2020’nin kaliteli sinemadan yoksun bir yıl olduğunu söyleyemeyiz, ama bazı alanlarda eksik kaldığı aşikâr. Pandemi, her şeyi etkilediği gibi sinema dünyasını da etkiledi ve yeni yapımların ötelenmesine neden oldu. Bu yüzden sinemaya giden insanlar için geçtiğimiz yıl biraz zevksiz geçti. Ama bunun yanında öyle bir seyirci grubu da var ki, bunlar karantina zamanlarını daha önce izlemek isteyip de izleyemedikleri eski …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Temmuz 2021
Sosyoteknik Tahayyüller Uzay Mühendisi Olmayı Nasıl Etkiliyor?
Bilim, Teknoloji ve Toplum çalışmalarında “sosyoteknik tahayyüller” şöyle tanımlanıyor: “Sosyal hayata ve sosyal düzene dair kolektif olarak hayal edilen unsurların bilimsel ve teknolojik projelerin tasarımındaki ve gerçekleşmesindeki yansımaları” (1). Türkçede “sosyoteknik tasavvurlar” olarak da kullanılan terim (2) asıl olarak ulusal çaptaki projelere yönelik olsa da, uzay çalışmalarının hem işbirliği hem de bir yarış olarak uluslararası niteliği, kavramın bu bağlamdaki anlamının …
Devamını gör »Kafası Karışık Darwin Amca ve Bir Doğa Bilmecesi
Bugünlerde en çok tartışılan konulardan birisi, Türk toplumundaki aşı karşıtlığı… Milyonlarca vatandaşın sırası gelmesine rağmen aşı olmadığı haberleri basında epeyce yer alıyor. Koronavirüs salgınına karşı elimizdeki en etkili silah olan aşılar konusunda ne yazık ki toplumun kafası oldukça karışık. Bu kafa karışıklığı ve beraberinde getirdiği aşı karşıtlığı, çoğumuzu şaşırtıyor; ancak aslında ortada o kadar da şaşırtıcı bir durum yok. Evrim …
Devamını gör »Hubble Uzay Teleskobu Bir Ölümcül Badireyi Daha Atlattı
James Webb Teleskobu, bir aksilik olmazsa yakın gelecekte Hubble Uzay Teleskobu‘nun yerini alacak; daha doğrusu Hubble’ın başardıklarını bir adım öteye götürecek. Aslında James Webb Teleskobu fırlatıldıktan sonra da Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanmaya devam edebiliriz; ancak ne yazık ki miadını çoktan doldurmuş olan efsanevi uzay teleskobu Hubble, artık daha fazla dayanamayacağının sinyallerini vermeye başladı. 13 Haziran 2021 günü Hubble Uzay Teleskobu, …
Devamını gör »Sinema Teknolojisine Katkı Sunan 10 Bilimkurgu Filmi
Bir bilimkurgu eserine prestij kazandıran en önemli şeylerden biri gelecek tahminlerinin tutarlılığı olsa gerek, mesela gelecekte icat edilecek bir şeyin tasvirini yapmak gibi. Bazı bilimkurgu filmleri bunun da ötesine geçiyor. Henüz olmayan teknolojileri tasvir etmek yerine, onları icat ediyor ya da hâlihazırda mevcut olanları geliştiriyor. Öyle ki, bu filmler sayesinde geliştirilmiş teknolojiler sinema endüstrisinin geri kalanına da fayda sağlıyor. Bu …
Devamını gör »Polis Devletinde Kimlik Arayışı: Aksın Gözyaşlarım Dedi Polis
1970’li yılların ilk yarısı bilimkurgu yazarı Philip K. Dick (PKD) açısından oldukça zor geçmişti. Bu dönemde yazarın dördüncü eşi Nancy Hackett’la olan evliliği çatırdamaya başlamış ve eşi ayrı bir eve taşınmıştı. Önceki on yılda yoğun olarak kullandığı amfetamin yüzünden zihnen tükenmiş durumdaydı ve yazma yeteneğini neredeyse kaybetmişti. Eşinin ayrılmasından sonra uyuşturucu kullanan çok sayıda genci evine kabul etmiş ve oldukça …
Devamını gör »Mass Effect Serisindeki En İyi Yol Arkadaşları
Bilimkurgu rol yapma konulu video oyunları dendiğinde akla ilk gelen serilerdendir Mass Effect. Oyun her ne kadar, güçlü silahları ve taşı gediğine oturtan beylik cümleleri ile tanınan Komutan Shepard’ın üzerine kurulu gibi görünse de, seriyi unutulmaz kılan diğer öğe de Shepard’ın görev arkadaşlarıdır. Sinsi hırsız Kasumi’den, güvenilir ve gerçek dostlar Garrus ve Tali’ye kadar tüm bu karakterler üçlemenin kalbi ve …
Devamını gör »Dünya Dışında İlk Bebek Ne Zaman Doğacak?
Güneş Sistemimizdeki bazı gök cisimlerini kolonileştirmek için bir sürü büyük plan var. Geçtiğimiz birkaç yıl, bu tür operasyonların maddi lojistiği hakkında çok konuşuldu ve varsayımlarda bulunuldu. Peki ama yıldızlara olan yolculuktan ne kadar uzaktayız? Dünya dışında insan üreyebilecek mi? İlk bebek Dünya dışında bir noktada doğduğunda, insanlığın Afrika’dan çıkışı kadar önemli bir dönüm noktası olacak. Böyle bir doğum, insan türü …
Devamını gör »Star Trek Hayranlığı Teknolojiyi Nasıl Etkiliyor?
Star Trek ilk yayımlandığında, yıldız gemisi Atılgan‘ın donandığı teknoloji neredeyse akıl almaz görünüyordu. Bugün ise günlük hayatta kullandığımız kişisel cihazlarımızın ayak izlerini, 60’lı yıllarda ilk kez bilimkurgu yazarlarınca hayal edilmiş olan bu tasarımlara dek sürmek mümkün. Orijinal seride Kaptan Kirk karakterine hayat veren William Shatner, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile yaptığı bir röportajda “Bilimkurgu tamamen hayal ürünüdür,” …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fankiti: Ray
Lagari Bilimkurgu’nun çıkardığı son fankit olan ‘Ray‘, geçtiğimiz günlerde “25 Kitapta Bilim Kurgu” kitabını da okurla buluşturan Zülfikar Yamaç‘a ait bir bilimkurgu eseri. Esere geçmeden önce, fankitin ilk sayfasında yer alan ve Mehmet Fatih Balkı’nın kaleme aldığı ‘Bir Şeyler Üzerine‘ başlıklı kısa önsözden bahsetmek gerek. Yazıdaki şu tespit değerli: “Son birkaç yılda bilimkurgu dünyası oldukça ilerledi ve büyüdü. Birçok antoloji, …
Devamını gör »