Etiket Arşivleri: İnternet

komplo teorileri

En Uçuk Komplo Teorileri #5

Biliyoruz, bitti sanmıştınız, ancak bitmedi! En yeni, en uçuk ve en saçma komplo teorilerini listelediğimiz yazı dizimizin beşinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Aklın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bunca iddianın ciddi ciddi bir dolu savunucusu olduğunu bilmek çoğumuza tuhaf gelse de bu insanlar gerçekten yaşıyor ve internet sayesinde kendilerine taraftar bulmakta pek de zorlanmıyor. O halde lafı daha fazla uzatmayalım ve …

Devamını gör »

Dijital Dünyanın Tapuları: Kripto Paralar ve NFT’ler

90’lı yıllarda internet çoğunlukla okunan bir şeydi ve neredeyse tümüyle bilgi almak için kullanılıyordu. 2000’lerde sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla internet okunan ve üzerine yazılan bir ortama dönüştü. Bu arada mobil teknolojiler gelişip ucuzladı, iletişimde yazı ve resimlerin yanı sıra video da yaygın biçimde kullanılmaya başlandı. Bugünün interneti her ne kadar geniş kitlelerin katılımını teşvik ediyorsa da, üzerinde yaratılan değerin adil …

Devamını gör »
metaverse kapak

İnternetten Sonraki Teknolojik Devrim: Metaverse

2018 çıkışlı bilimkurgu filmi “Ready Player One”, birçok teknoloji şirketi tarafından internetin bir sonraki büyük adımı olarak nitelendirilen şeye bir ön izleme sunuyordu. Ernest Cline‘ın 2011 tarihli romanından uyarlanan filmin yetim genç kahramanı, göz kamaştırıcı bir sanal gerçeklik fantezisine dalarak gerçek dünyanın kasvetinden ve varlığından kaçıyordu. Kahramanımız, bir çift VR gözlüğünü andıran aletler takıyor ve “OASIS” olarak adlandırılan üç boyutlu …

Devamını gör »
sok dalgasi suvarisi kapak

Geleceği Yazmak: Şok Dalgası Süvarisi

“Dünya bir tek iletişim ağına bağlı ve her şey bu ağ üzerinde… İstisnasız her şey, ticaret, eğitim, yönetim, hatta aşk ve din bile bu ağda olup bitiyor. Ve “net”in kapılarını ellerinde tutanlar, gerçek iktidarı da ellerinde tutuyorlar. Nick Haflinger bu düzenin tekerine sokulmuş bir çomak; düzenle uzlaşmayı reddeden, ebedi bir kaçak olarak yaşamayı seçen bir bilgisayar dahisi. Düzen sonunda kendisini …

Devamını gör »

Netflix, İnternetin Geleceğine Dair Bize Neler Söylüyor?

Netflix, sinemanın geleceğini değiştirmeden evvel yalnızca basit bir kiralama şirketinden ibaretti. 1997 yılında, büyük kaset kiralama şirketleri piyasanın tekelini çoktan kurmuştu, hegemonya kırılmaya da pek niyetli görünmüyordu. Ancak kurucuları Reed Hastings ve Marc Randolph’un vizyonu yıllar sonrasını görmeye mahirdi. Bu genç girişimciler, yakın çevrelerindeki olumsuz görüşlere rağmen değişimin yegane sabit değer olduğu detayını gözden kaçırmazlar. Fırsatı yakalamak için de piyasanın …

Devamını gör »
makine duruyor - forster

E. M. Forster, Makine Duruyor’da İnterneti Öngörmüştü

Günümüzde internet yaşamın öylesine olmazsa olmaz bir parçası ki, onsuz bir hayatı düşünmekte zorlanıyoruz. Oysa daha 40 yıl önce insanlar böyle bir nimetten tümüyle yoksundu. Bilgisayarlar arasındaki tek iletişim ağı, Soğuk Savaş sırasında savaş sanayii için araştırma yapan 4 üniversitenin merkezi bilgisayarlarını birbirine bağlayan kamuya kapalı ARPANET’ten ibaretti ve ABD Savunma Bakanlığı tarafından finanse ediliyordu. Herkese açık olan ve kimsenin …

Devamını gör »

2000’ler Retro-Fütürizmi

Küresel Isınma tarihiyle senelerden 2008. İnsanlar uzaydan gelen yeni bir çeşit virüs yüzünden antibakteriyel jellere bağımlı hale geliyor. Vizyonda Recep İvedik 42 var. Filmin konusu da bayağı güncel. Wraithler galaksiye yayılmaya başlamış halde. Stargate takımları nedense bu tehlikeye karşı başarısız oluyor. Recep ise Kara Ambar Kamyoncular Derneği’ni toplayarak galaksiyi tehdit eden Wraithlere karşı savaşmaya başlıyor. Nihayetinde kendine has metodlarla galaksiyi …

Devamını gör »

Covid-19’un Tahrip Ettiği Bir Dünya: Paranoyapunk

2010’lu yıllar geride kaldı; akıllı telefonlar, sosyal medyanın başlangıcı ve küreselleşmenin palazlanması ile birlikte. 2020’li yılların ise nasıl geçeceğini tahmin etmek çok zor, ne tür bir hissiyata sahip olacağını, ne tür teknolojilerin ortaya çıkacağını, popüler kültürün alacağı yeni biçimi… 2020’ye şimdiden damgasını vuran pandemi küreselleşmeyi durdurabilir mi? Herkes artık diğerlerinden hastalık kapma endişesi ile sınırlarını kapatmayı göze alabilir mi? Dünya …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zeka #4: Yapay Zeka Ulusları Birleştirebilir mi?

90’lı yılların en popüler sözcüğü küreselleşmeydi. İkinci dünya savaşının hemen sonrasında başlayan iki kutuplu dünya düzeni komünizmin yıkılmasının ardından sona erdi ve ABD’nin önderliğinde yeni bir küreselleşme dalgası başladı. Ulaştırma teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve yaygınlaşan serbest ticaret, sanayi malları üretimini çoktan küresel bir boyuta taşımıştı. İnternetin yaygınlaşması ise bilginin dünya genelinde serbest dolaşımının önünü açtı. Dünya artık küresel bir köy …

Devamını gör »

LGBT Haklarına Yönelik Teknolojik Tehditler: Yuval Noah Harari’den Uyarılar

Yakın zamanda çıkan Sapiens, Homo Deus ve 21. Yüzyıl İçin 21 Ders adlı kitapları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan İsrailli tarihçi Prof. Yuval Noah Harari’nin, geçtiğimiz günlerde Guardian gazetesinde yayımlanan ve LGBT haklarına karşı yakın gelecekte teknoloji yoluyla gerçekleşebilecek tehditleri sıraladığı yazısı oldukça ses getirdi. Kendisi de açık kimlikli bir gay olan ve 17 …

Devamını gör »