Etiket Arşivleri: Katsuhiro Otomo

japon siberpunk

Japon Siberpunk’ına Giriş Kılavuzu

Japon siberpunk‘ı tekno-fütürizm ağırlıklı doğası gereği doğru bir başlangıcı hak ediyor. Lakin doğru yerden başlayabilmek göründüğü kadar kolay olmayabilir. “Robot Ghosts and Wired Dreams: Japanese Science Fiction from Origins to Anime” adlı antolojinin editörleri tarafından da belirtildiği gibi, “Siberpunk, Japonya’da bilimkurgu manga ve Japon animasyonu ile beslenmiş bir kültür alışkanlığına anında hitap etti.” Sonuçta, türün temel metinlerinden bazıları —özellikle Ridley …

Devamını gör »
jean giraud moebius

Bir Bilimkurgu Vizyoneri: Moebius

Jean Giraud‘nun ya da kullanmayı tercih ettiği lakabı ile Moebius‘un eserlerine bugün bakan herhangi bir bilimkurgu veya fantastik hayranının etkilenmemesi mümkün değil, ancak kendisinin asıl önemi yaşadığı dönemi düşündüğümüzde ortaya çıkıyor. Günümüzde işlerine epey aşina sayılırız. Eserlerindeki detaylı, gerçekçi endüstriyel çizgiler ve dünya dışı havası veren fantastik öğelerin karışımı, 1980’lerden beri neredeyse standart olmuş durumda; dolayısıyla da Moebius’un bu tarza …

Devamını gör »

Akira’nın Bilimkurgu ve Modern Kültür Üzerindeki Etkisi

16 Temmuz 1988: Tokyo’nun yarısını bir anda bir ışık parlaması kaplar. Gelişi gibi gidişi de ani olan bu ışık parlaması, ardında -şehrin merkezinde- birkaç km boyunca uzanan bir krater bırakır. 31 yıl sonra, 3. Dünya Savaşı’nın ardından Neo-Tokyo’da kaos hüküm sürmeye devam eder. Gerilim hat safhadadır: Artan vergiler ve işsizlik nedeniyle polis, ayaklanmaları şiddetle püskürtmeye çalışır. Tokyo’nun harap olmuş mahalle …

Devamını gör »
anime ile animasyon arasindaki fark

Anime ve Animasyon Neden Farklı?

Anime genel anlamda Japonya’da üretilen animasyonları ifade eder. Yani aslında Japonya’da ‘anime’ kelimesi ‘animasyon’ terimini tamamen karşılar. Temel çizim disiplin kuralları birbirinden çok farklı olmasa da, zaman içinde başlı başına bir tür olarak anılmaya başlanan anime, psikolojiden romantizme, bilimkurgudan korkuya kadar sinema ve edebiyatın içindeki her şeyi kapsayan bir sanat dalı hâline gelmiştir. İlk kez 1917’de seyirci ile buluşan Japon …

Devamını gör »

Hatmetmeniz Gereken Anime Yönetmenleri #1

Anime izleyicilerinin çoğunda şu refleks vardır: İzlenecek animenin hangi kategoride olduğuna bakılır, konu da ilginçse kaybedecek ne olabilir ki? Oysa bir animenin kategorisi ve konusu kadar bakılması gereken iki başlığı daha vardır: Yönetmeni ve stüdyosu. Çizgi dışında izlediğiniz yapımlarda, aslında bu dörtlüyü (kategori, konu, yönetmen ve stüdyo) aradığınızı siz de fark edeceksiniz. Hatta bazen serinin ilk filmlerine o kadar hayran …

Devamını gör »

Bilimin Varoluş Amacı Nedir: Steamboy

“Gerçeğinden ayırt etmekte zorlanacağın çizimlere sahip animeler” ya da “Gelmiş geçmiş en iyi CGI yapımlar” gibi listelerde kendisine haklı bir yer edinen Steamboy‘a geçmeden önce yapım süreci ve yapımcıları hakkında biraz laflamak istiyorum. Steamboy, 20.2 milyon dolarlık yapım bütçesiyle (gişede sadece 18.8 milyon dolar gelir elde edebilmiştir) tüm zamanların en pahalı anime yapımlarından biri olarak tarihteki yerini almış durumda. Onu …

Devamını gör »
80'lerin bilimkurgu animeleri

80’lerin İzlenmesi Gereken Bilimkurgu Animeleri #1

70’li yılların sonuna dek açıkçası pek önemsenmeyen bilimkurgu Anime‘ler, değerini kanıtlayan birkaç eserin yarattığı itici güç ve maddi açıdan kendisini kanıtlayan bir izleyici potansiyeli kazanması ile çok değil, birkaç yıl içerisinde türün endüstrileşmesinin önünü açtı. Doğrudan konu ile alakalı ve yüksek bütçeli Anime filmler de üretilmeye başlamasının yanı sıra 80’lerin başından itibaren bilimkurgu serilerin gerek sayıca, gerek nitelikçe arttığını görürüz. …

Devamını gör »
memories

İnsana Dair Üç Öykü: Memories

Anime başyapıtı Akira‘nın yaratıcısı Katsuhiro Otomo‘nun Studio 4 bünyesinde Tensai Okamura ve Koji Morimoto ile reji ve de senaryosunu ortak hazırladığı farklı tarzlarda 3 kısa filmden oluşan bir paket, daha ziyade bağımsız Anime sinemasını canlandırma amaçlı yapılmış bir denemedir. Senaryo aşamasında ayrıca bir başka usta Satoshi Kon, müziklerde ismini kanıtlamış Yoko Kanno bulunmakta. Birkaç yıl önce ülkemizde orjinal VCD/DVD olarak …

Devamını gör »