Etiket Arşivleri: Cesur Yeni Dünya

sert vs hafif bilimkurgu

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »
distopik kurguda ureme nufus cinsellik

Distopik Kurguda Cinsellik, Üreme ve Nüfus Kontrolü

Distopik kurgular, geleceğe yönelik sosyal kaygılarla şekillenirler ve toplumda hâlihazırda var olan kimi eğilimlerin olası sonuçlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşırlar. İnsan üretimi teknolojinin kötüye kullanımı ve aşırı nüfus artışı da bu kaygılar arasında önemli bir yere sahiptir ve bu iki mesele daima bu tarz fütüristik kurguların odağında olmuştur. Distopya denildiğinde akla gelen ilk eserler olan Cesur Yeni Dünya …

Devamını gör »
spekulatif edebiyat sanat

Yabancılaştırma Sanatçısı Olarak Spekülatif Yazar #2

“Edebiyat olanaksızlaştığı ölçüde olanaklı hale gelir.” Fantastik – Tzvetan Todorov Aristo’nun Poetikası asırlardır kıymetini muhafaza eden önemli bir yapıt. Tiyatro özelinde anlatıcının, dekorun, senaryonun ve elbette seyircinin yapısal durumlarına dikkat çekmiş ve böylece anlatı geleneği üzerinde derin izler bırakmıştır. Geçen yazımızda görüşlerini hocasının görüşleriyle mukayese ederek vermiş ve birçok detaya değinmiştik. İşbu yazıda ise meseleyi daha farklı veçheden değerlendirmeye çalışacağız. …

Devamını gör »

Modern Toplumda Rıza Nasıl İmal Edilir?

“Özünde, özel medya kuruluşları bir ürünü (okurlar ve izleyiciler) başka firmalara (reklam veren kuruluşlara) satan büyük şirketlerdir.” Noam Chomsky, Rızanın İmalatı, Syf. 367. 2018 yılında vizyona giren Marvel filmi Avengers: Infinity War, ilginç bir tartışmanın başlamasına yol açtı. Filmin konusu bilindiği üzere on yıllık inşa sonunda Infinity Saga denilen sürecin sonunu anlatıyordu. İktisat 101 dersinde kısıtlı kaynakların sınırsız ihtiyaçları karşılaması …

Devamını gör »

Geleceğin Düşleri: Bilimkurguda Uyku

Günümüz teknolojisinde, uyumanıza yardımcı olan beyaz-gürültü makinelerinden uyanmanızı kolaylaştıran ŞAD ışıklarına kadar birçok uyku odaklı alet mevcut. Bunlara ek olarak uyku kalitenizi artırma amaçlı çeşitli uygulama ve ürünler de var. Bu tip teknolojiler elimizde varken bilimkurgu film ve hikayelerinde daha kaliteli bir uyku veya daha verimli bir uyuma süresi vaat eden kurgusal olgular olması kaçınılmaz. Birçok bilimkurgu hikayesine göre, gelecekte …

Devamını gör »
distopyanin tarihi

Distopyanın Tarihi: Edebiyatta Distopya

Bilim tehlikeli midir? Tehlikeliyse bunun sebebi nedir? İnsanın bu hususta etkisi, rolü ne ölçüdedir? Çağımızın en önemli sorunları kanımca bunlardır. Bilimin gelişimi, daima ayrışmayla ortaya çıkmıştır. Önce doğayı tanıma süreciyle başlamış ve filozoflar öncülüğünde adım adım işlenmiştir. Ardından modern zamanlar geldiğinde ise felsefe ile ayrılarak, kendi özgün yöntemlerini kazanmıştır. Bu yöntemlerin ayrılma noktası ise doğadan özerk, hatta münezzeh bir durum …

Devamını gör »

Korkutucu Bir Gelecek Tasviri: Cesur Yeni Dünya

Cesur Yeni Dünya, romanda “FS 632” olarak tanımlanan 2540 yılında geçer. Henry Ford’un üretim bandı tanrı gibi kutsandığı için FS, “Ford’dan Sonra” anlamına gelmektedir. Bu dönem, Ford’un Model T’sini tanıtmasıyla başlamıştır. Roman, Dünya Devleti olarak adlandırılan ve bilim ile liyakat etrafında dönen fütüristik bir toplumu inceler. Bu toplumda, genç yaştaki çocuklar duygu ve bireysellikten uzak tutulmakta ve ilişkiler hiçbir surette …

Devamını gör »
Rose Macaulay

Huxley ve Orwell’in Hayal Ettiği Geleceği İlk Yazan Bir Kadındı

1919 yılında Rose Macaulay adlı İngiliz yazar, “What Not, A Prophetic Comedy” başlıklı bir distopik roman yayımladı. Bu bilimkurgu romanında insanların zekâsına göre derecelendirildiği, devletin tüm vatandaşlara zihin eğitimini zorunlu kıldığı ve üremenin tamamen devlet kontrolünde olduğu bir gelecek resmediliyordu. Rose Macaulay veya What Not’ı büyük ihtimal daha önce hiç duymamışsınızdır. Ancak bir bilimkurgu klasiği olan Cesur Yeni Dünya‘nın yazarı Aldous …

Devamını gör »

Geleceği Yazmak: Cesur Yeni Dünyalar ve Distopik Kabuslar

Bilimkurgu, 300 yıl önce, bilimde büyük ilerlemelerin olduğu bir dönemde ortaya çıktı. O zamandan beri yazarlar, geleceğin nasıl bir şey olacağı üzerine düşünüp kendi dünyalarını anlamlandırmaya çalıştılar. Bugün hâlâ bilimkurgu edebiyatında popüler olan post-apoliptik toplumlar, uzaylı istilaları, robotlar ve çevre felaketleri gibi konular o zamanlardan beri yerini korur. Bu yazıda, bilimkurgu edebiyatının tarihindeki bazı önemli anları özetlemeye çalışacağız. Gulliver’in Seyahatleri: …

Devamını gör »
Seven Sisters

Modern Bir Cadı Distopyası: What Happened to Monday

Türkiye’de “Yedinci Hayat” ismiyle bilinen What Happened to Monday, nüfusun giderek arttığı bir geleceği ve bu gelecekteki sorunları konu ediyor. Esasında filmin başarılı olması için gerekli her şey var ama senaryoya toslamışlar. Norveçli yönetmen Tommy Wirkola henüz çıkışını yapmamışsa da vasat üstü ve çalışkan bir sinema emekçisi. Kastta Noomi Rapace, Willem Dafoe, Glenn Close var. İnsan nüfusu hızla artmaktadır. Tek …

Devamını gör »