Anime başyapıtı Akira‘nın yaratıcısı Katsuhiro Otomo‘nun Studio 4 bünyesinde Tensai Okamura ve Koji Morimoto ile reji ve de senaryosunu ortak hazırladığı farklı tarzlarda 3 kısa filmden oluşan bir paket, daha ziyade bağımsız Anime sinemasını canlandırma amaçlı yapılmış bir denemedir. Senaryo aşamasında ayrıca bir başka usta Satoshi Kon, müziklerde ismini kanıtlamış Yoko Kanno bulunmakta. Birkaç yıl önce ülkemizde orjinal VCD/DVD olarak piyasaya sunulmuş nadir Anime’lerden birisidir aynı zamanda.
Kanojo no Omoide (Magnetic Rose)
Bir grup uzay enkazı toplayıcısı kayıtlarda görünmeyen, terk edilmiş bir uzay kolonisinden gelen sinyallere rastlarlar. Bölge çok şiddetli manyetizma yaymaktadır. Sağ salim dönebilmeleri için yaşayan olup olmadığını anladıkları gibi geri dönmeleri gerekmektedir. Ama bu lanetli uzay kolonisine adımlarını attıkları gibi kendilerini kendi geçmişlerindeki günahların labirentlerinde ve çıkmak istemeyecekleri sahte bir mutluluk illüzyonlarının tam içinde bulurlar. Asıl sorulması gereken soru şudur, kim hem kendi gerçekleşmemiş hayallerin yansıması hem de eski günahlarının vücutlaşmasına karşı akıl duruşunu sonsuza dek koruyabilir?
Saishū-heiki (Stink Bomb)
Komik, korkunç, çılgın, kaotik, saçma derecede kaotik… Yanlış yerde yanlış zamanda olan yanlış bir adamın nelere yol açabileceği üzerine tam bir traji komedi ve de çılgın işi bir politik taşlama. Kişisel favorim. İzleyin, görün.
Taihō no Machi (Cannon Fodder)
İsmi ve nerede geçtiği izleyicinin yorumuna bırakılmış bu öykü, tüm bir şehir halkının tek yaşama sebebinin her sabah düzenlenen, “düşman ülkeye atılacak dev mermileri taşıyan devasa topun” ateşlenme seremonisi olduğu tuhaf bir düzende geçer ve bunu sıradan bir aile babasıyla onun oğlunun gözünden yaşadıkları bir günün özeti şeklinde görürüz. Babanın akşam oğluna söylediği “bir gün sen de anlayacaksın…” sözü aslında bilinçsizleştirilmiş tüm toplumlara yapılmak istenenler açısından yeni nesillere verilebilecek en iyi ders niteliği taşıyor. Hikayenin aynı zamanda 1984‘ün serbest bir okuması olduğunu söylemek de mümkün.
Hazırlayan: Hamit Gökalp