Etiket Arşivleri: Frank Herbert

frank-herbert-roportaj-3

Kayıp Röportaj #3: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler

Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla ilerlemekte olan kanser …

Devamını gör »
frank-herbert-roportaj 2

Kayıp Röportaj #2: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler

Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından, Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla ilerlemekte olan …

Devamını gör »
frank herbert roportaj

Kayıp Röportaj #1: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler

Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından, Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla …

Devamını gör »
frank herbert 1

Frank Herbert’ın Kaleminden: Dune’u Yazarken

Kitabın başarılı olup olmayacağına dair bir endişem yoktu. Sadece yazmakla ilgileniyordum. Altı yıllık araştırmadan sonra nihayet hikâyeyi bir araya getirmek için masa başına oturmuştum ve olay örgüsünün planladığım şekilde ilerlemesi için hayatımda daha önce yapmadığım kadar dikkatimi yoğunlaştırmam gerekiyordu. Hikâye, Mesih miti üzerine olacaktı. İnsanların işgal ettiği bir gezegeni, enerji üreten bir yer olarak ele alacaktı. Politika ve ekonominin iç …

Devamını gör »
dune

Önemli Olaylarıyla Dune Romanının Öncesinde Yaşananlar

Dune evreni, günümüzden 20.000 yıl sonrasına uzanan zaman çizelgesiyle gelmiş geçmiş en iddialı bilimkurgu evrenlerinden biri. Denis Villeneuve‘ün 2021 tarihli uyarlaması Dune, serideki ilk kitabın yarısını konu alıyor, asil Atreides Hanedanı’nın Arrakis gezegenine gelişine odaklanıyordu. 10191 yılında gerçekleşen bu olay, filmi zaman anlamında türünün en ileride geçen örneklerinden de biri yapıyor. Film ve kitaplar bu olayla başlasa da, Dune’un zaman …

Devamını gör »
dune 2

Dune Evreninde İkinci Perde

Frank Herbert‘in Hugo ve Nebula ödüllü Dune serisi, Sinema, TV ve video oyunlarında da hayat bulmuştu. 1965 yılında yayımlanan ilk kitap, günümüzden binlerce yıl sonra, öte gezegen Arrakis’te yaşanan ekonomik, siyasi ve dini çekişmeleri konu ediniyordu. Bir çöl gezegeni olan Arrakis’in en büyük özelliği, barındırdığı değerli bahardı. Melanj olarak adlandırılan bu bahar, insan ömrü ve sağlığı için çok değerli bir …

Devamını gör »

Dune Evrenine Girerken: Bahar Akmalı!

Uçsuz bucaksız çöllerle kaplı bir dünya hayal edin. Toz fırtınalarıyla dövülen, aşırı sıcaklarla kavrulan, kurak, çetin ve ölümcül… Evet, pek de misafirperver görünmüyor, ancak uygarlığımız açısından eşsiz bir öneme sahip. Çünkü evrenin dört bir yanına dağıldığımız bu uzak gelecekteki uzay seyahatleri için bahar (melanj) adlı bir maddeye muhtacız. Bahar olmadan ne kurduğumuz Galaktik İmparatorluk’un ayakta kalabilmesi mümkün ne de ticaretin. Sonuçta …

Devamını gör »
ridley scott ve philip k. dick

Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri

Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …

Devamını gör »
dune

Dune Benzeri Bir Gezegende Yaşam Mümkün Olabilir miydi?

Frank Herbert’ın beyaz perdeye yeniden aktarılan ve uzak bir gelecekte geçen eseri Dune, bir çöl gezegeninde yaşananları merkezine alıyor. Herbert romanda o kadar detaylı ve gerçekçi bir tasvir ortaya koyuyor ki, okuduğunuzda kelimenin tam anlamıyla kendinizi orada hissediyorsunuz. Peki ama bu kurgusal gezegen gerçek olsaydı burada yaşamak mümkün olur muydu? Uzmanlık alanı iklim modelleme olan bir grup bilim insanı bu …

Devamını gör »

Bu Sefer Oldu: Dune

Frank Herbert‘ın 1965 tarihli “Dune” romanı, yayımlanmasından kısa süre sonra bilimkurgunun kilometre taşlarından biri hâline geldi. Sadece tüm zamanların en çok satan bilimkurgu kitabı olmakla kalmadı, hikâyenin kendisi de büyük bir destana dönüştü. Bu destanın ilk adımı olan yedi yüz sayfalık Dune: Çöl Gezegeni, adeta kapsamlı bir gelecek tarihine giriş niteliğindeydi. Ancak edebi anlamda ortaya çıkan bu başarı, iş sinemaya …

Devamını gör »