Etiket Arşivleri: Titan

Önemli Olaylarıyla Dune Romanının Öncesinde Yaşananlar

dune

Dune evreni, günümüzden 20.000 yıl sonrasına uzanan zaman çizelgesiyle gelmiş geçmiş en iddialı bilimkurgu evrenlerinden biri. Denis Villeneuve‘ün 2021 tarihli uyarlaması Dune, serideki ilk kitabın yarısını konu alıyor, asil Atreides Hanedanı’nın Arrakis gezegenine gelişine odaklanıyordu. 10191 yılında gerçekleşen bu olay, filmi zaman anlamında türünün en ileride geçen örneklerinden de biri yapıyor. Film ve kitaplar bu olayla başlasa da, Dune’un zaman …

Devamını gör »

Godzilla’dan King Kong’a: MonsterVerse İzleme Sırası

Monterverse

2024’te start verilen MonsterVerse evreni, Gareth Edwards yönetimindeki “Godzilla” ile deyim yerindeyse eli yüzü düzgün bir çıkış yaptı. Film, özenli yönetimi ve etkileyici ana tema müziği ile dikkat çekiciydi. 2017’de Kong: Skull Island her ne kadar karışık yorumlar alsa da, Godzilla vs. Kong için bir hazırlık projesiydi. 2023’te Netflix ve Apple TV platformlarına gelen animasyon ve canlı aksiyon dizileri, söz …

Devamını gör »

Güneş Sistemi’ndeki En Tehlikeli 10 Yer

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi tıpkı evrenin geri kalanı gibi karanlıktadır. Mesela çok uzaklarda Neptün büyüklüğünde (Plüton’u saymazsak) dokuzuncu bir gezegen daha bulunuyor olabilir. Bu başka bir yazının konusu olsa da, böyle bir gezegenin varlığı araştırmacıların kafasını hep kurcalıyor. Güneş Sistemi’nde varlığından kesin olarak emin olduğumuz ama gidip göremediğimiz şeyler de var, mesela yer altı okyanusları. Ama Dünya okyanuslarının bile büyük bir kısmı …

Devamını gör »

NASA’nın Üzerinde Çalıştığı 5 Bilimkurgusal Teknoloji

nasa bilimkurgu teknoloji proje

Ay’da mobilize manyetik yollar, yabancı dünyalarda yüzebilecek robotlar, uzayda ekilebilir toprak oluşturan mantarlar, prefabrik uzay evleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren süper optikler… Kulağa tüm bunlar bilimkurgu eserlerinden fırlamış gibi geliyor olabilir, ancak gerçekliğe bilimkurgudan çok daha yakınlar. Söz konusu projelerin tasarımcıları çeşitli teknoloji şirketlerinde, eğitim kurumlarında ve NASA‘da çalışan isimler ve amaçları Ay, Mars ve ötesine yapılacak seferleri kolaylaştırmak. NASA, …

Devamını gör »

Düşük Bütçe İle Boyundan Büyük İşlere Kalkışmak: Magellan

Görsel efektler yerine temelde yatan fikirlere odaklanan düşük bütçeli filmlerin çoğu zaman “blockbuster” tabir edilen dev bütçeli filmlere taş çıkaracak kadar iyi olduğu bir gerçek; Moon ve Dark Star akla gelen ilk örnekler. Elbette bu durum her zaman geçerli değil, ama geçerli olduğu durumlarda da filmde emeği geçenlerin o yaratıcı enerjisi kendini hemen belli ediyor. Öte yandan kimi zaman fikirlerin …

Devamını gör »

Bilimkurguda Satürn ve Uyduları

Güneş Sistemi’nin –Dünya haricinde- en güzel gezegeni hangisidir diye sorulsa, hemen hemen herkes “Satürn” diyecektir. Etrafını saran halkalarıyla Güneş Sistemi’nin mücevheri diyebileceğimiz Satürn, gelecekte uzay turizmi başladığında yörüngesinde kurulacak uydu otelleriyle hiç şüphesiz en gözde balayı mekanlarından biri olacak. Kadim çağlardan beri insanlar tarafından gözlemlenen ve mitolojide önemli bir yere sahip olan Satürn gezegeni, uyduları Titan ve Enceladus’ta yaşamın olası …

Devamını gör »

Gelecekte Koloni Kurulması Muhtemel 10 Yer

İnsanlık, tarihinin başından beri yayılmacı bir tür oldu. Tıpkı karıncalar gibi. İnsanlar da zamanla koloniler kurdular. Anavatanlarından uzakta, bambaşka bir diyara açılan kapılar. Kurulan kolonilerin arkasında çeşitli motivasyonlar vardı. Keşif, ticaret, savaş, yayılmacılık. Antik Dünya’nın pek çok köşesinde Yunan kolonileri mevcuttu. Fenikelilerin de kolonileri Akdeniz’in etrafına sepelenmişti. İlerleyen çağlarda, Amerika’nın keşfedilmesiyle kolonicilik bambaşka boyutlara ulaştı. Tarih boyunca kurulan kolonilerden bazıları …

Devamını gör »

Dune Evreninde Dünya’ya Ne Oldu?

Usta yazar Frank Herbert‘in eseri Dune, günümüzden yaklaşık 20,000 yıl sonrasında geçer ve Arrakis merkezli olaylar etrafında gelişir. Ne tuhaftır ki bu destanı oluşturan 3000 sayfalık seride, Dünya’dan çok az bahsedilir. Dünya ile ilgili tüm anlatılanlar, savaşın veya doğal afetin neden olduğu bir noktada insanların Dünya’dan ayrıldığına işaret eder. Gezegenin tamamen yok edilmiş olması dahi muhtemeldir. Bu olayların üzerinden o …

Devamını gör »

Titan’da Kurulacak Bir Koloni

Titan Güneş Sistemi içerisinde, nispeten en dost canlısı gök cismi. Dolayısıyla Dünya dışı bir koloni için en ideal yerlerden biri olarak düşünülüyor. Titan’dan bahsederken onu bir “proto-Dünya” olarak tanımlayabiliriz. Yüzeyindeki vadiler, bayırlar, dağlar, tepeler ve kumullarla sahiden Dünya’yı andırıyor ürpertici bir şekilde. Üstelik atmosferinde tholin denen organik bileşenler süzülüyor. Bu bileşenler gerekli koşullar oluştuğunda hayatı tetikleyici unsurlardır. Titan Dünya haricinde yüzeyinde …

Devamını gör »

Uzaylıları Bulmak İçin Farklı Şekilde Düşünmeliyiz

Denizanalarından likenlere, dünyamızda o kadar değişik yaşam formları vardır ki bazılarının canlı olup olmadığını anlamak bile zordur. Yaşam şartlarının dünyamızdan çok farklı olabileceği diğer gezegenlerde hayat bulabilecek uzaylı biyolojisini anlayabilmek için kalıpların dışına çıkmalıyız. Yaşam, dünyamızda bile bu kadar çeşitli şekillerde var olmuşken, kim bilir durum başka gezegenlerde nasıldır? Bu konuda Pasadena, California’daki NASA çalışanı Morgan Cable şöyle yorum yapıyor: …

Devamını gör »