Yazmaya nasıl başladınız? Özellikle sizi bilimkurguya yönlendiren etkenler nelerdi? Okumayı çok küçük yaşta öğrenmiştim, büyükbabamdan. Eve her gün birkaç gazete girerdi. Bu gazetelerdeki harf denilen kargacık burgacık şekillerle onları okuyanların ağzından çıkan sesler arasındaki ilişki beni büyülüyordu. Sonunda büyükbabama musallat oldum, o harfi niye şöyle bu harfi niye böyle okudun diye. Böylece sora sora, kurallarını bile tam öğrenemeden beş yaşında …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Son Tiryaki
Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #6
Bilimkurgu denilince aklınıza ilk olarak ne geliyor? Mekikler, uzaylılar, yapay zekâ ya da kontrolden çıkarak insanlığı yok eden robotlar mı? Bunlar bilimkurgunun başat unsurları ve külliyatın büyük bir çoğunluğu bu kavramlarla ilintili. Bilhassa teknolojik gelişmelerin kamusal alanda ağırlığını gitgide daha fazla hissettirdiği şu günlerde, yardımcı olarak tasarladığımız aygıtların kendi iradelerini kazanmaları durumunda bize ve kararlarımıza dair neler söyleyebileceklerini düşünmek hem …
Devamını gör »Türk Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Öyküsü
Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …
Devamını gör »Müfit Özdeş ile Zamanda Yolculuk
“Son Tiryaki” adlı öykü derlemesiyle Metis Bilimkurgu Dizisi’ndeki tek yerli yazar olma ayrıcalığını yaşayan Müfit Özdeş ile İsmail Yamanol‘un moderatörlüğünde, geride bıraktığı 70 yıllık hayat ve edebiyat serüveni üzerine keyifli bir söyleşi. Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri kapsamında gerçekleştirilen bu biyografik söyleşi, aynı zamanda bilimkurgu edebiyatımızın kısa bir belgeselini de …
Devamını gör »Müfit Özdeş: Son Bilimkurgu Tiryakisi
Müfit Özdeş… Türk bilimkurgu edebiyatının unutulmaz ismi. Metis Bilimkurgu Dizisinin 10. kitabı olarak yayımlanan Son Tiryaki adlı öykü derlemesiyle, bilimkurgu edebiyatımızda şahsına münhasır yepyeni bir sayfa açtı. Henüz “Türklerin iyi bilimkurgu yazıp yazamayacağının” tartışıldığı bir dönemde gelen bu kitap, kimileri için erken, kimileri içinse geç bile kalmış bir adımdı. Yalın üslubuyla bize bizi anlatan öykülerinde neler yoktu ki? Bir türlü …
Devamını gör »Küllerinden Doğan Kitap: Son Tiryaki
“Gerçeğin ara yerde, dere yerde barınamayacağı anlar vardır. Ya bir yalan örtülür üstüne ve sonsuza dek unutulmaya terk edilir ya da olanca yakıcılığıyla kucaklanır ve sahip çıkılır.” Müfit Özdeş adını, bundan yaklaşık dört sene evvel duymuştum. Genç bir yönetmen olan Levent Soyarslan’ın Oflu Hocayı Aramak isimli filminin reklamında geçmişti adı. Film hakkında bir şey bilmediğim gibi, Müfit Özdeş’in kim olduğuna …
Devamını gör »2000 Öncesi Yerli Bilimkurgu Edebiyatı
Türk Bilimkurgu edebiyatına bakacak olursak, ilk yazarların arasında Refik Halit Karay‘ın bir eserini görebiliyoruz. Ago Paşanın Hatıratı adlı eserinin içinde bulunan öykülerden ikincisi Hülya Bu Ya, Ankara’nın istiklal savaşından sonraki kuruluş yıllarının izlenimlerini aktarmak için gelen bir Amerikalı gazetecinin ağzından anlatılıyor. Gazeteci Ankara’ya geldiği vakit tüm dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kentle karşılaşıyor. Kendi kendine yürüyen yollar, iyi eğitimli insanlar, …
Devamını gör »Müfit Özdeş ile Zamanda Yolculuk
Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 12 Nisan akşamı bilimkurgu edebiyatımızın öncül kalemlerinden Müfit Özdeş‘i ağırlıyor. Son Tiryaki adlı öykü derlemesiyle Metis Bilimkurgu Dizisindeki tek yerli yazar olma ayrıcalığını yaşayan Özdeş ile geride bıraktığı 70 yıllık hayat ve edebiyat serüveni üzerine içten bir söyleşiye imza atılacak. Moderatörlüğünü Bilimkurgu Kulübü’nün kurucusu İsmail Yamanol’un …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatımızın Sessiz Sırtlayıcısı: Müfit Özdeş
“Ben Müfit Özdeş. Bilimkurgu öyküleri yazıyorum. 61 yaşındayım. İstanbulluyum. Plastik sigara içerim…” Müfit Özdeş, Davetsiz Misafir Dergisinin 2004/Nisan sayısındaki bir söyleşisinde kendini bu cümlelerle tanıtıyordu. Aradan yıllar geçti. Ancak o hâlâ bilimkurgu öyküleri yazıyor ve plastik sigara içiyor. Değişen tek şeyse 70 yaşını çoktan devirmiş olması. Bilimkurgu edebiyatımızın öncül isimleri arasında gösterilen Özdeş, 90’lı yıllara damga vurmuş yazarlarımızdan biridir. 1995’ten 2002’e …
Devamını gör »Metis Bilimkurgu Serisi
“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …
Devamını gör »