Bilimkurgunun babalarından biri sayılan İngiliz yazar Herbert George Wells şüphesiz günümüze ve Batı edebiyatına muazzam etki yapan yazarların başında gelmektedir. Dünyalar Savaşı’ndan Zaman Makinesi’ne, Dr. Moreau’nun Adası’ndan Görünmez Adam’a kadar insanlığa derin izler bırakan pek çok esere imza atmayı başarmıştır. İşte 150 sene önce, 1866 yılında doğan duayen yazar H.G. Wells hakkında bilmediğimiz bazı ilginç gerçekler…
Eğitimli Bir Bilim İnsanıydı
Genç Wells, burs kazanarak Imperial College London’da Aldous Huxley’nin dedesi ve aynı zamanda Charles Darwin’in de meslektaşı olan ünlü biyolog T.H. Huxley’nin öğrencisi olmuştur.
Nature Dergisinde Yazdı
Nature dergisinin editörü Richard Gregory ile dost olan Wells, Nature dergisi için çeşitli makaleler ve yorumlar yazmıştır. Fakat buna rağmen Wells kendini bilim insanı ya da sanatçı olarak değil, gazeteci olarak tanımlamıştır.
Ders Kitapları Kaleme Aldı
H.G. Wells, biyoloji referans kitabı başta olmak üzere pek çok ders kitabı yazmıştır.
Fakir Bir Ailenin Çocuğu Olarak Doğdu
Fakir bir aileye doğan Wells’in anne ve babası ilk başta hizmetli olarak çalışmış, ardından da esnaf olmuştur. H.G. Wells ise bir perdecide çırak olmaktan kaçmayı seçerek, entelektüel olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceği uzun soluklu eğitim hayatına adım atmıştır.
Dünya Ansiklopedisi Fikrinin Babasıydı
1936 yılında Nature dergisinin 138. cildinde, “dünya ansiklopedisi fikri” olarak adlandırdığı bir kavramı önermiştir ve bunu yazdığı makalede tüm dünyaya duyurmuştur. Wells bu fikrini şöyle tarif etmiştir: “dünyanın her yerinden düşünürlerin katkı yaptığı ve sürekli büyüyen, değişen ve revize edilen bir bilgi sistemi.”
Avrupa Birliğini Öngördü
Wells, 1901 yılında 21. yüzyılın başlarında gerçekleştirilebilecek “Federal Avrupa” fikrinden bahsetmiştir. Birliğin kurulmasında Almanya’nın isteksizliğinin birtakım çatışma ve savaşlara sebep olabileceğini de vurgulamıştır. Fransızlar tarafından yönetilen bu birliğe katılmak için İngilizlerin de pek istekli olmayacağını ve onun yerine ABD tarafından liderliği yapılan İngilizce konuşan ülkelerin safında yer almalarının daha tercih edilebilir olduğunu belirtmiştir.
Diyabet Derneği Kurmuştu
1931 yılında H.G. Wells’e tip 2 diyabet teşhisi konulmuştur. Bundan tam 3 yıl sonra Wells, doktoru R.D. Lawrence ile birlikte günümüzde “Diabetes UK” olarak bilinen İngiliz Diyabet Derneğini kurmuştur. Derneğin ilk başkanı olarak diyabetli çocuklar için toplantılar düzenlemiş ve yardım amaçlı para toplamıştır. Ayrıca Wells, insan haklarının yılmaz savunucusu olmakla birlikte, ulusal doğum kontrol konseyinin kurucu başkan yardımcısı olarak da görev yapmıştır.
1914 Yılında Atom Bombasını Öngördü
1914 yılında yayımladığı “Özgür Bırakılan Dünya” adlı eserinde birkaç yıl sonra çıkacak olan savaşa benzer bir dünya savaşı tarif eder, ancak buna 30 yıl sonra ortaya çıkacak bir unsur daha ekler: Atom bombaları. Bu fikre, Frederick Soddy isimli yazarın kitabını okurken ulaşır. Wells’in bombaları gerçek bombalar kadar yok edici değildir. Wells’in öngörüsünün, nükleer zincir reaksiyonunu sağlayarak gerçek atom bombasını yaratmayı mümkün kılan fizikçi Leo Szilard için bir ilham kaynağı olduğu söylenmektedir.
Parlamentoya Girmek İstedi
Sosyalist olarak bilinen Wells, 1922 ve 1923 yıllarında İşçi Partisi’nin adayı olarak Parlamentoya girme çabası göstermiş fakat sonuç itibariyle başarısız olmuştur. Wells, siyasi konumunu fikirlerini geliştirmek amacıyla kullanmak istemiştir.
Eseri Paniğe Neden Oldu
Wells’in meşhur eseri Dünyalar Savaşı, Orson Welles tarafından bir radyo tiyatrosu olarak sergilenmiş, ancak halkın gerçek sanması sonucu büyük panik yaşanmıştır. Roman, sonrasında birden çok Hollywood yapımına uyarlanmış ve o gün gerçekleştirilen tiyatro yayını ise hafızalardan silinmemiştir.
Savaş Oyunlarının Öncüsüydü
Wells, çocuklarıyla birlikte oynadığı oyuncak askerlerden ilham alarak “Floor Games” (1912) ve “Little Wars” (1913) isimlerini taşıyan iki adet kitap yazmıştır. Little Wars isimli kitabı, oyun kurallarının ayrıntılı bir irdelemesini içermekteydi. Bu kitaplar Wells’in modern savaş oyunlarının babası olarak anılmasına sebep olmuştur.
114’ten Fazla Kitap Yazdı
H.G. Wells, yaşamı boyunca 50’si roman olan 114’ten fazla kitap yazmayı başarmıştır. Yılda ortalama 3 kitap yazan Bilimkurgunun Babası, 1946 yılında 79 yaşında hayata veda etmiştir.
Hazırlayan: Cenk Tan | Kaynak: Peterowen.com