Aylık Arşivler: Nisan 2020

Diğer Hayvanların İskeletlerine Sahip Olsaydık Nasıl Görünürdük?

İnsan evrimi uzun, karmaşık ve halen aydınlatılması gereken detaylara sahip olan, muhteşem bir bilimsel bilmecedir. Bu yolculuğa çıkan bilim insanları, insanların doğadaki kökenlerine yönelik inanılmaz bilgilere erişmişlerdir ve erişmeyi sürdürmektedirler. Ancak insan kas-iskelet sisteminden dikkate değer miktarda farklı yapılara ulaşmak isterseniz, en azından birkaç on milyon yıl öncesine gitmeniz gerekir; çünkü son birkaç milyon yılda yaşamış ortak ataları paylaştığımız kuzenlerimiz …

Devamını gör »

Yeniden Çekilse de İzlesek Dediğimiz 10 Bilimkurgu Filmi

Harika hikâyelere sahip olduğu hâlde, çeşitli sebeplerle yerle yeksan olmuş o kadar çok bilimkurgu filmi var ki… Bu başarısızlıklar için stüdyoların müdahalesi, sette çıkan hadiseler ya da ana akım medyanın ilgisizliği suçlanabilir. Suç hangisinde olursa olsun, bu filmlerin yıldızı parlama fırsatı bulamadı. Şimdi gerçekten harika hikâyelere sahip olan ve ikinci şansı hak eden 10 bilimkurgu filmine bir göz atalım… Sphere …

Devamını gör »

Bilimkurgu, Koronavirüs Salgınını da Önceden Gördü!

bilimkurgu koranavirus salgin

Mark Twain’in de dediği gibi, “Gerçekler kurgudan daha mı garip?” Karantina günlerinde insanlar da benzer sorular soruyor. Peki romanlarda, bugün tüm yaşananlar önceden tahmin edilmiş miydi? Aslında salgın hastalıklar üzerine kurulu kıyamet senaryolarıyla birçok kitapta ve filmde karşılaşılmıştı. Sosyal medyada büyük yankı uyandıran Dean Koontz’un “The Eyes of Darkness” romanı, günümüzden 39 yıl önce yazılmış bir kehanet kitabı olarak görüldü. …

Devamını gör »

Post-Apokaliptik Bilimkurgu Animeleri #2

post apokaliptik bilimkurgu anime

Nükleer? Biyolojik? Ekolojik? Jeolojik? Kozmolojik? Kıyamet sonrası bilimkurgunuzu nasıl alırdınız? “Post-Apokaliptik Bilimkurgu Animeleri” yazı dizimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız… 1826’dan bu yana bilimkurgunun en sevilen alt dallarından biri olan post-apokaliptik yapımlar; maceraya davet edişleri, harabe bir dünyada yaşamın nasıl sürebileceği, yeni keşiflerin varlığı ve sağ kalmayı başararak yeniden başlama umudunu tasvir etmesi sebebiyle izlenmesi en keyif veren hikâyeler olarak karşımıza çıkar. İnsanlığın ve …

Devamını gör »

Fantastik ve Bilimkurgunun Birleşim Noktası: Kayıp Dünya Edebiyatı

kayip dunya

Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi hâlâ devam etmekte ve kitabın nasıl biteceği, hatta bitip bitemeyeceği bile merak konusu. Peki birileri önceden bir spoiler verse ve bu serinin sonlara doğru bir bilimkurgu serisine bağlandığını söylese nasıl olurdu? Meğerse orada bahsi geçen bütün her şey çok uzun yıllar önce o gezegene yerleşen kolonicilerin eseriymiş. Buzdaki ak gezenler ve ateşteki ejderhalar ters giden …

Devamını gör »

Dünyadaki En Nadir Kan Grubu: Altın Kan

altin kan golden blood

Bugüne dek elde edilen veriler, hayat sıvımız kanın aslında ne denli karmaşık bir evrimsel sürecin ürünü olduğunu ortaya koyuyor. Hatta işin içine mutasyonların da girmesiyle bazı uç durumlar bile ortaya çıkabiliyor. Bunun en bilinen örneği ise hiç şüphesiz altın kan… “Altın Kan” tabiri kulağa ilk başta bir sağlık turizmi modası gibi geliyor olabilir. Ancak bu sizi aldatmasın. Altın kan aslında …

Devamını gör »

“Büyük Küçüğü Yutar” Sözü Uzayda da Geçerli

kutle cekim kara delik

İlk kez bilim insanları, çok farklı kütleli iki kara deliğin kaynaşmasını gözlemledi. Veriler ayrıca Einstein’ın genel görelilik teorisini de doğrular nitelikte. 2016’daki tespitinden bu yana, kütle çekim dalgalarının ölçümü neredeyse heyecan vermeyen bir hâle gelmişti. Bu durumu değiştiren ise iki kara deliğin birleşme anının yakalanması oldu. Bildiğiniz gibi uzaydaki titreşimleri tespit eden iki dedektör LIGO ve Virgo, kütle çekim dalgaları …

Devamını gör »

Yeryüzü Cambazı | Müfit Özdeş (Şiir)

Bakın, Hiçbir yere tutunmadan Ayakaşağı durup Başımı göğe sarkıtıyorum Sonra sağ dizimi büküp Ayağımı yerden ayırıyorum Bakın, Sol bacağımla yaylanıyorum Sağ ayak ileri, kollar dengede Artık yere sol ayağımın Parmak uçlarıyla tutunuyorum Bakın. Bakın şimdi, Yerküreyi ayağımdan bir an bırakıp Boşlukta öylece kalakalıyorum ve sonra Öbür ayağımla tekrar yakalıyorum Yürümek… Kolay mı sanki? Heybeliada, 20 Nisan 2020

Devamını gör »

Kısa Bilimkurgu Filmi: Skywatch

Skywatch

Teknolojiye meraklı iki genç, komşularına şaka yapmak için bir drone teslimat sistemini hack’ler. Ancak bu masum girişimleri, onları politik bir ölüm kalım komplosunun içine atacaktır. Oyuncu kadrosunda Jude Law‘ı da barındıran filmin yönetmenliğini Colin Levy üstleniyor. İyi seyirler.

Devamını gör »

Fanzin Apartmanı’ndan Fankit İçin Açık Çağrı

Türkiye’de fanzin kültürünün gelişmesi için emek harcayan oluşumlardan biri olan Fanzin Apartmanı, şu karantina günlerinde ilgi çekici bir çağrıda bulundu. Fanzin Apartmanı’nın çağrısı, özellikle eli kalem tutanlar için güzel bir fırsat anlamına geliyor. Eğer elinizde yayımlanmayı bekleyen bir dosya varsa ya da aklınızın bir köşesinde kağıda dökülmeyi bekleyen bir fikir duruyorsa, Fanzin Apartmanı’nın bu çağrısından faydalanabilirsiniz. Fankit‘in ne anlama geldiğini …

Devamını gör »