu filmleri bunun da ötesine geçiyor. Henüz olmayan teknolojileri tasvir etmek yerine, onları icat ediyor ya da hâlihazırda mevcut olanları geliştiriyor.  Öyle ki, bu filmler sayesinde geliştirilmiş teknolojiler sinema endüstrisinin geri kalanına da fayda sağlıyor. Bu …

Devamını gör »

Soyu Tükenmiş Canlıları Yeniden Üretmek Etik mi?

dinozor

Başlığı okur okumaz eminim ki aklınıza meşhur bilimkurgu filmi Jurassic Park –ve ardından Jurassic World serisi- geldi. Bu filmlerde, fosilleşmiş sivrisineklerdeki dinozor kanı DNA’sı kullanılarak, soyları 65 milyon yıl önce tükenen dinozorlar genetik mühendisliği teknikleriyle yeniden hayata getiriliyordu. DNA molekülünün yarılanma ömrü (521 yıl) nedeniyle, bir fosil örneğinden sağlam DNA bağı elde edebilmenin teorik limiti 6.8 milyon yıl olarak hesaplanıyor …

Devamını gör »