Etiket Arşivleri: Görünmez Adam

sert vs hafif bilimkurgu

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »
geri giden saat kapak

Edward Page Mitchell’dan Öncü Öyküler: Geri Giden Saat

Bir grupta bilimkurgu konuşulduğu zaman, hemen herkesin aklına en bilindik isimler gelir: Isaac Asimov, Philip K. Dick, Stanislaw Lem, Ursula K. Le Guin, Arthur C. Clarke, H. G. Wells, Ray Bradbury, Robert A. Heinlein… Çoğu 1900 ve sonrasında dünyaya gelen ve ortaya çıkardıkları eserlerle hayatımızda iz bırakan yazarlardır. Ancak her yazarı etkileyen bir yazar muhakkak vardır. 24 Mart 1852 yılında …

Devamını gör »
gorunmez adam

Görünmezliğin Peşinde

H.G. Wells’in 1897 tarihli Görünmez Adam romanından bu yana, bilim görünmezlik konusunda çok yol kat etti. Günümüzde bilim insanları, etrafındaki ışığı bükerek bir objenin “kaybolmasını” sağlayabiliyor. Bir başka yöntem ise kameralar sayesinde arkadaki görüntüyü alıp objenin üstüne yansıtmak. Elimizde ne Harry Pottervari görünmezlik pelerinleri ne de insanı transparan yapacak iksirler var. Günümüz görünmezlik teknolojileri, bir şeyi sadece belli açılarda gözden saklayabilir. …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden 10 Psikoaktif Madde

Bazı karıncaların salgıladığı zehir az da olsa halüsinatif etkiler taşır, yunuslar bazen kirpi balıklarını kendi aralarında gezdirerek “kafa bulurlar”, dağ keçileri bazen psikoaktif etki taşıyan dikenli bir bitkiyi ağızlarını kan içinde bırakmak pahasına çiğnerler. Nitekim insanlar da bilinçlerinin sıradan akışını değiştirecek pek çok madde ile haşır neşirdir. Tabii bu maddeler tasvip edilir şeyler değildir. Bunları birilerine özendirmek de suç teşkil …

Devamını gör »

Görünmezliğin Dehşeti: The Invisible Man

“Göremediğiniz şey size zarar verebilir.” Görünmezlik, her daim insanların arzuladığı ve merak ettiği bir kavram olagelmiştir. Kimseye görünmeden hareket etmek, istediği yerden başka yere gidebilmek büyük bir yetenek olarak kabul edilmiştir. Hatta öyle ki, kurgusal düzlemde insan üstü güçlere sahip varlıkların vasıflarından biri olarak bile gösterilmiştir. Bu arayışın kökenine dair ihtilaflı fikirler öne sürülse de sosyolojik olarak ele alındığında güç …

Devamını gör »
H. G. Wells

H. G. Wells Hakkında Bilinmeyenler

Bilimkurgunun babalarından biri sayılan İngiliz yazar Herbert George Wells şüphesiz günümüze ve Batı edebiyatına muazzam etki yapan yazarların başında gelmektedir. Dünyalar Savaşı’ndan Zaman Makinesi’ne, Dr. Moreau’nun Adası’ndan Görünmez Adam’a kadar insanlığa derin izler bırakan pek çok esere imza atmayı başarmıştır. İşte 150 sene önce, 1866 yılında doğan duayen yazar H.G. Wells hakkında bilmediğimiz bazı ilginç gerçekler… Eğitimli Bir Bilim İnsanıydı …

Devamını gör »

2000’lerin Bilimkurgusunda Erotizm Rüzgarı

Bir önceki yazımızda özgürlükleri, kötü saç modellerini ve teknolojinin yükselişini temsil eden 80’lerden ve bu yılların rüzgârını arkasına alan 90’larda karşımıza çıkan bilimkurgu, komedi ve erotizm karşımı filmlerden bahsetmiştik. Sıra geldi 2000 ve sonrasına. 2000… İnsanoğlu, yeni bir bin yılın başlangıcı olan bu tarihe büyük anlamlar yükledi. Bu başlangıç aynı zamanda, dünyamızın sonunu getireceği iddia edilen korkunç kehanetlerle de anıldı. …

Devamını gör »

H. G. Wells’in Hayranlık Verici Öngörüleri

Sosyalist bilimkurgu yazarı H.G. Wells, 1866’da İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak gözlerini açtı. Yazarlık dışında, gazetecilik ve öğretmenlik de yapan Wells, Jules Verne ve Hugo Gernsback ile birlikte bilimkurgunun babası olarak kabul edilir. Çocukluğunda geçirdiği uzun süreli hastalıklar onu kitap okumaya yöneltti. Bilimi daima yakından takip etti. Biyoloji bilimi ise özel uğraş alanı oldu. 1895’te yazdığı Zaman Makinesi …

Devamını gör »
hg_wells

Sosyalist Bir Bilimkurgu Yazarı: H.G. Wells

Herbert George Wells 21 Eylül 1866’da Bromley, İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Profesyonel bir kriket oyuncusu olan babası aynı zamanda hırdavatçıydı. Henüz 7 yaşındayken hayata gözlerini yuman kız kardeşi gibi George da çok sağlıklı bir çocuk değildi ve ailesi onu da kaybetmekten çok korkuyordu. Birkaç ay boyunca yatağa bağlı kalmasına sebep olan bir kaza, Washington Irving ve Charles Dickens gibi …

Devamını gör »
bilimin öncüleri

Bilimin Öncüleri

“Bilimin ilerleyişine öncülük edenler” denilince aklımıza ilk kimler gelir? Elbette bu uğurda laboratuarlarda sabahlayanlar, yaşamlarını bir deneyin başarısına adayanlar, sağlıklarını çalışmaları için harcayanlar hatırlanır hemen. Mesela üzerinde çalıştığı radyoaktif maddelerin etkisi sonucu öldüğü söylenen Marie Curie bilimin ilerleyişi hususunda ne büyük bir kahramandır. Onu; bulduğu elementlerle, yaptığı diğer çalışmalarla ve tüm bunların yanında zamanının cinsiyet ayrımcılığına meydan okuyan bir kadın …

Devamını gör »