İlk sezonuyla Star Wars külliyatına kıymetli bir katkıda bulunan Visions, ikinci sezonuyla karşımızda. İlk sezonun aksine yapıma bu sezon Japon yapım şirketlerinin yanı sıra farklı ülkelerden stüdyoların dokunuşları da dahil edilmiş, böylece özgünlük hususunda bir adım daha atılmış. Yine de anlatım dili olarak Japoncayı seçmenin yanı sıra başta Kurosava olmak üzere ustalara selam göndermeyi ve kültürel dokuyu ebru misali tabloya …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Temmuz 2023
Star Wars: A New Hope
1965-1968 yılları arasında toplam dokuz kısa film çeken George Lucas, THX 1138 (1971) ile ilk uzun metrajını kotardı. Distopik film, Electronic Labyrinth THX 1138 4EB (1967) kısasının bir uyarlamasıydı. İlk başlarda eleştirmenler tarafından karışık yorumlarla karşılandı. 2005 yılında “Yönetmen’in Kurgusu” olarak tekrar raflara girdiğinde hak ettiği ilgiyi görmeyi ve nihayetinde kült statüsüne erişmeyi başardı. George Orwell’ın 1984 ve Aldous Huxley’in …
Devamını gör »Maceracı Bir Bilimkurgu Alt Türü: Kılıç ve Gezegen
Kılıç ve Gezegen kavramı, ilk olarak Amerikalı bilimkurgu editörü Donald A. Wolheim tarafından altmışlı yıllarda ortaya atılmış olsa da kökenleri 1880’lere kadar uzanmaktadır. Alt türün adı, ileri teknolojiye sahip gezegenlerde ya da uzay ortamında kılıç gibi ilkel aletlerle yüz yüze dövüşen insanlardan gelmektedir. Zaten adı ziyadesiyle açıktır ve muhtemelen aklınıza gelebilecek en ünlü örneği Yıldız Savaşları’dır. Orada da kılıcın üstün …
Devamını gör »Transformers: Rise of the Beasts
2017 yılında çıkan Transformers: The Last Knight (Son Şövalye)‘tan sonra seri, tam altı yıl sonra beyaz perdeye geri döndü. Yeni filmin yolda olduğunu duyan Transformers hayranları bekleyişini sürdürürken, yönetmen koltuğunun el değiştirmesiyle heyecanları iyice körüklenmişti. Ayrıca bu değişiklik, serinin gideceği yolu da çizecekti. Transformers efsanesi, çıkan son iki filmi de hesaba kattığımızda (Bumblebee filmi hariç) rezil mi yoksa vezir mi …
Devamını gör »İkinci Sezonuyla Star Wars: The Bad Batch
Star Wars, izleyici karşısına çıktığından beri durmaksızın genişleyen bir evrene sahip. Oyunlar, animasyonlar, diziler, filmler… Gelen her yapım, üzerine biraz daha ekleyerek bu evreni büyütüyor ve nihayetinde gerçekten de uzak, yabancı bir galaksinin karmaşıklığına sahip bir kurgu çıkıyor karşımıza. The Bad Batch‘in olayı ise biraz farklı. Dizi, ikinci sezonu ile Star Wars evrenini âdeta bir kırılma noktasına taşıyor. Stormtrooperlar ve …
Devamını gör »Oppenheimer: Prometheus mu, Vishnu mu?
“Dünyanın eskisi gibi olmayacağını biliyorduk. Kimimiz güldü, kimimiz ağladı, çoğumuzsa suskun kaldı. Hindu kutsal kitabı Bhagavad-Gita’dan bir satır hatırladım. Vishnu, Prens’i görevini yapması (savaşması) gerektiğine ikna etmeye çalışıyor ve onu etkilemek için çok kollu görünümüne (tanrısal formuna) bürünüyor ve ‘Şimdi ben, dünyaları yok eden ölümün ta kendisi oldum,’ diyor. Sanırım o an hepimiz buna benzer hisler içindeydik.” 1965 tarihli NBC …
Devamını gör »Birinci Sezonuyla Star Wars: Visions
Star Wars: Visions, 2021 yılında Lucasfilm ve Lucasfilm Animation Ltd. tarafından Disney+ için yapılan bir Star Wars anime antolojisi. Japonya’nın önde gelen anime stüdyoları tarafından hazırlanan seri, Star Wars’un zengin evrenini Japon anime tarzıyla yeniden hayal eden dokuz farklı kısa film içeriyor. Böylece Star Wars hayranlarına evreni farklı bir perspektiften yeniden keşfetme fırsatı sunarken, aynı zamanda görsel olarak benzersiz, etkileyici …
Devamını gör »Bilimkurgu Kulübü, Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’u Sunar
Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü kitabı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Fihrist Kitap etiketiyle 28 Temmuz’da okurla buluşuyor. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) ve İlk (İthaki Yayınları, 2021) seçkilerinin ardından gelen kitap, adından da anlaşılacağı üzere bize yine bizi anlatmayı, ancak bu kez şakanın dozunu biraz arttırmayı planlıyor. Ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküden oluşan …
Devamını gör »Sıkılmanın Doğası Üzerine | Emrecan Doğan (Kısa Öykü)
Günümüzde stres ve gerginlik galaksinin her yerinde rastlanabilen ciddi ve toplumsal sorunlar arasındadır. – Otostopçunun Galaksi Rehberi, Douglas Adams Sıkılmak, telepatik bir enerjidir. Bu bilimsel bir gerçektir ve kanıtlıdır. Sıkılmanın bir enerji türü olduğu 31. yüzyılın tuhaf Pluton kolonisine mensup bilim insanlarından Edgar Richies tarafından yazılan “Sıkılma Duygusunun Doğasına Dair Tespitler” başlıklı makalesinde uzun uzadıya anlatılır. Ancak bu makaleyi genişleterek …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerinde Oynamış 10 Müzisyen
8 Temmuz 2023 tarihinde Özkan Uğur’u kaybettik. MFÖ grubu ile 40 yılı aşkın zamandır Türk rock ve pop müziğine büyük katkılar yaptı. Birbirinden güzel şarkılarıyla kah neşelendik kah hüzünlendik. Özkan Uğur, ülkemizin önde gelen müzisyenlerinden biri olmasının yanı sıra 1996’da Yavuz Turgul’un Eşkıya filmiyle birlikte sinema oyuncusu olarak da öne çıktı. Pek çok film ve dizide sergilediği oyunculuk yeteneği ile …
Devamını gör »