Etiket Arşivleri: The Martian

marsta gecen bilimkurgu filmleri 1

Mars’ta Geçen Bilimkurgu Filmleri #1: Hayatta Kalma Mücadelesi

Mars çok uzun zamandır insanlığın arzu nesnelerinden biri. Gökteki o kızıl noktayı asırlardır gözlüyor ve ona karşı muazzam bir ilgi duyuyoruz. Çünkü bize hem çok benziyor hem de bizden çok farklı. Hem çok tanıdık hem de hâlâ çok gizemli. Bir günü neredeyse bizim bir günümüz kadar uzun. Yerçekimi alışabileceğimiz seviyede. Buzulları var. Ve toprağında suyun izleri. Bütün bunlar Mars’ı hem …

Devamını gör »
Neil deGrasse Tyson 10 Bilimkurgu Filmi

Neil deGrasse Tyson’a Göre En İyi 10 Bilimkurgu Filmi

Neil deGrasse Tyson, günümüzde yaşayan astrofizikçiler arasında bilimi halkla buluşturmada en tanınan isimlerden biri. Yazıları, televizyon programları, podcast’leri ve konuşmalarıyla bilimi geniş kitlelere anlatmayı başarıyor. Birden fazla ileri akademik dereceye sahip olan Tyson, karmaşık kavramları herkesin anlayabileceği şekilde açıklama becerisiyle fiziği ana akım kültürün bir parçası hâline getiriyor. Günümüz bilimkurgusunu analiz etme konusunda ona yaklaşabilen çok az kişi bulunuyor; televizyon …

Devamını gör »
colde gecen bilimkurgu filmleri 2

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 2: Mücadele Alanları

Kendinden büyük bir güçle mücadele etmek zorunda kalan bir kahramana sahip olmayan çok az bilimkurgu filmi vardır. Esasında bilimkurgu filmlerinden hoşlanmamızın nedenlerinden biri de bu türden hayatta kalma savaşlarıdır. Antik Yunan tragedyalarından beri zorlu mücadelelere atılıp galip gelen, hikâyenin sonunda da değişip dönüşmüş olan kahramanları çok severiz. Onlar savaş alanlarından galip dönerken bizlere de hediye olarak mis gibi katarsisler getirirler.  …

Devamını gör »
sert bilimkurgu filmleri

Sert Bilimkurgu Türünde İzlenesi 10 Film

Bilimkurgu… Yalnızca türün adını oluşturan tamlamadaki sözcükleri birer birer incelediğimizde, tür için bilimsellikten yola çıkarak oluşturulan kurgusal öyküler şeklinde kabaca bir tanım yapılabilir. Bilimkurgu eserleri oluşturulurken bilimselliğin dozajı da esere göre değişmektedir. Kimi eserler fantastik denebilecek kadar gerçeküstü olabiliyor. Örneğin Star Wars, tarihin en önemli bilimkurgu eserlerinden biridir. Bu eserde ‘çok uzun zaman önce, çok uzak bir galakside’ galaktik bir …

Devamını gör »
ridley scott ve philip k. dick

Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri

Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …

Devamını gör »
sert vs hafif bilimkurgu

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »

En İyi Film Oscarı’na Aday Olan 12 Bilimkurgu Filmi

Fantastiğe de göz kırpan anlatımı nedeniyle The Shape of the Water’ı bir kenara koyarsak, yaklaşık 100 yıllık tarihi boyunca herhangi bir bilimkurgu filminin “En İyi Film” dalında Oscar ödülü alamadığını bilmek bilimkurguseverler için epeyce can sıkıcı olabilir. Her ne kadar heykelciği kucaklayamamış olsalar da, çeşitli bilimkurgu yapımlarının zaman zaman bu dalda ödüle aday gösterildiğini biliyoruz. Tabii bu rakamlar pek tatmin …

Devamını gör »

İki Arada Bir Derede: Ad Astra

2013’te gösterime giren Gravity, bilimkurgu sinemasında yeni bir dönemin habercisiydi. Alfonso Cuaron’un yönetiminde, Sandra Bullock ve George Clooney’nin boy gösterdiği yapım, gerçekçiliğe ve bilimsel temellere dayalı olma iddiasındaydı, ama NASA çalışanlarına göre yapımda bilimsel anlamda birçok hata bulunmaktaydı. Gravity’yi sonraki yıllarda Interstellar (2014), The Martian (2015) ve son olarak da Ad Astra takip etti. Hepsinin ortak özelliği, Hollywood’un ünlü oyuncularının …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Arabalar

Bilimkurgu romanları ve filmleri, geleceğe yönelik şaşırtıcı kehanetlerde bulunmalarıyla tanınır. Ama iş kişisel ulaşıma geldiğinde günümüzden on yıllar, hatta yüzyıllar bile uzaklıkta olsa da, hemen hemen tüm romanlar ve filmler döner dolaşır bugün bizim araba olarak tanıdığımız araçların bir versiyonunu betimler. Futurama’daki ulaşım tüpleri gibi istisnaları saymazsak geleceğin kişisel ulaşım araçları bizim günlük arabalarımızdan çok da farklı değildir. Ancak bu …

Devamını gör »

Öngörülebilir Tehlike: Morgan

Seth W. Owen‘ın yazdığı, Luke Scott‘ın yönettiği Morgan, 2016 yılında yapay zekâ hakkında derin açlık çeken izleyicilerin beğenisine sunuldu. Kadrosunda Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Toby Jones, Rose Leslie, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh gibi isimleri barındıran film için düzinelerce olumlu ve olumsuz yorumu aynı anda sıralamak mümkün. Çünkü Morgan, kendisinden önce gösterime girmiş çağdaşlarına paralel bir konu etrafında adeta hayalet gibi geziniyor. …

Devamını gör »