Enrico Fermi’nin meşhur sorusu ‘Herkes Nerede?’ye çözüm arayışımız devam ediyor. Bugün uzaylıların uykuya yatmış olma ihtimalini inceliyoruz. 1950 yılında İtalyan-Amerikan fizikçi Enrico Fermi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda çalışma arkadaşlarıyla öğle yemeğindeyken tarihe damga vuracak o soruyu sordu: “Herkes nerede?” Bu soru, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturuyordu. Paradoks, uzaylıların varlığına dair neden şimdiye kadar herhangi bir kanıt bulunamadığını sorguluyordu. Yetmiş yıldır …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Uyku
Geleceğin Rüya Teknolojisi: Rüyalar ve Telkinler Çağı
Dünya geçmiş çağlara nazaran çok daha kişiselleştirilebilir hâlde. 2020’li yıllar itibariyle dünya genelinde hayat şartları her ne kadar kötüleşiyor olsa da, en azından ortalama bir insan hâlâ kendine hitap eden film, müzik vesaire gibi kültür öğelerine ulaşabiliyor. Bu tarz küçük hatta önemsiz görünen şeyler bile bir insanın iradesinde açılan gedikleri, yüreğindeki yorgunluğu en azından geçici süreliğine kapatabilme kapasitesine sahiptir. Bunlar, …
Devamını gör »Uykusuzluğun Pençesinde: Awake
Netflix’te görücüye çıkan Awake, dev bir elektromanyetik darbenin yol açtığı keşmekeşi anlatıyor. Söz konusu darbe sonucunda yeryüzündeki elektronik eşyaların büyük çoğunluğu çalışamaz hale gelirken, neredeyse tüm insanlık da uykusuzluğun pençesine düşüyor. Ve tabii bu gizemli olayın ardından karakterler, uyuyamadıkları için yavaş yavaş deliliğe sürükleniyor. Ancak dünyadaki herkesin bir daha uykuya dalamayacağını nasıl anladığı (veya buna kolayca nasıl inandığı) meçhul. En …
Devamını gör »Uyku Felcine Bilim-Korkusal Bir Yaklaşım: Come True
Hiç uyku felci yaşadınız mı? Anthony Scott Burns‘ün yeni bilimkurgu-korku filmi Come True, gölgelerin nereden geldiğini sorguluyor. Yönetmen Anthony Scott Burns, sekiz yaşındayken geceleri üstüne karabasan gibi çöken ürkünç karanlıklarla boğuşuyordu. Annesinin ölümüyle travma yaşayan bu küçük çocuk, geceleri uykusundan bedeni donmuşçasına, hareket edemez bir hâlde uyanıyordu. Hatta bir gece, kendi deyimiyle “karanlık, vücudu kabarıklıklar içinde, gizemli birinin” doğruca ona …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri
İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …
Devamını gör »Geleceğin Düşleri: Bilimkurguda Uyku
Günümüz teknolojisinde, uyumanıza yardımcı olan beyaz-gürültü makinelerinden uyanmanızı kolaylaştıran ŞAD ışıklarına kadar birçok uyku odaklı alet mevcut. Bunlara ek olarak uyku kalitenizi artırma amaçlı çeşitli uygulama ve ürünler de var. Bu tip teknolojiler elimizde varken bilimkurgu film ve hikayelerinde daha kaliteli bir uyku veya daha verimli bir uyuma süresi vaat eden kurgusal olgular olması kaçınılmaz. Birçok bilimkurgu hikayesine göre, gelecekte …
Devamını gör »Uyumak İçin Beyne İhtiyaç Yok
Uyku hakkında bildiğimiz tek şey, her canlının ihtiyacı olduğu. Kesin nedenini ve uykunun evrimdeki yerini hâlâ bilmiyoruz. Beyin gelişimi, psikolojimiz, konsantrasyon, güç toplama için gerekli olduğunu düşündüğümüzden olsa gerek, uykuyu hep beyin ile özdeşleştirdik. Ta ki Current Biyoloji dergisinde Kaliforniya Enstitüsü Teknoloji Bölümünden Lea Goentoro liderliğindeki ekibin aklına deniz analarında uykuyu inceleme fikri gelene kadar. Bilindiği gibi deniz anaları beyinsiz …
Devamını gör »