İyi bilimkurgu iyi edebiyattır. İyi bilimkurgu estetik olandır. İyi bilimkurgu ikna edici olmalıdır… Bunu bir dört beş sayfa daha uzatmak mümkün ama aslında gerek yok, eğer bir şey sahiden iyiyse kısa cümlelerle de açıklanabilir. Mesela, iyi bilimkurgu iyi bir üsluba sahip olmalıdır çünkü iyi bilimkurgu aynı zamanda estetik olandır, ama boğuculuktan da kaçınmak gerekir. Üslup maç anlatır gibi sade bile …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Haziran 2021
Andreas Frangias’ın İsimsiz Veba’sı
Yunanistanlı yazar Andreas Frangias’ın bu benzersiz anti-ütopyası için kısaca İsimsiz İnsanların İsimsiz Cehennemi demek mümkün. Farklı toplumsal tasviri, alışılmışın dışındaki tekniği ve etkisi sonuna kadar devam eden ve rahatsızlık veren detaylarıyla okurun üstüne kara bulut gibi çökmesi muhtemel bir roman. Yalanın, insanlar içine nifak tohumları yerleştirmenin en belirgin idare şekli olduğu; özlük namına hiçbir hakka sahip olmayan toplama insanların sefil …
Devamını gör »Yerçekimsiz Bir Ortamda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü?
Yaşam kaynaklarımızı hızlıca tükettiğimizden mi, Dünya’nın ömrünün bir gün sona ereceğini bildiğimizden mi, yoksa sırf merak edip araştıran canlılar olduğumuzdan mı bilinmez ama, uzayda yaşam arayışına ve kendimize uygun gezegenler keşfetme çalışmalarına hız vermeden devam ediyoruz. Üsler, uzay giysileri, dünya dışı tarım gibi alanlarda araştırmalarını yürüten bilim insanları, uzayda cinsellik ve doğum konularında da çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü eğer uzayda yaşayacaksak …
Devamını gör »İnsanın Anlam Arayışı Üzerine
“Eğer insanı gerçekte olduğu gibi ele alırsak bu onu kötüleştirir. Ama onu olması gerektiği gibi ele alırsak, olabileceği kişi olmasına yardım ederiz.” – Goethe İnsan nedir? İnsanlığı bir arada tutan değerler nelerdir? Her şeyden önce ne eksik ne de fazla, gerçeğimizi olduğu gibi kabul etmeliyiz. Bu bizim onayımız, kabulümüz dışında olan bir durum. Beğensek de beğenmesek de; evrimsel gelişimimiz sırasında …
Devamını gör »Sükunetimizi Koruyoruz: A Quiet Place Part II
Ofis çalışanlarının günlük komik olaylarını anlatan The Office (2005-20013) dizisinde Jim Halpert rolüyle hatırladığımız John Krasinski, yönetmenliğini ve oyunculuğunu üstlendiği A Quiet Place (2018) ile çıkışını devam ettirdi. Post-apokaliptik bir dünyada, sese karşı aşırı duyarlı varlıkların tehdidi altındaki insanların yaşam savaşını konu edinen yapımda Krasinski, yönetmen, senarist ve oyuncu kimliği ile yer alıyor, başrolü de eşi Emily Blunt ile paylaşıyordu. …
Devamını gör »Bir Kurgu Ustası: John Crowley
John Crowley, 1942’de Presque Isle, Maine’de doğdu. Babası o zamanlar ABD Ordusu Hava Birliklerinde bir subaydı. Kentucky’nin kuzeydoğusundaki Vermont’ta liseye gitti. Ardından uzun süre yaşadığı ve üniversite okuduğu Indiana’ya yerleşti. Üniversiteden sonra filmcilik sektörüne adım atmak için New York’a taşındı ve halâ devam ettiği bir meslek olan belgesel filmlerinde çalışmaya başladı. Uzun bir kariyere sahip yazarın ilk romanı The Deep …
Devamını gör »Hollywood Filmlerine Esin Kaynağı Olan Bilimkurgu Anime ve Mangaları
Salt bir yaratıcılığın mümkün olmadığı günümüzde her şey bir başka şeye ilham olabiliyor, her şey bir başka şeyden esinlenebiliyor. Biz de bu listemizde Hollywood’un esin kaynağı hâline gelen bilimkurgu animelerini ve mangalarını ele aldık. Diyeceksiniz ki; tam tersi bir durum da söz konusu değil mi? Elbette söz konusu ama bu listenin konusu değil. Onu da başka bir zamanın konusu hâline …
Devamını gör »Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 7. Sayısı Çıktı
Yayın hayatına 2018 yılında başlayan Lagari Bilimkurgu Fanzin, yoluna emin adımlarla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 7. sayısı ile tekrar vitrine çıkan fanzin, yine dopdolu bir içerikle bizleri selamlıyor. Her sayıda olduğu gibi yine bu sayıda da tanıdık birçok yazar bizlere eşlik ediyor ve kalemlerinin bitmek tükenmek bilmeyen mürekkebiyle hayal defterimizin boş sayfalarını doldurmaya koyuluyor. “Bilimkurgu umuttur” parolasıyla yola çıkan fanzinin …
Devamını gör »Telif Savaşları #2: Stargate ve Egyptscape
Roland Emmerich ve Dean Devlin, 1994 tarihli Stargate (Yıldız Geçidi) filminin senaryosunu yazarken yankısı uzun yıllar sürecek olan bir patırtı koparacaklarını muhtemelen hayal bile etmemişlerdi. Ancak yarattıkları konsept öylesine geniş ve potansiyel sahibiydi ki, bilimkurguseverlerin ilgisini çekmekte gecikmedi. Yıldızlararası yolculuk, solucan delikleri, ötegezegenler, Eski Mısır ve tabii ki tanrısal uzaylılar… Beklenildiği gibi film, gişede hatırı sayılır bir başarıya imza attı ve …
Devamını gör »Dune’un Dev Kum Solucanları
Frank Herbert’ın Dune romanını bilmeyenler, film fragmanında gözüken dev kum solucanına epey şaşırmış olabilir. Öyle görünüyor ki bu garip hayvan, hikayenin ana karakterlerinden veya en azından büyük olayları tetikleyen katalizörlerden biri. İşte Arrakis gezegeni ve bu büyük canavarlar hakkında bilmeniz gerekenler. Her şeyden önce, kum solucanları sadece çöl gezegeni Arrakis‘e özgüdür ve yazarın yarattığı bu kurgusal galaksideki başka hiçbir gezegende …
Devamını gör »