Etiket Arşivleri: Vampir

priest-kapak

Post-Apokliptik Vampirler Western ile Buluşursa: Priest

Sinemada türlerin birbirine karışması ve birkaç türe birden giren filmlerin görülmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Örneğin, yaratıkların insanlara saldırması korku filmlerinin konusudur. Ancak Gremlins filminde bu, komedi unsurları katılarak izleyiciye aktarılır. Alien filminde ise yaratığımız bir uzay gemisinin mürettebatına saldırır ve hikâye bilimkurgu ile harmanlanır. Hatta bazen üç türün birbirine karıştığı bile olur. Alien‘ın devamı olan Aliens filminde bilimkurgu ve …

Devamını gör »
vampire-hunter-d-bloodlist kapak

Vampire Hunter D: Bloodlust ve Gotik Bilimkurgu

Vampire Hunter D: Bloodlust, 1985’te Toyoo Aşida tarafından yaratılan ilk anime filminin devam eseri. İlk filmde kısaca D adıyla anılan yarı vampir karakterle tanışmıştık. Çok iyi kılıç kullanan, yakaladığı vampirleri acımadan öldüren ve sol eli vücudunun bir parçası değil, vücuduna bağlı bir ortak yaşam formu olan D’nin yarım kalan öyküsü bu filmle devam ediyor. İlk film, zarif çizimleri ve içerdiği …

Devamını gör »

Vampirli Demolition Man: Daybreakers

Sinema tarihinde pek çok film, kendisinden sonra gelecek olan filmlere yol gösterdi. Kimisi anlatıda örnek oldu, kimisi de alışılmış bir konuya alışılmışın dışında yaklaşarak yenilikçilik konusunda fikir verdi. Yakın gelecek tasvirinden fütüristik şehir plancılığına, modern toplumsal manzaralardan insanların günlük yaşamlarında kullanabilecekleri araç gereçlere kadar başarılı öngörüleriyle dikkat çeken Demolition Man de bu filmler arasında. Sandra Bullock ve Wesley Snipes’ı sinemada …

Devamını gör »
underworld

Fantastikten Sert Bilimkurguya: Underworld

Bir zamanlar büyü veya sihir denilen şeylerin sonradan bilimsel izahatlar ile ortaya konulmasında olduğu gibi, bilimkurgu edebiyatı ve sinemasında da bir dönem fantastiğin konusuna giren şeyler sonradan bilimsel bir mantığa oturtulmuş ve bilimkurgunun sınırlarına çekilmeye başlanmıştır. Vampirizm de bunlardan biridir. Uzun yıllar boyu fantastik filmlerde gördüğümüz vampirler, artık bilimkurgu filmlerinde de karşımıza çıkıyor. Bunların içinde en önemlilerinden biri de beş …

Devamını gör »
bilimkurgu vampir

Fantastikten Bilimkurguya: Bilimkurguda Vampirler

Vampirler genelde fantastik eserlerde karşımıza çıksa da, gecenin bu sıra dışı avcıları düzenli olarak bilimkurguda da boy göstermeyi sürdürüyor. Çoğu zaman peri ve benzerlerini fantastik, uzaylıları ise bilimkurgu yaratığı olarak tanımlarız. Ancak özünde bir korku simgesi olan vampirler, hemen her türde kendine yer edinmeyi başardı. Peki ama vampirleri geçmişe, geleceğe, dünyaya ve uzayın derinliklerine bu kadar kolay entegre eden şey …

Devamını gör »

Ben, Efsane: Gündüzleri Sorun Yoktur, Ama Geceleri…

Richard Matheson’un 1954 tarihli post-apokaliptik bilimkorku romanı “Ben, Efsane” (I Am Legend), bu türe pek çok özgün fikir bahşetti ve birçok zombi/vampir kitabına, filmine ilham kaynağı oldu. Romanın kahramanı Robert Neville, bildiği kadarıyla hayatta kalan son insandır. Kitap onun Los Angeles’taki günlük hayatını takip ediyor. Neville, “vampirlerin” koma benzeri bir uykuda oldukları gündüz saatlerini korunaklı bir yer haline getirdiği evinin …

Devamını gör »
wraith stargate

Stargate’in Vampirleri: Wraith

Uzun saçları, soluk benizleri, deri paltoları ve boğuk sesleriyle tekinsiz varlıklar onlar… Hayır, black metalcilerden değil, Stargate Atlantis’in Wraith’lerinden bahsediyoruz. Stargate SG-1’ın bir yan dizisi olarak 2004 yılında yayın hayatına başlayan Stargate Atlantis, tıpkı selefi gibi bizlere pek çok dünyanın kapılarını araladı. Tabii bu yeni dünyalar dost canlısı uzaylıların yanı sıra Wraith gibi korkunç düşmanlara da ev sahipliği yapıyordu. İnsanların …

Devamını gör »
vampir

Vampir Temasına Bilimkurgusal Dokunuşlar

Eski ve tanıdık korku edebiyatının vampirler, kurtadamlar, Kont Dracula, Frankenstein canavarı, vs. gibi ögeleri, bu konulara yaklaşımın değişip çeşitlenmesiyle kendilerini bilimkurgu sınırları içine geçmiş ve rahatça yerleşmiş halde buluvermekteler… (Hatta zamanında yeni keşfedilmekte olan elektriğin gizemlerinin Mary Shelley’nin hayalgücünde uyandırdığı etkilerin sonucu olan Frankenstein canavarı, adı çok daha sonra konacak olan bilimkurgunun köşebaşlarından birindeki yerini daha doğduğu andan itibaren almıştı …

Devamını gör »
giovanni-scognamillo

Anılarla Giovanni Scognamillo

8 Ekim 2016… Giovanni Scognamillo 87 yaşında aramızdan ayrıldı. Tanışalı 30 yıl olmuş. 1987 yılında üniversiteyi kazanıp İstanbul’a göç ettiğimde telefonunu bulup, evini ziyarete gitmiştim. “Dünyamızın Gizli Sahipleri” adlı kitabıyla adını duymuştum ilk. Bartın’da ortaokuldayken kitap elime geçmişti. Bir gariplik vardı: yazarın ismi Giovanni Scognamillo idi ama Türkiye ile ilgili bölümlerde hep “biz” diyordu. Çevirmen adı da yoktu. Açıkçası kitabı …

Devamını gör »