Bir dünya kurgulamak, orada geçen hikâyeler anlatmak için aslında alelade bir kelime işlemcisi ve klavye yeterlidir. Eğer klavyeden hoşlanmıyorsanız kâğıt ve kalem de işinizi görür. Fakat insan bazen yeni bir şey deneme arzusu hisseder ya da bir noktada tıkanır ve işte böyle zamanlarda ilhamın geleceği bir durakta bekleme ihtiyacı ortaya çıkar.
Neyse ki günümüzde ilham bulabileceğimiz sınırsız sayıda “durak” mevcut. Bunlardan bir kısmı dünya kurgulama konusunda size yardımcı olabilir. Mesela isim türetme programları gibi. Belki spekülatif kurgunun profesyonel isimleri o rastgele isim türetme programlarına hiç hoş gözle bakmıyordur. Haklı gerekçeleri de vardır. Fakat bu isim türetme programları sayesinde hem eğlenebilir hem de aradığınız ilhamı bulabilirsiniz. Telif hakkı ihlali yapmadıktan sonra rastgele şekilde ortaya çıkmış bir isim kime zarar verebilir ki?
Fantasy Name Generators
Fantasy Name Generators ismiyle bilinen bu site, internette rastlayabileceğiniz tüm isim türetme siteleri arasındaki en derli toplu olanı. Bunun yanı sıra, sitenin gerçekten devasa bir arşivi var ve durmadan büyüyor, yeni isim kategorileri ekleniyor. Site, keşfedecek pek çok şey sunuyor ve kullanması oldukça kolay. Sitenin tasarımı hoş. Tek yapmanız gereken bir kategori seçmek ve isimler türetmek. Eğer karşınıza çıkan isimleri beğenmediyseniz türetme tuşuna tekrar basarak yeni isimler türetmeye devam edebilirsiniz…
Bu sitede pek çok meşhur kurgusal dünyada (Warhammer 40K ya da Stargate gibi) gördüğümüz türlerin isimlerini taklit eden sözcükler yaratabilirsiniz. Mesela bir Doctor Who fanatiğiyseniz, Doctor Who kategorisine girip Gallifrey isimlerini seçebilir ve ta ki favori Gallifreyli isminizi bulana kadar yeniden ve yeniden onlarca isim türetebilirsiniz. (Denemek için türettiğimiz bazı Gallifreyli isimleri: Pixtisozomalbra, Korboxumilgresrid, Janzesusisko). Kurgusal dünyanızdaki yerleşim yerleri için de oldukça ilham verici kategoriler bulunuyor. Elbette bu isimlerin çoğu hoşunuza gitmeyebilir ya da hâlihazırda kullanılıyor olabilir, fakat site sunduğu onca şey ile saygıyı hak ediyor.
Azgaar Map Generator
Dünya kurgulamak için bir kâğıt ve kalem yeterlidir fakat bazen tıpkı isimler konusunda olduğu gibi coğrafya konusunda da yardıma ihtiyacımız olabilir. Azgaar sayesinde kendi ayarladığınız parametrelere göre rastgele dünyalar oluşturabilirsiniz. Tıpkı isim türetmek gibi bu sefer de harita türetebiliyorsunuz.
Gelgelelim parametreleri her ne kadar siz belirleseniz de, site bütün o haritaları rastgele bir şekilde yaratıyor, yani yaratıcılığınızı konuşturma şansınız sıfır. Eğer gerçekten çok hoşunuza giden bir harita çıktıysa ne âlâ, bunu alıp kullanabilirsiniz fakat geri kalanı büyük oranda sadece bir fikir vermekle yetinecek türden haritalar olacaktır.
Inkarnate
RPG oynayanlar büyük ihtimalle bu siteden haberdardır. Inkarnate, tıpkı Azgaar gibi tarayıcı tabanlı bir harita yaratma programı, fakat haritalar bu sefer rastgele oluşmuyor, haritayı kendiniz çiziyorsunuz. Ne yazık ki Inkarnate’in ücretsiz olan sürümü büyük çaplı haritalar çizmek için uygun değil.
Üstelik Inkarnate pek çok açıdan eleştirilen bir program. Örneğin Inkarnate aracılığıyla çizdiğiniz bir haritanın gerçekten de Inkarnate’den çıkmış olduğu bariz şekilde belli oluyor. Bunun yanı sıra Inkarnate’in çizim araçları sizi tatmin etmeyebilir. Yine de eğer yeni bir şeyler denemek istiyorsanız Inkarnate’e göz atabilirsiniz.
Armoria
Armoria sayesinde armalar ve bayraklar tasarlayabilirsiniz. Bu armaların birçoğu Orta Çağ ya da Rönesans temalı fantastik eserlere daha uygun görünse de, bir bilimkurgu eseri için de gayet ilham verici olabilirler.
Armoria şık ve sade bir tasarıma sahip. Site her seferinde rastgele şekilde bir dizi arma oluşturuyor, isterseniz bu armaları düzenleyerek özgün hâle getirebilirsiniz.
Google Translate
Şaka gibi görünüyor olabilir, fakat Google Translate dünya kurgulamak isteyen birisi için son derece kullanışlıdır. Evet, bir isim türetme programının tek tuşla sunduğu rahatlık Google Translate’te yok. Fakat rastgele bir şekilde karşınıza çıkardığı onlarca isim bir yerden sonra zihninizi tembelleştirebilir. Gerçekten, bir dünya yaratmak için nihayetinde internette bulduğunuz rastgele isimlerden çok daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Bolca emek.
Google Translate sayesinde orijinal isimler elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken aradığınız tınıyı veren bir dil seçmek.
Hazırlayan: Tuğrul Sultanzade